Infoblokk
logo logo logo

A XXI. Nemzetközi dr. Kardos Albert Vers- és Prózamondó Verseny

Idén, 2019. november 10-11-én rendezte meg a Debreceni Zsidó Hitközség, a MAZSIHISZ és Debrecen városa támogatásával ezt a hagyományt ápoló megmérettetést. Felekezeti megkülönböztetés nélkül részt vehettek határon innen és túlról érkezett magyar nyelvű versenyzők. A 2019-es rendezvény különös emléket állított a 75 éve meggyilkolt Dr. Kardos Albertnek. A mostani Ifjúsági Házban, az egykori Zsidó Gimnáziumban gyűltek össze vasárnap délelőtt a versenyzők és az érdeklődők. Emlékezés és a verseny megnyitója történt itt. Az ünnepségen Szentei Tamás, az önkormányzat kulturális osztályvezetője úgy fogalmazott: Dr. Kardos Albert sokat tett a magyar kultúráért. Debrecenben ő kezdeményezte a Csokonai Ház létrehozását, és alapozta meg a Déri Múzeum Irodalmi gyűjteményét.
Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke pedig arról beszélt, hogy a haláltáborba elhurcolt tudós emléke az általa alapított iskola épületében örökké megmarad. A Hitközség a vallási központ mellett a kultúra központja is, melynek része ez a szavalóverseny is.
Halász D. János, a Debreceni Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft. (ismert nevén Debreceni Ifjúsági Ház) ügyvezetője, mint házigazda köszöntötte a megjelenteket. Dr. Kardos Albert (Katz Albert) emlékének adózva nagy örömmel adtak helyet az első emeleten az emléktáblának. Az irodalmár igazgatója volt az egykori Zsidó Gimnáziumnak. A földszinti
folyosó falán találhatók a Zsidó Gimnáziumot alapítók neveinek márvány táblája, mostantól az ismert, holokauszt áldozatául esett igazgató emlékét is megörökítették.
Farkas József, Miskolczy Beáta Dr. Kardos Albert emlékét idéző versét olvasta fel. Végül a Debrecen városa, a Hitközség, és az Ifjúsági Ház képviselői elhelyezték az emlékezés
koszorúit.
A táblaavatás után átvonult a közönség és a résztvevők a vers- és prózamondó versenyre a Hitközség székházába.

A versenyt 5 kategóriában hirdette meg a DZSH: szép korú, felnőtt, gyermek, ifjúsági és énekelt vers. A gyermekek kategóriájában a 6-14 évesek, ifjúsági kategóriában a 14-18 éves fiatalok, 18 és 60 év között a felnőttek, 60 év fölött a szép korúak versenyezhettek. Az elődöntőben egy általuk kiválasztott kedvenc verssel szerepeltek. Ezeket elsősorban zsidó szerzők műveiből állították össze a résztvevők, akik verseiket nagyon körültekintően választották ki. A magyarországi résztvevők mellett Románia helyiségeiből (legtöbben Szatmárnémetiből), debreceni (legnagyobb létszámban Huszár Gál Gimnázium), illetve a környékbeli tanintézetek is szép számban képviseltették magukat a szereplők között. A hivatalos programot első este könnyed zenei műsor zárta. A ZS-faktor ismert héber dalokat, kedvenc operett slágereket adott elő zongorakísérettel, melyet tapsviharral köszönt meg a közönség. A második napon befejezéseként gála műsorral bűvölték el a hallgatóságot a „művészek”, lehetőség volt a tudásuk sokszínűségének a bemutatására.
A szellemi táplálék mellett a Hitközségünk kóser konyhája gondoskodott a kulináris élvezetekről.


Családtagjaik, tanáraik, ismerősök és a DZSH tagjai színültig megtöltötték a Bajcsy utcai székház kultúrtermét. Pótszékeket is kellett behozni a kultúrterembe.
A versenyzők többségét már „előadóművésznek” lehet nevezni. Zömükben évek óta visszatérők, családtagként, öleléssel köszöntötték egymást és a rendezőket. A meglévő barátságok megerősödtek, de újak is kötődtek a számos új versenyző által a családias hangulatú megmérettetésben. Muzsnay Árpád, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület főtanácsosa által vezetett zsűri fáradtan fejezte be nemes munkáját a színvonalas, élvezetet nyújtó versenyzői értékek hallatán. A zsűri elnök zárszavában összefoglalta a 2 nap nagyszerűségét. Hittől, életkortól függetlenül magas színvonalú produkciókat hallhattunk. A verseny szellemisége a zsidó kultúrára alapozva az együttlétekkel garantált jövőt mutat a kultúrában tevékenykedők, így versmondók számára.
Többen visszatérő versenyzők, akik beírják a jövő évi naptárukba ezt a szavalóversenyt már most. Az egyik testvérpár annak ellenére, hogy Győrbe költöztek környékünkről, ragaszkodott az idejövetelhez. Ők is, mint társaik, szemünk láttára nőttek fel. Jó volt velük is újratalálkozni.
Viszontlátásra egy év múlva!- volt a búcsúszó! Ezzel kívánta Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke is.
A helyezést elért versenyzők pénzjutalomban, de valamennyi versenyző minden kategóriában, könyvjutalomban és emléklap elismerésben részesült.
A díjazottak névsora:

Szabó Magda emlékdíj

Farkas József és Miskolczy Beáta

Drucker Tibor emlékdíj

Mezősi Levente és Mezősi Leventéné

GYERMEK KATEGÓRIA

Első helyezett megosztva: Horváth Brigitta
                                           Petruska Kristóf


Második helyezett: Kamenyitczky Tirza
                               Susánszky Anett


Harmadik helyezett: Horváth Amadea

IFJÚSÁGI KATEGÓRIA


Első helyezett: Al-Srebche Jázmin


Második helyezett: Susánszky Hanna


Harmadik helyezett: Maroscsák Dániel

FELNŐTT KATEGÓRIA
Első helyezett: Laczovics Attila

Második helyezett megosztva: Polgárné Nagy Elvira
                                                 Al-Srebche Nárcisz


Harmadik helyezett: Somogyi László Gábor

SZÉPKORÚ KATEGÓRIA
Első helyezett: Mezősi Leventéné
                        Bózsa Sándorné


Második helyezett: Mezősi Levente
                               Nagy István


Harmadik helyezett: Hajbók Klára

ÉNEKELT VERS KATEGÓRIA:

Első helyezett: Jenei Judit
                         Bácsi Bátor és Bácsi Donát


Második helyezett: Leitner Gerlinde

Közönségdíj:

Bácsi Bátor és Bácsi Donát
Erdődi Zsuzsanna


Különdíj:

Bökönyi Ambrus – könyv
Erdődi Zsuzsanna – könyv
Leitner Gerlinde – könyv
Soós Judit - könyv

 

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013