Infoblokk
logo logo logo

„Utó” Savuot délután Debrecenben

A kánikula ellenére sokan választották június 16-án (Sziván 13) hitközségünket, a kánikula ellen oltalmat adott az Ortodox Zsinagóga, mint autentikus hely.
Próbáltunk több apropót is ötvözni a program kialakításánál:
- befejeződött a szabadegyetemünk 6. évfolyamának második szemesztere,
- a közelmúltban lezajlott Savuot – pünkösd ünnepére emlékeztünk családias környezetben,
- meghívtuk bemutatkozásra Dr. Róna Tamást, a MAZSIHISZ rabbi tanácsának újonnan megválasztott elnökét,
- tanítást hallhattunk tőle, valamint Dr. Surányi Béla agrártörténésztő .


Az utóbbi sátoros ünnepi családi napon megtapasztaltuk, hogy a barátainkkal kiegészített közösségünk szeret játszani, és játszva tanulni.
Nem akartunk komoly tanévzáró számon kérést, helyette játékos vetélkedőn elevenítettük fel az ismereteket, illetve ezeket kiegészítettük. Az Kreisler Gábor által összeállított feladatokkal kellett megbirkózni a résztvevőknek. A rendezvényt Horovitz Tamás hitközségi elnök nyitotta meg, és köszöntötte az összegyűlteket. A szakértő zsűrit Dr. Róna Tamás főrabbi képviselte, jogi szabályosságot Dr Feldmájer Péter, a MAZSIHISZ alföldi csoportjának elnöke figyelte. A lebonyolításban és értékelésben rész vett Éliás Viktor debreceni kántor is. A totó nem fogott ki a csapatokon, igyekeztek is, mert a gyorsaságért is járt plusz pont. A kérdések a Savuothoz, zsidó ünnepekhez, törvényekhez kapcsolódtak. A sorok között járt a főrabbi úr, gondoskodóan figyelte a töprengő "versenyzőket". A következő fordulóban előnyt élveztek a konyhában jártasak, számtalan – ezen ünnephez illő tejes étel került felsorolásra. Ezután egy kis pantomim játékba kerültek be barátaink. A csapatoknak a Tízparancsolat egy-egy általuk kihúzott törvényét kellett elmutogatni, illetve társaiknak felismerni. Vidám hangulatban nagy sikerrel ment a parancsolatok azonosítása. Az eddig kialakult pontokat a Mózes 5 Könyvének megfelelő 1-5 számok kihúzása módosította. Papírforma szerint volt sorrend is, mely kihirdetésre került. Mindannyian sikerélményekkel ízlelték a megérdemelt kóser izraeli bort.
A hitközségi sütemények mellett a "batyus gyümölcstálaktól" roskadozott az asztal. Köszönet ezért a részvevők által hozott gyümölcsökért. Nagyváradi vendégeket is üdvözölhettünk a sorokban.

Dr. Róna Tamás főrabbi tanítását izgalommal várta a közönség. „A két kőtábla zsinagógáinkon belül és kívül” napjainkban címmel tartott előadásában a Tízparancsolat nagyszerűségére, aktualitására hívta fel a figyelmet. Az etimológia elemzések is az ORZSE oktató tudós rabbijának sokoldalúságát mutatták. Zsidó viccek sem maradtak el az előadás közben. Éreztük. hogy még mindig időtálló ez az életünket behálózó parancssor vallástól függetlenül, és minden korban irányadóak.

Dr. Surányi Béla barátunk, agrártörténész idén már januárban lehengerelte a hallgatóságot a Palesztina mezőgazdaságáról tartott előadásával. Akkor maradtak még ki érdekes részek, melyekre nem volt idő akkor. Ezekről, és a Savuthoz illően a Palesztina mezőgazdaságának tejgazdálkodásáról hallhattunk érdekességeket az egyetemi oktatótól. Az izraeli tehenek, valamint az ottani tejtermelés világhírű. Nem csak az életszínvonalban, tudományban, a startupok-ban, ebben is élen jár a világon Erec Jiszrael. Jó volt hallani!

Aki ellátogatott a hitközségünkre, kellemes délutánban volt része a családias környezetben. Sikerült a kánikuláról megfeledkezni a tartalmas programokon. Ősszel folytatjuk természetesen szabadegyetemünket, illetve filmklubunkat.

 

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. március 04.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013