Infoblokk
logo logo logo

A zsidóság előtt tisztelegtek az Ortodox Zsinagógában Debrecenben

A zsidóság 1700 éve Közép-Európában címmel rendezett megemlékező ünnepséget augusztus 24-én délután a Pásti Utcai Orthodox Zsinagógában, a Magyar-Német Ifjúsági Egyesület, a Debreceni Német Kulturális Fórum és a Debreceni Zsidó Hitközség.
A tartalmas program, köszöntésekkel kezdődött, emlékező beszélgetéssel folytatódott, majd koncerttel zárult.

Dr. Papp László polgármester köszöntő beszédében arra emlékeztetett, hogy az Európában letelepedett zsidóság – megőrizve identitását és alkalmazkodva az őket befogadó országok társadalmi elvárásaihoz – olyan értékeket hozott létre, melyek a mai napig példaértékűek az épített, a kulturális, valamint a vallási örökséget tekintve egyaránt.
Ma teljes példaértékű harmóniában élünk együtt Debrecenben. A helyi zsidó közösség a második legnagyobb Magyarországon, és a tavaly elfogadott „Debrecen2030” program része többek között a zsidónegyed fejlesztése is. A debreceni zsidóság kiváló polgárokat adott a városnak, amit nem felejtünk – mondta a polgármester.


Ezután Horovitz Tamás, mint házigazda, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke arról beszélt, hogy a zsidóság debreceni története az 1840 évekre nyúlik vissza, majd sorra alakultak meg a hitközség intézményei. A zsidóság létszámának növekedése miatt 1894-ben megépült a Pásti utcai zsinagóga. A második világháború előtt 12 ezer lekelt számlát a debreceni hitközség.
Elődeink harmonikus példaértékű kapcsolatban éltek a város lakosságával, más egyházak vezetőivel.
Katja Dormann, a Német Nagykövetség Budapest kulturális referense kiemelte: Németországban 1700 éve van jelen a zsidóság, a zsidó kultúra. Hozzáfűzte, hogy a zsinagóga kerítésén látható új kiállítás néhány darabja mutatja be, hogyan segítették a kiválóságok a zsidó kultúra a politika, a művészet és a tudomány fejlődését.

„Sok területen találkozunk a zsidó kultúrával, mely világunkat még okosabbá és jobbá tette, de arra is sok példa van a történelemben, hogy az elmúlt évszázadok alatt megaláztatásoknak, üldözésnek voltak kitéve.”
Szembemennünk azokkal, akik kirekesztést kezdeményeznek – hangsúlyozta.

Maren Schoening, a Magyar-Német Ifjúságért Egyesület elnöke elmondta: több mint hat éve tűzték ki célul, hogy a német-magyar dialógust erősítsék, kulturális párbeszédet folytassanak, valamint a történelmi témákat közösen vitassák meg.

A rendezvény díszvendége Fahidi Éva, a város szülötte, Holokauszt-túlélő volt, aki a haláltábor és az azt követő időszak szenvedéseiről beszélt. Maren Schoening kérdező segítségével érdekfeszítően, részletesen hallhattunk a borzalmakról. Ahhoz, hogy a Holokauszt ne történhessen meg újra, a kirekesztő megnyilvánulások ellen nem csak felszólalni, hanem cselekedni kell elsősorban a fiataloknak- mondta a fiatalosan mozgó túlélő.

Az ünnepséget Fischer Iván közreműködésével a Budapesti Fesztiválzenekar művészi koncertje zárta. Dr. Kuruc Ákos rabbi jelölt a zsidóság történetéről adott ismertetést, melynek fókuszába Debrecen volt. Zsidó szerzők művei mellett klezmer zenét is hallhattunk. A hatalmas taps nem maradt el.
Köszönjük a tartalmas délutánt.

 

 

2024. július 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013