Infoblokk
logo logo logo

A Debreceni Zsidónegyed újabb kulturális programlehetőségeket nyújt

A város kulturális életébe jól beépült zsidónegyed. A koncertektől a kiállításokon át számos programmal várta eddig is az érdeklődőket a Debreceni Zsidónegyed autentikus, szakrális terében. A kultúrát kedvelők számára változatos kínálattal egészülnek ki a lehetőségek a Debreceni Zsidó Hitközség és az önkormányzat együttműködéséből fakadóan. Sajtótájékoztató keretében január 19-én Puskás István alpolgármester, Heller Zsolt, a Debreceni Zsidó Kulturális és Tudományos Kutatóintézet operatív igazgatója, és Láng Eszter, a művésztelep kurátora vázolta fel a programtervet a beharangozón. Mindhárman évek óta együttműködői a hitközség kulturális életének.
Az eseményekről tartott tájékoztatón Heller Zsolt, a Debreceni Zsidó Kulturális és Tudományos Kutatóintézet operatív igazgatója kifejtette: óriási munka van abban, hogy a Zsidó Negyed épített öröksége látogathatóvá vált a turisták számára, de szeretnénk továbblépni. Több lehetőséget szeretnénk a zsidó kultúra megismertetéséhez: Szenes Hanna költőhöz kapcsolódó pályázat, zsidó filmfesztivál és kóser utcafesztivál is várható az év első felében.
– Meg kell tölteni élettel a Zsidó Negyedet olyan programokkal és eseményekkel, amelyek nemcsak hogy vonzzák az érdeklődőket, hanem megmutatnak a zsidó kultúrából egy-egy nagyobb szeletet – fogalmazott Heller Zsolt.
Hosszú évek tervezése után először lesz a Debreceni Zsidó Negyed művésztelep is, ahová több mint tíz kortárs alkotót várunk.

Erről már Láng Eszter képzőművész, művészeti író, költő, a művésztelep kurátora beszélt. Hozzátette, abban bíznak, hogy az itteni környezetben, kulturális emlékekben olyan lehetőségeket találnak a meghívottak, amelyek megjelennek alkotásaikban is. A tábor ideje alatt az alkotók, nem csak a Debreceni Zsidó Negyeddel ismerkednek meg, hanem mély ismereteket szereznek a nyírségi, nagykállói, berettyóújfalui zsidóság életéből a helyi szakrális terek bejárásával, amivel nem titkolt célunk, hogy az alkotáshoz inspirációt szerezzenek.– Nagyon reméljük, hogy ez az alkotótábor koncepciója tartós lesz, évente megrendezhetjük – hangsúlyozta Láng Eszter.
Puskás István alpolgármester, aki a rendezvényeink gyakori résztvevője elmondta:
Debrecen kulturális értékének szerves részévé vált a zsidónegyed. A több évszázados hagyomány, a közösségi hitélet mellett a zsidó kultúra jelenléte néhány évvel ezelőtt új lendületet kapott.
– Azok a programok, amelyeket ide tervezünk, jól mutatják, hogy nagy perspektívák vannak a zsidó kultúra debreceni jelenlétében, építkezésében, mind a zsidó hagyományok megismerésében, mind pedig a kortárs magyar és országon túl mutató zsidó kultúra bemutatásában – mutatott rá Puskás István alpolgármester.

A programok szervezése még zajlik. Az első Debreceni Zsidó Negyed Művésztelep várhatóan április végén kezdődik, az ott készült alkotásokat a 2022. májusában nyíló kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők.
A hitélet résztvevőinek, a város lakosságának lehetősége lesz a hitközség autentikus-szakrális tereiben számos kulturális eseményen való részvételre. Ezekről hírt adunk!

 

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013