Infoblokk
logo logo logo

3 napig Izrael szellemisége is jelen volt Debrecenben

Immár 19. alkalommal szervezte meg a Debreceni Zsidó Hitközség a Debrecen és Határon Túli Testvérhitközségeinek nemzetközi konferenciáját 2018. június 8. és 10. között Debrecenben. A rendezvény támogatói Debrecen megyei jogú város Önkormányzata, a MAZSIHISZ, valamint a MAZSÖK voltak.
A színvonalas előadások és beszélgetések színhelyéül a Pásti utcai felújított „multifunkcionális” Ortodox Zsinagóga szolgált. A találkozó témája nagyon aktuális volt: „Sorsfordulók – Izrael 70”. A korábban kialakult kapcsolatok tovább mélyültek a tapasztalatcseréken, valamint a közös étkezéseken és programokon.


A konferencia megnyitóján részt vett Dr. Barcsa Lajos alpolgármester, Kocsis Fülöp – érsek-metropolita, Derencsényi István lelkészi főjegyző, a Tiszántúli Református Egyházkerülettől, Heisler András, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke, és Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke.
Elsőként Dr. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket.
Elmondta, hogy erősödött a cívisváros regionális szerepe, akárcsak a hite. Ez a hit pedig arra is kiterjed, hogy az elődeink erkölcsi, kulturális és társadalmi öröksége méltó alapot tud képezni arra, hogy a jövőnket olyanná építhessük, amely a gyermekeink és unokáink számára is az adott kor legélhetőbb közegét tudja megteremteni itt, Debrecenben. A hit kapcsán büszkén jelenthető ki az is – mutatott rá az alpolgármester –, hogy a debreceni egyházak milyen erős szimbiózisban élnek együtt, segítve, támogatva egymás hitét, és megőrizve Debrecen tradicionális értékeit is. Ez egész Európában példaértékű.
Barcsa Lajos szerint mára Izrael a fejlődés és a társadalmi együttélés mintája is lett. Emiatt is különösen nagy siker, hogy 2017. márciusa óta repülőjárat indult Tel-Aviv és Debrecen között. Ez lehetőséget ad arra is, hogy tovább erősíthessük, és közös örökségként élhessük meg az évszázadok üzenetét – a jövőnk reményében. Örömmel mondta, hogy megnyílt Izrael államának Tiszteletbeli Konzuli Irodája a cívisvárosban.


Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke elmondta: a legújabb terv a Kárpát-medencei zsidóságot bemutató emlékközpont létrehozása, amely a zsidónegyedhez kapcsolódik majd. Az elnök kifejtette továbbá, hogy örömmel tapasztaljuk, hogy itt tanulnak és jól érzik magukat az izraeli diákok, és hozzánk járnak a zsinagógába. Debrecen az ország második legnagyobb zsidó hitközsége, a vidék legnagyobb zsidó hitközsége. A fejlesztések révén a látogatóknak immár minden olyat meg tudnak adni, ami a zsidó vallási élethez szükséges – például rituális fürdőt, kóser konyhát is. Ez a turizmust is erősíti, és nagyobb lesz közösségünk látogatottsága.


A konferencián Kocsis Fülöp a Hajdúdorogi Görög-Katolikus Főegyházmegye érsek-metropolitája úgy fogalmazott, hogy azzal a szándékkal jött ide, hogy a testvéreihez látogat. A zsidóság ugyanis az idősebb testvére a görög katolikusoknak. Az I….re tekintve az Istent dicsőítve találnak a legmélyebb gyökerekre. Egy családba tartoznak, ugyanannak az I…nek a gyermekei.


Derencsényi István, a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője rámutatott arra is, hogy Izrael 1948. május 14-i államalapítása a kétezer éves szétszórattatás, hontalanság végét jelenti. Az új haza, új remény újraéledése, a jövő perspektívája a holokauszt túlélőinek. Ez sokak számára a bibliai jóslat beteljesedése. Az örvendezésben osztozik a református egyház is. Ma a multietnikus lakosságú Izrael a térség egyetlen demokráciája – mondta a főjegyző, egyúttal figyelmeztetve: a gazdasági, tudományos fejlődése, mára elért honvédelmi ereje azonban nagyobb felelősség is.


A konferenciát köszöntötte Pető Albert, a Baptista Egyház, és Asztalos Rrichárd, az Evangélikus Egyház lelkésze is.
A köszöntők nagyon baráti hangúak voltak. A tanácskozáson Heisler András, a Mazsihisz elnöke az előzetesen szánt protokolláris beszédét családiasabbra váltotta. Úgy vélte: kivételes kapcsolat van Magyarország és Izrael között, és kivételes erejű személyi kapcsolat a két ország miniszterelnökei között. Ez egy olyan nagy változás, amely megnyugtató és jó, ha ebbe az irányba haladunk, akkor nyugodtak is maradhatunk a jövőben.
A magyar himnusz elhangzása után az izraeli himnuszt Éliás Viktor kántor és Kreislerné Dr. Grósz Zsuzsanna zongora-kíséretében hallhatták a résztvevők. A konferencián betétként az előbbi páros által előadott zeneszámai színesítették a programot.

