Infoblokk
logo logo logo

ALL-IN Debrecen Zsidó Kulturális Napok

Szeptember 8-11. között Zsidó Kulturális Napokkal jelentkezett az ALL-IN Debrecen. A négy nap során sikerült belelátni a zsidó kultúrába, tradíciókba - koncertek, városnéző séták, kóser gasztroplacc és utcafesztivál várta a látogatókat.

A Debreceni Zsidó Hitközség a Főnix Rendezvényszervező Kft-vel, a város támogatásával zsidó utcafesztivált először rendezett, hagyományteremtő jelleggel. Cél volt, hogy velük élő helyi történetek és tradíciók közelebb kerüljenek a résztvevőkhöz szórakoztató programok segítségével. Az utcafesztivállal zárultak az All-in Debrecen Zsidó Kulturális Napok.
A szervezők célja az is volt, hogy a más felekezetűek is megismerkedjenek a hitközség történetével és életével.


Fesztiválhelyszínné alakult a debreceni Ortodox Zsinagóga környéke. Az utcai színpadon és az Ortodox Zsinagógában nézhette a közönség a produkciókat.
A Debrecen és határon túli testvérhitközségeinek XXI. nemzetközi konferenciája is ezzel egyidőben zajlott, a résztvevők a kulturális programokba is bekapcsolódtak pihenésképpen. A kulturális napok megnyitója egyben a konferencia megnyitója is volt.


Az első program szeptember 8-án, csütörtökön este kezdődött az Ortodox Zsinagógában.
A „Kaddis”-ban kortárs komoly- és világzenei koncertet egy részben hallhatott a közönség.
A 12 zenész közreműködésével megszólaló nagyszabású zenemű a zsidó liturgia egyik alappillérére épül.
Födő Sándor zeneszerző – a világon először, egyedülálló módon - az ima teljes, arámi nyelvű szövegét felhasználta a műben, és a tételekben más tradicionális héber imaszövegek mellett zenét írt az 1944-ben, 23 évesen hősi halált halt izraeli-magyar költőnő, Szenes Hanna és a szintén zsidó származású, hányattatott sorsú magyar költő, Szép Ernő verseihez.
A közismert Bíró Eszter, Fonogram-, eMeRTon, Gundel Művészeti-, és Érték-díjas színész és énekes volt az est szólistája, egyben a mű létrehozásának megálmodója.
A közönség a programot nagy tapssal fogadta.


A második műsor-egyveleg szeptember 9-én, szombat este került sorra fényfűzérekkel feldíszített Ortodox nagy zsinagóga udvarában volt a Barchesz-parti. A kellemes környezetben izraeli és jidish dallamokat hallhatott a közönség Grósz Zsuzsanna zongora játékában. Heller Zsolt folkesztéta haszid történetei is nagy figyelmet kaptak a késő estébe nyúló koncerten. Az izraeli hangulathoz az izraeli humusz és techina és hozzájárult barchesz kóstolás kíséretében. A falon régi haszid filmeket láthattunk a falon.
A különlegesen finom sólet Török Amália fáradhatatlan munkáját – aki a Debreceni Zsidó Hitközség Mazal-tov éttermének vezetője és főszakácsa - és segítőit dicséri.

Vasárnap került sorra a fő attrakció, az I. Zsidó Utca-fesztivál. Aki ezt választotta vasárnapi időtöltésnek, az nem bánta meg. A rendezvényt megtisztelte Dr. Puskás István, Debrecen város kulturális ügyekért felelős alpolgármestere.
A nap házi gazda szerepét Heller Zsolt örömmel vállalta és teljesítette.
Vasárnap reggel az Explore Debrecen városismertető sétája indult a Petőfi térről, és egészen a Pásti Utcai Ortodox Zsinagógáig kalauzolta Erdei Nóra a résztvevőket, majd 10 órától a hitközség részéről helytörténeti emlékeit osztotta meg Kreisler Gábor a hallgatókkal a színpadon. Ezt követte a Zsidó Negyed megtekintése: a nagy Ortodox Zsinagóga, Bet Hamidras, baromfi vágoda és a mikve. Délután Heller Zsolt a Pásti-színpadon mesélt csoda-rabbikról. Majd ezt a programot a Kápolnás utcai zsinagóga és az előadáshoz kapcsolódó rabbi szoba megtekintése követte. „Testközelben” láthatták a rituális intézményeinket, természetesen a téma iránti érdeklődő kérdések sem maradtak el. Napközben a szervezett túra mellett lehetőség volt a teljes Zsidó Negyed egyénileg történő megtekintésére. Az 1980-as évekig működő, ma már kiállításként funkcionáló vágoda kuriózum volt. A kóser élelmiszerrel kapcsolatos kérdések sem maradtak el.


