Infoblokk
logo logo logo

A zsidó Újév hagyományos köszöntése az Ortodox Zsinagógában a Helyőrségi zenekarral

Immár 4. alkalommal köszöntöttük együtt a zsidó újévet a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Helyőrségi Zenekara koncertjével a Pásti utcai Ortodox Zsinagógában szeptember 18-án, egy héttel Rosh Hasana, az újév előtt.
A fúvószenekar „Lehár: Piave induló”-val katonásan vezette be a közönséget a pörgő zenék világába. A közönség tapssal köszöntötte zenész-katona barátainkat, akik nélkül nem köszöntünk új esztendőt.

Ezt követően a Magyar Honvédség 5. Bocskai Lövészdandár parancsnokhelyettese Varga István ezredes köszöntötte a közönséget, kifejezve a Bocskai Dandár jó kívánságait az elkövetkező új esztendőre. A zenekar tagjai az embert próbáló vírusmentesítésben is derekasan kivették részüket.
Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke örömét fejezte ki, hogy együtt ünnepel velünk a zenekar és a város lakossága. Ez az újév nem csak a zsidóság ünnepe, amikor megtesszük az 5783-as zsinagógai évre célkitűzéseinket. A hagyomány tisztelete és a törvények betartása tart fenn bennünket. Köszöntötte a zenekar tagjait, akik már visszatérő vendégeink az újesztendő előtt.

Az est moderátora és a zenekar bemutatója Csikós Beáta, a MH 5. Bocskai István Lövészdandár protokoll tisztje volt.

Pál István őrnagy, a zenekar karnagya és Kovács Róbert százados által vezetett katonazenekar sokszínűségét ismét élvezhettük. A katonás fegyelem és a profi könnyed játék ötvözete óriási sikert aratott ismét a Pásti utcai szakrális térben. Az egyenruha mögött érző szívek dobogtak.
A zeneirodalom széles skálájával bűvölte el a közönséget a felkészült katonazenekar. Felidézve korábbi hitközségi műsorukat, eddig a zsinagógában még el nem hangzott számokkal örvendeztettek meg bennünket.
Ismert két zenemű: Brahms: „ második magyar tánca „ és Kodály: „A csitári hegyek alatt” kellemes kezdő hangulatot adott a közönségnek.

Az alábbi szerzeményeket hallhattuk – a teljesség igénye nélkül:

Philip Sparke: Concert Prelude

Pablo de Sarazate: Gypsy Airs.
A spanyol zeneszerző minden koncertje után fogadást adott. 17 évesen nyert rangos hegedűversenyt. A cigányzenei motívumok ismerten hangzottak füleinknek.

Hans Zimmer: Gladiátor
Az Oscar – és Globen Gold-díjas Ennio Morricone világhírű zeneszerző nevéhez fűződi ez a mű. Morricone mindenki számára ismert filmzenéiről, akár csak az itt elhangzott.

John Williams: The Patriot
A dzsessz-zongorista Williams neve ismerősen hangzott, ugyanis Steven Spielberg 5x Oscar-díjas filmrendező filmjeinek zeneszerzőjeként lett világhírű.

Warren Baker: Les Miserables (Nyomorultak)
Ezt a művet a világ 42 országában, 22 nyelvre fordítva mutatták be.


Megszoktuk, hogy kedveskednek valamilyen klezmer dalammal. Most Philip Sparke: Klezmer Karniva (Karnevál) volt a záró ajándék a hitközségnek, és barátainknak, a város lakosságának.

Újabb ismétlést a közönség ütemes tapsával sikerült kisírni a fáradt együttestől.
Pál István őrnagy-karmester „katonásan” bezárta koncertet, köszönetet mondott a közönségnek a figyelemért.
A katonás fegyelem és a könnyed profi játék ötvözete óriási sikert aratott a pótszékekkel kiegészített Ortodox Zsinagógában.

Ezt a rendkívül széles zenei repertoárt a közönség minden szám után vastapssal jutalmazta, a végén szűnni nem akaró ovációval, és állva. Az újévünk a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Helyőrségi Zenekara segítségével jól kezdődhet.
Reméljük, hogy a jövő esztendőben erőben és egészségben találkozik hitközségünk a katona barátainkkal.

 

2024. április 15.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013