Breuer Péter Közel-Kelet szakértőtől „A hetven éves Izrael és az ezer éves Magyarország” című előadást hallhattuk. A 30 évig Izraelben élt újságíró nagyon élvezetesen és őszintén beszélt a Szentföldről.
Dr. Jakab Attila, a Holokauszt Dokumentációs központ és Emlékhely történésze: „A magyar zsidó mártírok emlékéről Magyarországon és Izraelben” címmel tartott előadást. Beleláthattunk a központ munkájába is, amely személyi adatok keresésénél hasznos lehet.
Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke „Zsidó sport Magyarországon és a Maccabiah” előadásában a nagy múltú sportkörről, és a közelgő budapesti játékok előkészületeiről tartott ismertetőt.
Pécsi Noémi, a Debreceni Egyetem végzett bölcsésze előadásának a címe „Jeruzsálem 1905 – Elkan Nathan Adler úti beszámolója” volt. Az előadó által fordított mű segítségével megismerhettük az adott kor Jeruzsálemét.
Ez után 2 könyv bemutató következett.


Heller Zsolt
esszéista: Az idő türelme - című első alkotása hátterébe, részleteibe kukkanthattunk bele Láng Eszter képzőművész segítségével. A beszélgető partner kérdéseivel felkeltette az igényt a mélygondolatú alkotás elolvasására.
Róbert Péter bemutatója is a színpadon történt. A könyv címe: Keren Kayemet és Keren Hayesszod története. Erről a két hasznos izraeli szervezetről szóló könyv a Magyar Cionista Szövetség kiadásában jelent meg.
A nap zárásaként programon kívül Frőhlich Erika, a közösség építést megcélzó projektjükről számolt be.

A péntek esti és a szombati imádkozás a szokásosnál nagyobb létszámban, tradicionális módon zajlott le. Különösen örültek a reggeli és esti imádkozásoknak azon hittestvéreink, akiknek nincs, vagy csak kevés lehetőségük adódik a napi hitéletre. A szatmárnémetiek külön kifejezték erre való igényüket. A konferencia étkezései a Hitközség kultúrtermében történtek, melyeket most is nagy élvezettel fogyasztottak a résztvevők. Péntek este a vacsoránál a tanításnál Kreisler Gábor a Slách-Löchá, az aktuális heti szakasz alapján a közösségek jóhiszemű kémjeinek nevezte a résztvevőket, akik tapasztalattal gazdagodva térnek haza.

Szombat délután „Izrael az én szememmel ” fórumot vezette Horovitz Tamás. A magán- emberként és hivatalos úton is Izraelben járt elnök megosztotta benyomásait a hallgatósággal. Természeten nem volt hiány a hozzászólókból, akik szintén elmondták élményeiket a Szentföldről.
Ezt követte Réz András filmesztéta, műfordító, forgatókönyvíró, reklámszakember. Előadásának, vagy inkább beszélgetésének a címe: „Válogatott szorongásaim – Hogyan lettem zsidó?”… Őszintén beszélt, a közönséget is gondolkodásra inspirálta. Nehezen tudott kijutni a zsinagógából a kérdezők gyűrűjéből.
Vasárnap a Szabadegyetemmel közös előadásra került sorra. Dr. Gányi László ny. ezredes hadtörténész: „Izrael függetlenségi háborújának 70. évfordulójára” című előadását halhatta a közönség. A nagy ismeretanyaggal rendelkező előadó aprólékosan felidézte azt a hősi kort. Korabeli zenei felvételekkel egészítette ki előadását.
Israel Ben- Ami Welt „Security and Crisis Centre by EJC”- től érkezett Bécsből, tehát a határon túlról. Napjainkban nagyon fontos a biztonságunk. Még olyan helyen is, ahol erre nem gondolunk.

Zárszavában Horovitz Tamás a konferencia eredményét azzal foglalta össze, hogy a vallási hagyományaink fenntartásában, kulturális életünk minél jobban való kiterjesztésében, valamint a turisztikai lehetőségek kiaknázásában együtt kell működni. Ebben Debrecen és a Közép-és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Szövetsége koordináló szerepet vállal. A konferencia családias légkörben, minden protokolltól mentesen zajlott le. A szervezők jövőre, a XX. konferencia szervezésében próbálják megújítani a nemes célt szolgáló eseményt.
Kellemes és hasznos 3 napot töltöttek együtt közösségek vezetői, aktivitásai. Nem kérdés, hogy „jövőre veletek ismét Debrecenben (is)!”

 

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. április 15.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013