Infoblokk
logo logo logo

Berettyóújfaluba is megérkezett Izrael és a zsidó képzőművészet

Debrecenben ismét megrendezték az izraeli filmnapokat. Február 17-én kezdődtek a 3 napig tartó ”Izraeli filmnapok” az Apollo moziban, ahol 9 film került bemutatásra. A nyitó film a „Betlehem”, volt. Komolay Szabolcs, Debrecen város alpolgármestere, és Prof. Dr. Hunyadi László, Izrael állam debreceni tiszteletbeli konzulja nyitotta meg a rendezvényt. Jó volt belelátni az izraeli hétköznapokba az ivrit nyelvű filmeken keresztül.


Napokig kulturális eseményeknek színhelye Berettyóújfalu is - többek között Salamon Béla, Konrád György, és Makk Károly szülővárosa. A Makk Kálmán moziban folytatódott az izraeli filmhét február 23-26 között. A konzul úr Yossi Amrani izraeli nagykövet nevében is megnyitotta, és köszönetet mondott a szervezőknek a filmbemutatási lehetőségért. Felhívta a „kozmetikázatlan„ alkotásokra a közönség figyelmét. A nyitó filmként bemutatásra kerülő Betlehem történelmi háttere személyesen érintette, mert a filmben feldolgozott események akkor is történtek sajnálatos módon Izraelben, amikor ő az ottani egyik egyetemen oktatott. 4 nap alatt 11 film került bemutatásra, a debreceni 9-cel szemben. A Nadányi Zoltán Művelődési Ház vezetője, Lisztes Éva elmondta, hogy amióta mozi működik Berettyóújfaluban, összesen nem mutattak be annyi izraeli filmet, mint most a 4 nap alatt.
Egyszerre két eseményt is élvezhetnek ennek a dinamikusan fejlődő városnak a lakói.
A filmnapokkal egy időben ugyanitt, a Debreceni Zsidó Hitközség által rendezett képzőművészeti kiállítás megnyitójára is sor került „Zsidó világ a kortársak szemével” címmel, melyet Horovitz Tamás, a hitközségünk elnöke nyitott meg. A mélyebb kapcsolat tavaly kezdődött el, amikor Amram Blumra, egykori „újfalusi” rabbira emlékezett közösen a város és a debreceni hitközség. Horovitz Tamás abbéli reményét fejezte ki, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező Berettyóújfalu felújított zsinagógájával beépül a Debrecen-Nagyvárad zarándok útvonalba. A kiállított művek debreceni művészek alkotásai, melyek a hitközség tulajdonában állnak. Az alkotó művészek nem zsidók, de a közösséggel nagyon jó kapcsolatot ápolnak. Műveiken vallásunk szimbólumai is megjelennek.
A rendezvényeken köszöntőt mondott Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere. Megköszönte a konzul- és az elnök urnak, hogy hozzájárultak a város kulturális életéhez. Beszédét Konrád György idézettel kezdte, aki műveiben rendszeresen megemlékezik felejthetetlen szülőhelyéről. Örömét fejezte ki a polgármester úr, hogy egy újabb lépéssel igyekeztek a nagy zsidó múlttal rendelkező város hagyományőrző programjához hozzájárulni. Mindent megtesznek azért, hogy a háború előtti lakosságának a 10%-át kitevő zsidóság 1903-ban épült zsinagógáját megmentsék. Erre most komoly esély ígérkezik.

 

 

A nem csak szemnek, hanem fülnek szóló élvezetről is gondoskodtak a szervezők, Frank Mirjam Mendelssohn műveket adott elő zongorán.

Jó érzés volt látni, hogy az emberek mennyire érdeklődnek az izraeli filmművészet és a zsidósághoz kötődő képzőművészet iránt. A Makk Kálmán megújult mozi falai ismét ivrit hangokat hallottak, mely egy kis városban szokatlan a háború után… Az Izraeli nagykövetség, a Debreceni Zsidó Hitközség, valamint Berettyóújfalu Önkormányzata reményen felül együtt gondolkodott. Várjuk a további lépéseket!
A debreceni Heller Zsolt folkesztéta közreműködésével valósultak meg a rendezvények.

 

 

Számomra a film, illetve a kulturális program színhelye, a Makk Kálmán mozi nagyon kedves. Gyerekkoromban édesapám elbeszéléseiből hallottam erről az autentikus moziról, melynek Makk Kálmán, Makk Károly édesapja volt a tulajdonosa. A következő megtörtént „anekdotát” édesapámtól hallottam: Makk úr mindig kint állt a filmek kezdeténél. Jött Jankó cigány, akinek nem volt elegendő pénze, hogy kifizesse a belépődíjat. Így fordult a „Főnök úrhoz” a selypítő fiatalember.” Matt Úr, tessik mán beengedni, csak 10 fillérem van, úgy sem tudok ovasni, csak a tipeket nizegetem!” Természetesen beengedte. Vallás és bőrszín az akkori Újfaluban nem számított, az emberek barátságban, megbecsülésben éltek. A mostani város is - úgy látjuk - folytatja ezt a koncepciót.


k.g.

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013