A zsinagóga udvarán jesiva, vagyis tanoda nyílt, ahol a gyerekek a héber betűkkel ismerkedhettek meg, vallási tárgyú kifestőket színeztek ki, akár zsírkrétát használva rajzolhattak az aszfalton a jesiva bejáratánál, mely frízzel volt díszítve. A tanoda koncepcióját a debreceni rabbi, Shmuel Faigen dolgozta ki. Két izraeli lány vezette a foglalkozásokat.


Az Izreality együttes vezette be az érdeklődőket a zsidó kultúra világába az ismert dallamokkal, melynek nagy sikere volt.


Az Ortodox Zsinagóga színpadán műsort adott a „Zs-Faktor” Kórus, mely kiegészült az éppen itt tartózkodó nagyváradi Madlennel, akit Hitközségünk régóta ismer az egykori nagyváradi „Hakeset” kórusból. A közönség ütemes tapssal fejezte ki tetszését, minden megszólaló jidis, vagy izraeli műnél.
A kórus fellépése előtt Éliás Viktor két – számunkra is kedves dallal – szórakoztatta a megjelenteket.


Ezt követte „Kérdezd a rabbit” interaktív beszélgetés a színpadon. A Shmuel Faigen most felavatott debreceni rabbit Heller Zsolt kérdezte. Az 5 gyermekes fiatal rabbi életét és debreceni terveit megismerte a hallgatóság. Láthatták és hallhatták, hogy nem misztikus az ortodox rabbi személye sem.


Az egész napos fesztiválon a tánc is növelte a jó hangulatot, a közönség is táncre perdülhetett a nagyszínpad előtt. A Hitközség Mazel-tov étterme sólettel és süteményekkel kényeztette a közönséget. A hosszú sorbaállás nem riasztotta el a várakozókat. A Széchenyi utcai „zsidó pékség” friss termékei is a múltat idézték. Hatalmas mennyiségű sólet fogyott el, gondoltak a glutén érzékenyekre is. A pékség tulajdonosa nem győzte kielégíteni a hatalmas igényeket.
Az eseményen többek között Borbás Marcsi is részt vett, ahol a népszerű tévés élőben sütött kóser krumplis fánkot a közönségnek a Pásti utcán. Segítője Heller Zsolt volt.


A Debrecen Dixieland Jazz Band örökös résztvevője programjainknak. „Régi Zsidó dallamok” címmel adott koncertet a zenekar az I. Debreceni Zsidó Utcafesztiválon. Örömmel szórakoztatták a szép számban összegyűlt közönséget. A kifejezetten erre az alkalomra összeállított műsorban lendületes és vidám átdolgozásokban mutatták meg a klezmer és a dixieland fúziójában rejlő lehetőségeket. A siker most sem maradt el!


Ezután a nap zárásaként Tordai Zoltán Quintett következett. Ők szintén régi batátaink rendezvényeinken. Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült augusztus 20. alkalmából Tordai Zoltán, a Quintett alapító prímása és Váradi Géza klarinét - és szaxofon előadóművész. Ismert zsidó dallamok mellett magyar, és külföldi művek is felhangzottak az ismert művészektől. Ők is szívesen játszanak - hozzánk közel álló számokat.
A nap végére teljesen pirosra verték a tenyerüket a nézők.


Az biztos, hogy nem az utolsó utcafesztivál volt, jó ötletnek bizonyult a megrendezése. Jó volt látni a vidám, megelégedett arcokat.
Közelebb kerültünk egymáshoz a város polgáraival, látták, hogy nem is vagyunk annyira misztikusak… Köszönték a nyílt nap lehetőségét mindannyian. A városban igénylik a zsidósághoz kapcsolódó programokat. Ígérjük, folytatjuk, ebből hagyomány lesz!

Jövőre Veletek ugyanitt!

Fotók: Fotókredit: Trilite Studio

 

2024. április 15.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013