Infoblokk
logo logo logo

A Debreceni Zsidó Hitközség várta és fogadta az érdeklődőket a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat keretében

Különleges alkalom volt az idei rendezvény! Hála az Ö…Valónak, hogy élőben találkozhattunk az érdeklődőkkel a Debreceni Zsidó Negyedben. Idén a Múzeumok Éjszakája volt a világjárvány és a pandémia utáni újra nyitást követő első országos jelentőségű kulturális esemény. Úgy éreztük, hogy vallási, kulturális értékeinket meg kell mutatnunk, mert mi is része vagyunk az egyetemes kultúrának. Közösségünk nyíltsága ismét megmutatkozott az a nagyszámú érdeklődők számára.
A Debreceni Zsidónegyed ezúttal két helyszínen várta az érdeklődő látogatókat az év legrövidebb éjszakáján, 2021. június 26-án.
Az esőnek köszönhetően a felfrissült levegőben a szombat törvényeinek betartása miatt 22 órakor nyíltak meg a zsidó negyed kapui. A programot behatárolta az estével kezdődő 3 gyászhét, mely miatt nem tudtunk szervezni zenei programot.

Miben volt része közönségnek?
Az ortodox zsinagóga női karzatán lévő kiállítóterében Palotai Erzsébet „Ima a gyermekekért” című kiállításán maga a művész mutatta meg munkáit. Szalai Andrea kulturális menedzser, mint kurátor által létrejött kiállítás megnyitója június 21-én történt meg. A szépséget és a borzalmakat látta együtt az értő közönség a késő esti órákban.
23 órakor indult a Zsidó Negyed túra az Ortodox zsinagógából, ahol a zsinagógában alap vallási, helytörténeti információkhoz juthattak az érdeklődők. A zsidó hitvilág, a kóserság, a mikve érdekességei mellett a látogatók betekintést nyerhettek egy napi rendszerességgel működő Beth Hamidrás (kis zsinagóga) világába is. Bepillanthattak a zsidó időbe és a zsidó térbe a hitközség aktív jelenét megtapasztalva. Az est központjában a Beth Hamidrasban lévő Tóra állt. A Tóra Mózes 5 Könyve a zsidók legrégibb írásos emlékeit őrzik, és ismertetik a zsidó nép történetét. Kreisler Gábor a másik helyszínről átjött, hogy bepillantást nyújtson a Tórába, a zsidó vallásba, mely az élet minden területére kiterjed. A zsinagóga közepén lévő olvasó emelvényen csodálták meg az érdeklődők ezt a kézzel írt kegytárgyat, melyről büszkén meséltünk. Tátottszájjal, és mély alázattal nézték megfelelő távolságból a vendégek a tekercset.

Még az egykori női mikve és kóser vágoda, valamint a Holokauszt-emlékfal vezetett vissza a múltba. A sétát Szalai Andrea, a Debreceni Zsidónegyed munkatársa vezette.

A második helyszín a Debreceni Zsidó Hitközség Bajcsy-Zsilinszky utcai székházában lévő földszinti Rabbiszoba volt. Újabb lehetőség nyílt a zsidó hitvilág megismerésére. Itt látogatóinkat a múzeumok éjszakáján rendhagyó tárlatvezetési és beszélgetési lehetőségek várták. Az időpontok a Pásti utcai programokhoz illeszkedtek, a programok és a helyszínek „átjárhatóak” voltak, a Bajcsy-Zsilinszky és Pásti utcák között jelképesen.
Az interaktív Rabbiszoba egy rabbi életébe, mindennapjaiba nyújt betekintést, a kiállítás az 1800-as évek második felének és az 1900-as évek elejének hangulatát idézi meg, az itt látható tárgyak az egykor élt rabbik és a hitközség tagjainak hagyatékaiból származnak.
A program során élőben láthatták volna Shmuel Faigen debreceni rabbit, a „kérdezd a rabbit” lehetősséggel. Technikai okok miatt a rabbi nem volt itt. De az informatika segítségével online megjelent. Éppen egy autentikus helyen volt Jeruzsálemben, a Siratófal mellől köszöntötte a résztvevőket. Többször is kapcsolatba léptünk vele az érdeklődő kérdések megválaszolásához.

A Rabbi szobában Kreisler Gábor és Grósz Zsuzsanna alelnök kalauzolta a látogatókat, akik személyes hangú bemutatón megtapasztalták a szombat fogadását és kimenetelét. A szoba könyvei, a falon lévő képek megelevenedtek a Debreceni Zsidó Hitközség egykori vallási és világi vezetőiről.
A szekrényben, az íróasztalon lévő vallástudományi és liturgikus írások is érdekesnek bizonyultak. A kivetítő korabeli filmje is a múltba való visszalépést segítették. A korszerű technikát képviselő táblagépek is előkerültek ismertetőként.
A szépen felújított étkezőben fejeződött be a látogatás. A falon lévő kiállítási tárgyak jelentősége is megismerésre került.
Nagyon jó kérdések érkeztek, szükség esetén a rabbinktól telefonos segítséget kértünk. A mai napig meglévő misztikát, titkokat sikerült feloldanunk az éjszaka 1 óra után zárult programon.
A megtelt Beth Hamidrashban reggel 8 órakor – igaz, kisebb létszámban hittestvéreink imádkoztak már. Bár annyian imádkoznánk, mint a Múzeumok éjszakáján! Majd ha jön a Messiás ez is megoldódik! Jó volt látni, mennyien érdeklődnek irántunk!

 

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013