Infoblokk
logo logo logo

7. évfolyamát kezdte meg a Debreceni Zsidó Szabadegyetem

Szörnyű, de érdekesnek ígérkező témával kezdtük szabadegyetemünk 7. évfolyamát október 3-án, csütörtökön. Igaz, hogy fél ünnep volt már ekkor, de az ismeretbővítés megengedett. A „Vérvádak Magyarországon a holokauszt előtt és után” címmel rendezett előadásra Pelle János történészt, az OR-ZSE oktatóját hívtuk meg, aki feldolgozta a közel fél évezredes magyarországi népi antiszemitizmus holokauszt előtti és utáni megnyilvánulásait. A hétköznapi időpont, a beköszöntött hűvös idő sem riasztotta vissza a nagyszámú lelkes közönséget.
Keresztények és zsidók viszonyának szinte a legkényesebb pontja volt a vérvád. Ez a babona az ókortól századunkig tartotta hatalmában a lelkeket, s szörnyű tragédiáknak készítette elő a terepet. Hisztériák, progromok, perek…

Köszöntő után az előadó a Békés megyei Szegvárról készült dokumentum filmjét mutatta be.
Szándékos hazugságok, koholt vádaskodások és népi hiedelmek összessége tanúskodott a zsidók elleni gyilkossági vágyról és az ellenük irányult vérszomjasságról a kilencvenes években készült filmben.
A nyilasok a harmincas évektől kezdve – német ösztönzésre – politikai propagandájukban tudatosan felhasználták a zsidóság elleni koholmányokat, mely az antiszemitizmus bázisa lett. Az ismert tiszaeszlári, kunmadarasi, szegvári eset mellett hallhattunk a közelünkben lévő hajdúnánási szörnyűségekről is. Kelet-Európában, Oroszországban is volt táptalaja bőven a téveszméknek, derült ki az előadásból. Elsősorban a szegényparasztok vádolták a falvakban és a kisvárosokban élő ortodox zsidókat rituális gyilkosságokkal. A bajok forrását a zsidókban látták.
A holokauszt borzalmait sohasem szabad elfelejtenünk, ugyanígy a vérvád is az emberiség szörnyűségei közé tartozott, amelyről sokáig nem beszélhettünk – ezért is választottuk ezt a témát.
Az előadás végén feltett kérdések, egy személyesen felolvasott dokumentum tette színessé Dr. Pelle János ismeretbővítő előadását, aki szaktekintélye a témának.


Bejelentésre került a legközelebbi program:
Dr. Balázs Gábor, az OR-ZSE oktatója november 3-án (vasárnap) 14 órakor tart előadást „Mesterséges intelligencia, robotika és a zsidó jog” címmel. Ez az előadás mindennapjainkról szól, amiben élünk.


Tervezzük, hogy kulturális, történelmi, és egyéb témák mellé felkerül egy „Vallási szak” is a szabadegyetem repertoárjába.

 

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013