Infoblokk
logo logo logo

A Pásti utcai Ortodox Zsinagógában felgyulladt a Hanuka első lángja

A Hanuka történelmi ünnep. Idén december 22-én este (héber dátum szerint Kiszlev 24.) kezdődött az első gyertyagyújtással.

Fehér Tamás moderálásával zajlott le az ünnepi műsor. Éliás Viktor kántor és a „Zs”-faktor kórusunkkal szólaltak meg az ismert hanukai dallamok, melyet Grósz Zsuzsa kísért zongorán.
Az első lángot Shmuel Faigen rabbi gyújtotta meg a hagyományos imák és dallamok kíséretében a debreceni Pásti utcai Ortodox Zsinagógában. A teljesen megtöltött autentikus térben barátaink is velünk ünnepeltek. Éliás Viktor kántor és a „Zs”-faktor kórusunkkal szólaltak meg az ismert dallamok, melyet Grósz Zsuzsa zongorán kísért.
Horovitz Tamás hitközségi elnök a Sulchan Aruchban is leírt tradícióink az ünnepeink betartásáról adott „tanítást”.


Shmuel Faigen Salamon király példabeszédét idézte, mely szerint „I…en gyertyája az ember lelke” , azaz I…en partnerei vagyunk mi magunk is, hogy a világot betöltő sötétséget elűzzük, és fényt hozzunk a Földre. Ugyanakkor a láng sajátsága az is, hogy fénye annál erősebb, minél közelebb állunk hozzá. Ez azt tanítja számunkra, hogy a munkát először magunkkal, családunkkal, közvetlen környezetünkkel kell kezdeni. Hiszen a család, a közösség összetartó szeretete az, ami a zsidó népet a legnehezebb időkben is megtartotta.
Cvikus Faigennel és Éliás Viktorral közösen énekeltük az elmaradhatatlan „Szól a kakas már” dalt.
Kreisler Gábor a közönség figyelmébe ajánlotta a közösségünk tagjai által átadott, és vitrinben elhelyezett hanukiákat. Ősi és modern kegytárgyakat tekinthetnek meg az érdeklődők a jövőben is. Rendszeres lehetőség lehet kegytárgyaink közkinccsé tételére.

A közös gyertyagyújtást és az ünnepi megemlékezést, a jól ismert dallamokat kultúr műsor követte. Közös volt bennük, hogy ezen csoportok a hitközség tagjaihoz kapcsolódtak. Fellépett a Bordó Sárkány Zenekar, Dickmann Roland vezetésével. Az 5 tagú zenekar nem csak a városunkban ismert, de először látogattak el a hitközségünkre. Ősi szefárd spanyol, francia, skót és német dallamokat élvezhetett a közönség. A profi együttes vezetője, Roland a skót dudát is segítségül hívta műsorukban. Kárpáti Eszter és 2 tagú zenekara magyar és angol ismert dallamokkal szerzett jó hangulatot a közönségnek.
A Rachel Nőegylet „Zs”-faktor kórusa a korábbi hanukai dallamok mellett a Neoton Família és az Apostol együttes slágereiből mutatott be válogatást. Nem volt hiába a Nőegylet összejövetelein a felkészülés. Mind három zenei programnak nagy sikere volt, ezt ütemes tapssal fejezte ki a hallgatóság.


A gyermek sarok „aktív” munkát végzett, a hanukiákat gyönyörűen feldíszítették az apró művészpalánták. A színes ceruzák is használatban voltak az ünnephez kapcsolódó rajzok okán. Népszerű volt az arcfestés is, széles palettából választhattak a résztvevők. A hanukiák festése is közkedveltté vált az arcokon.
Az izraeli vendégeink csak bámulták, hogy Izraelen kívül is ilyen történelmi megemlékezésnek részesei hitközségünkön. Goren otthon, a Galilban elmeséli majd a látottakat és hallottakat közösségének.
A kóser konyhánk által készített ízletes hanukai fánk sem maradhatott el más finomságok kíséretében.

December 29-én (vasárnap), 18.30-kor nyilvánosan gyújtunk gyertyát a Bajcsy-Zs. és Piac utcák sarkánál. Ez Hanuka utolsó estéjén történik majd.

A tartalmas, vidám estébe nyúló délutánon felidéztük a Makkabeusok győzelmét. A hanukai csodára való emlékezésnek közösségünkben a városunkban, hagyományai vannak, hiszünk a csodákban, hogy sokáig együtt emlékezhessünk!
hagyományai vannak, hiszünk a csodákban, azért is hogy, sokáig együtt emlékezhessünk!

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013