Infoblokk
logo logo logo

Back to the Roots-Koncert a Debreceni Ortodox Zsinagógában

Szeptember 6-án folytatódott a zenei élvezet. Ezen a napon a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében, a MAZSIHISZ segítségével, a Debreceni Kulturális és Oktatási központ szervezésében egy nem hagyományosnak mondható kántor koncertet élvezhettünk. Címe: Back to roots (vissza a gyökerekhez).
Héber, jiddis örökzöldek, zsidó vonatkozású világslágerek hangzottak fel a zsinagóga népes közönsége nagy örömére világhírű művészek tolmácsolásában.
Este a zene virtuózait láthattuk, és hallhattuk. Tapasztaltuk élőben, hogy a meghívott kántorok nemcsak a liturgiát kiválóan ismerők, hanem az opera színpadon is megállják helyüket.


Ezen fellépő művészek:
Lakatos György, aki az est sztárvendége volt.
A Floridában élő világhírű gitárművész a legnagyobb koncerttermek népszerű vendége. Virtuóz játéka nyomán idén megkapta a Mr. Goldenhand, azaz az Aranykéz elismerést. Az általa irányított Back to the Roots produkció 2016-ban három amerikai, egy ausztrál és egy európai turnén örvendezteti meg a hallgatóságot. A fellépőket fáradhatatlanul végigkísérte.


Nógrádi Gergely
Az Óbudai Frankel Zsinagóga kántora, generációjának kiemelkedő tehetséggel megáldott művésze. 2015-ben Európa legjobb kántorhangjának választotta az Európai Kántorok Szövetsége. 2016-ban, amerikai koncert-turnéja során a kitüntető “The Jewish Pavarotti” címet adományozták neki.


Daniel Bouaziz
A francia-izraeli tenoristát Párizsban, Tel-Avivban és az USA-ban széles rajongótábor fogadja a fellépésein. A művész először lép fel Magyarországon. Széles repertoárjában Cavaradossi szerepétől a modern izraeli dalokig számos csodálatos örökzöld megtalálható.


Zucker Immánuel
Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem zsinagógájának kántora. Kellemes, lágy lírai tenorhangját Brooklynban, Bécsben, Innsbruckban is hallhatták már, olyan nagy kántorok oldalán, mint Fekete László, Shai Abramson, Giora Sharon és Moshe Stern.


Neumark Zoltán
A nemzetközileg elismert zongoraművész épp úgy otthon van az opera, az operett, a musicalek világában, mint az ősi és a modern zsidó zene területén. A világ öt kontinensén, világhírű énekesek megbecsült koncertpartnereként koncertezett.
Nagybőgős kíséret is növelte a hangzás éléményét.
Hallhattunk népszerű operett-, musical- és filmzenéket, valamint zsidó, olasz, francia, amerikai, spanyol örökzöld dallamokat is.


Raáb Gábor
Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem fiatal kántorjelöltje nem csak a liturgikus zenében van otthon. Hallhattuk operaénekesi ambíciót is, melyet a világ több színpadán már élvezte a közönség.


A nagy sikert aratott izraeli Daniel Bouaziz, aki magyarul énekelte a “Szól a kakas már” népszerű chaszid dalt, de a többi kántor és a közönség is kísérte.
A hitközség tagjai és barátai megtöltötték a nézőteret. Pótszékeket és padokat is igénybe kellett venni. A nagyváradi és szatmárnémeti hittestvéreink velünk együtt élvezték az előadást.
A Hatikva szép befejezése volt az estnek. Daniel Bouazizzal együtt énekelte az izraeli himnuszt a közönség.


Végül a Bet Hamidrasban az esti imánál a romániai hittestvéreinkkel együtt hálát adtunk a Mindenhatónak, hogy ilyen zenei élményekben részesítette a Hitközségünket.

 

 

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013