Infoblokk
logo logo logo

A Hanuka fényei örökké égnek Debrecenben

Hanuka negyedik estéjén Debrecenben is megtartottuk a szokásos nyilvános gyertyagyújtást a Bajcsy-Zsilinszky és Piac utcák találkozásánál. A járókelőknek teljesen normális, hogy ezen helyen végig a Hanuka alatt, a fény ünnepén ott áll az elektromos hanukia az adventi fények mellett, hiszen ez az esemény már évek óta városi rendezvénynek bizonyul.
Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Debreceni Zsidó Hitközség fényt gyújtott Debrecenben, a Főtéren felállított hanukián december 10-én, Kiszlév 27-én, mely a csúcspontja a heti gyertyagyújtásoknak.
A színpad kiemelkedett az utca forgatagából. Köves Slomo, köszöntötte közönséget:
Chag szameach - Boldog ünnepet! Bevezető gondolataiban elmondta: ”Nem elég a csodára várni, tenni is kell érte! A csodavárás mindenkire vonatkozik vallástól függetlenül, de mi nélkülünk nem valósulhat meg!”

A meghívottak elmondták ünnepi gondolataikat.
Az első Hanuka gyertyát Dr. Papp László gyújtotta meg a Piac és a Bajcsy-Zsilinszky utca sarkán elhelyezett hanukiján.
Köszöntő beszédében a polgármester rámutatott arra, hogy Debrecen és Magyarország a zsidó barátaink számára is a béke szigete.
„Amíg mi itt vagyunk, biztosan lesz gyertyagyújtás” - hangsúlyozta Papp László, hozzátéve: olyan eszme éledt fel, amely mindig is lappangott a világ számos szegletében, de hittük azt, hogy a második világháború után véglegesen győztünk. Ám ébernek kell lennünk, mert talán téves ez a meggyőződésünk. 2023 október hetedike megmutatta, hogy a terror, az antiszemitizmus él. A polgármester arra is utalt: ez az eszme a keresztény világot is érintheti, mert a migrációt támogató Európai Unió csak most eszmélt fel.
Papp László kiemelte Debrecen egyedülálló sajátosságát, hogy polgárai a vallási sokszínűség mellett erős hittel és őszinte segítő szándékkal fordulnak egymás felé.


Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke elmondta, hogy hagyománnyá vált, hogy vallási hovatartozás nélkül Debrecen lakossága együtt ünnepel és emlékezik a hanuka fényére. A csodákra mindig nagy szükség van, de ezt most sajnálatos módon kialakult izraeli helyzetre való tekintettel, különösen várjuk. Reméljük, hogy a hanuka elhozza a békés Izraelben és környezetünkben egyaránt.


Prof Dr. Hunyadi László Izrael államának tiszteletbeli konzulja, a nagykövetség nevében köszöntötte a megjelenteket, kiemelten az itt tanuló izraeli diákokat.
A nézők kezében az „I stand with Israel” feliratú kis elektromos gyertyák fényei fejezték ki szolidaritásunkat Izraellel. A Hanuka estét az izraeli helyzet behatárolta.
Az égő hanukai gyertyák mellett folytatódott az esti vidám program. Kötetlen zsidó vallási táncokon, utcabálon élhette ki a közönség mozgásigényét.
Az autentikus zenének és a Debrecenben tanuló izraeli diákoknak köszönhetően autentikus hangulat alakult ki. Természetesen a nők és a férfiak külön csoportot alkottak, idősek és fiatalok egyaránt közös táncot roptak vallási hovatartozástól függetlenül.
Fánkkal és lepcsánkával kínáltuk az utcára nagy számban összegyűlt debreceni polgárokat.

A Hanuka 4. napja emlékezetes lesz hittestvéreinknek, és a város lakóinak egyaránt.

Még égnek a lelkekben a Hanuka lángjai és fényei Debrecenben, erőt adva további békés fennmarásunkhoz ebben a nehéz helyzetben.

Fotók: Miskolczi János

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013