Infoblokk
logo logo logo

Az emlékezés konferenciája Debrecenben

Huszonegyedik alkalommal rendezték meg a Debrecen és határon túli testvérhitközségeinek Nemzetközi Konferenciáját. Téma idén a „Zachor” „Emlékezz” volt. Tavaly a COVID-járvány miatt nem került megrendezésre. Az idei konferencia Debrecen városa, és a MAZSIHISZ támogatásával valósult meg.
Szeptember 8-11. között rendeztük meg a hagyományos tanácskozást, melyen a történelmi egyházakkal közösen emlékezett múltjára a helyi zsidó közösségünk, melyet a Pásti utcai Ortodox Zsinagógában tartottunk. A hazai közösségek képviselői mellett részt vettek a romániai magyar ajkú hitközségek képviselői, közöttük a nagyváradiak, kolozsváriak, aradiak, Máramaros-szigetiek. A szabadkaiakat is köszönthettük köreinkben.

A megnyitón köszöntőt mondtak:
Dr. Puskás István, Debrecen város alpolgármestere,
Kossa György - Kuratóriumi elnök, Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány,
Terdik János, Pasztorális helynök, Hajdúdorogi Görög-Katolikus Főegyházmegye,
dr. Krakomperger Zoltán Általános Helynök, Debrecen-Nyíregyháza Római-Katolikus Egyházmegye,
dr. Gonda László – Főtanácsos, Tiszántúli Református Egyházkerület,
Faigen Shmuel, Debreceni Rabbi, és
Horovitz Tamás – Elnök, Debreceni Zsidó Hitközség.

Puskás István, Debrecen alpolgármestere a közösség erejét emelte ki. Mint elmondta: a rendezvény megmutatja a zsidó közösség helyét a városban, és azt is, hogy miként zajlik a hitközség élete. – A konferencia révén a zsidó közösség tovább építi tágabb regionális kapcsolatait. A rendezvény emellett arra is figyelmeztet, hogy segíteni kell a helyi közösségeket a fejlődésben, legyen szó a szomszédos városokkal, vagy a hitelétben résztvevő szervezetekkel való együttműködésről – tette hozzá az alpolgármester.
Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke beszédében kiemelte: a zsidó közösség nyitott az új gondolkodásmód és a régi értékek megőrzése, az oktatás, valamint a humanitárius tevékenységek iránt, s ebben közös célok vezérlik a Debreceni Egyetemmel. – Meggyőződésem, hogy az örökölt szellemi értékek megőrzésében és követésében ez a közösség példaként szolgál mindenki számára. A zsidó hitközség olyan alternatívát képvisel és ad a fiataloknak, amely a modern életnek ritmust, irányt, távlatot és békét, ember-központúságot ígér. Ezen a téren kiváló, nyitottságot sugárzó, több mint húsz éves partneri kapcsolat alakult ki a Debreceni Egyetem és a debreceni zsidó közösség között. Az a célunk, hogy ez a példaértékű, harmonikus kapcsolat továbbra is megmaradhasson és gyarapodhasson – emelte ki a kuratóriumi elnök.


Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke hangsúlyozta, hogy a zsidó közösség fontos tényező a városban, és a konferenciának is komoly hagyományai vannak Debrecenben. – Az önkormányzat, az egyetem, a történelmi egyházak szoros együttműködésben dolgoznak, ezt a kapcsolatot erősíti a mostani esemény is, melynek központi eleme az emlékezés, a Zachor, valamint az ebből táplálkozó hit erejének kinyilvánítása. Az egyházak és a közösség szerepe napjainkban felértékelődik annak érdekében, hogy bátorítást adjanak az embereknek, akik így megtarthatják hitüket, vallásukat – fogalmazott a hitközség elnöke.
A konferencia megnyitóján részt vett Debrecen új ortodox rabbija, Faigen Sámuel is, aki köszöntötte a rendezvény résztvevőit. Terdik János, a Hajdúdorogi Főegyházmegye segédlelkésze a hosszú távon meghatározó, hasznos kapcsolatok ápolásáról és fenntartásáról beszélt, Gonda László, a Tiszántúli Református Egyházkerület főtanácsosa pedig kiemelte az emlékezés és az emlékeztetés, a társadalom és az egyház felelősségvállalásának fontosságát az emberibb jövő érdekében. Krakomperger Zoltán, a Debrecen-Nyíregyháza Római-katolikus Egyházmegye általános helynöke megjegyezte, hogy az emlékezésnek kultikus jelentősége van, mely „a mindenség urának” közelségét is magában foglalja, és a korábban létrehozott társadalmi értékek méltóságteljes tiszteletére késztet.


A témához kapcsolódó előadók voltak:
Szabó György, Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány Elnöke,
prof. dr. Kónya Péter, Eperjesi Egyetem Rektora,
prof. dr. Bartha Elek, Debreceni Egyetem Rektorhelyettese,
dr. Forisek Péter, Debreceni Egyetem Tanárképzési Központ Főigazgató,
dr. Lőwy Dániel, Kolozsvári Zsidó Hitközség,
dr. Nagy Molnár Miklós PhD, etnográfus, Karcagi Győrffy István Nagykun Múzeum Igazgatója,
dr. Cservenyák László, Mátészalkai Szatmári Múzeum Igazgatója,
dr. Szonda István néprajzos múzeológus, Szent Antal Népház igazgatója – Gyomaendrőd,
Csont István, Debreceni Egyetem.
Este közös ima a Beth Hamidrashban.
Ezt követően koncert volt az Orthodox Zsinagógában, Födő Sándor: „Káddis” című művét hallhattuk a 12 fős együttestől, Bíró Eszter szólóénekével.


Szeptember 9-én a konferencia újításaként az emlékezés jegyében autóbuszos utazást tettünk Berettyóújfaluba, majd Nagykállóba.
Idegenvezetők voltak: Kreisler Gábor és Heller Zsolt.

Szeptember 10. szombat
Hagyományos szombati imádkozás.
Istentiszteleten drosét tartott: Faigen Shmuel Rabbi.
Délután a zsidó közösségek fóruma – eszmecsere.
Kerekasztalbeszélgetés téma: Hogyan tovább? - Vallási életünk ma (jelen és jövő)
címmel, Horovitz Tamás vezetésével.
Vitafórum témája: Milyen feladatai vannak a zsidó közösségeknek a jelenben és jövőben? címmel.
A zárszóban elhangzott: közös felmérés szükséges az igényekről, és arról, miképpen tudjuk ezt prezentálni. A résztvevők útravalóként kaptak néhány jó tanácsot is Vitányi István országgyűlési képviselőtől Berettyóújfaluban.

Este zongora koncerttől volt hangos a Pásti-udvar, melyet haszid történetek fűszereztek az Ortodox Zsinagóga előtt.
Szeptember 11-én ALL-IN Debrecen - Zsidó Kulturális Napok – ez az egész napos program egyben konferencia zárásául is szolgált.

 

 

2024. április 15.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013