Infoblokk
logo logo logo

Beszélgetés Deutsch-Magallal

Kutya jó világ jött Snow számára Debrecenben

Snow-t az alaszkai malamutot először Debrecenben a nyilvános chanukai gyertyagyújtáson láttam. A feleségemmel jó barátságba került, szívesen viselte a fényképezést, mint ahogyan a képen is látszik. A napokban nagy sztár lett az interneten, az újságokban és a televízióban a gazdájával együtt. A dolog érdekessége, hogy a fiatal kutya tulajdonosa, a meleg éghajlatról származó Magal Deutsch, izraeli diák. Interneten keresztül sikerült vele beszélgetni, a napokban szlovák Tátrát élvezi a Deutsch család, a kutyának otthonos környezetben.
Alább a beszélgetésünket olvashatják, melyet angolról fordítottam:

 

-Kedves Magal! Te, és malumut kutyád, Snow, az újságokban és a televízióban a város Izraeli sztárja lett. Milyen sztárnak lenni?

Múlt vasárnap elővettem az általam készített a szánt, a szép havat kihasználtam. A szokásos reggeli sétánkat most ezzel tettük meg A szánhúzás közben a Hajdu-online internetes portál fotósa lefényképezett minket, riportot csinált, a cikk megjelent rólunk. Jelenleg már 20 cikket és két televíziós felvételt tudhatunk magunkénak. Őrültségnek tűnhet, hogy valaki sajátkészítésű szánját kutya húzatja Debrecenben az Egyetem sugárúton, és valaki ilyen fajta sportot űz a kutyájával: Talán sikerül befolyásolni az embereket, hogy menjenek ki a kutyájukkal a szabadba, így vidámak lesznek, és örömmel fogja őket eltölteni ez a szórakoztató sport! Engem boldoggá tesz!

 

-Tudom, hogy itt tanulsz a debreceni orvosi egyetemen. Hányad éves vagy?

Másodéves vagyok, idén februárban leszek 28 éves.

 

- Hol laksz Izraelben?

Hod HaSharonban.


-Miért pont városunkban, Debrecenben tanulsz?

A Debreceni Egyetem egy jó nevű egyetem, igaz nagyon nehéz a tanulás, de hosszú távon meghozza a gyümölcsét. Debrecen nem olyan nagy város, jobban szeretjük a kisvárosi környezetet a feleségemmel együtt. Barnak, aki velem együtt van itt, fontos a környezet, szeretünk sétálni a Nagyerdőben.

 

-Úgy tudom, vannak magyar nyelvű gyökereid. Ez igaz? Beszélsz magyarul?

A nagymamám és nagyapám az apám oldaláról magyar, elhagyták Magyarországot a holokauszt után, Izraelbe vándoroltak. A nagyapám az orvosi egyetemen Jugoszláviában tanult. Amint látod, vannak magyar gyökereim, otthon hallottam magyar beszédet. Apám beszél magyarul, én is elég jól értem nyelveteket, egy kicsit beszélek is.

 

-Hogy érzed magad Debrecenben, milyenek a benyomásaid?

Az izraeli diákok közössége nagyon szívélyes és családias. A várost is szeretem. Szeretnék többet megtudni a debreceni zsidó közösségről és megismerni a történetét. Engem nagyon érdekel a magyarországi zsidók történelme.

 

 

-A kutyád hogy érzi itt magát? Hol jobb neki? Itt, vagy Izraelben? Milyen elfoglaltságot igényel egy ilyen nagy kutya?


Azt hiszem, ez a kombináció a legjobb a Snownak, aki még ifjú. Télen lehetősége van a tél örömeinek élvezésére, a hideg időjárás és a hó az ő világa. Mi is szeretjük a szabadtéri időtöltéseket, főleg az erdőben, mert nincs olyan sok zöld terület Izraelben. Természetesen a nyári szünetben megyünk haza Izraelbe, ott már várják a kutyabarátok. Ott is szeret futkározni, kerékpárral együtt futni, nagyon szórakoztató számra a tengerpart is.


- Mi a mai napi programja a kutyának
?

Legkevesebb 3-szor naponta kimegyünk a házból, legalább ezek közül az egyik minimum másfél órás séta. A legtöbb séta erőnléti, ahol valamilyen eszközzel hozzám kapcsolódik, és ő húz engem. Alapösztönéből adódóan szeret húzni valamit, pl. a kerékpárosokat. Sok trükkös „gyakorlata” is van, amit élvez. Szeret új dolgokat tanulni.

 

- Mit csinál a kutya, ha az egyetemen vagy?

Együtt élek a feleségemmel, napközben ő viseli gondját. Nagyon jó stressz- és fáradtságoldó nekünk ez a családtag.


- A malamut kutyák mennyire elterjedtek Izraelben?

Nem annyira elterjedt. Izraelben van egy klubunk a malamut tulajdonosoknak. Mi nagyon komolyan figyelünk arra, hogy senki ne vásároljon felelőtlenül malamutot, és arra, hogy elkerüljék az olyan keresztezéseket, mely nem tiszta utódokhoz vezethetnek.
Napjainkban a husky népszerűbb és ismertebb, mint a malamut. Ennek oka az ár, és az a tény, hogy a legtöbb husky nem fajtiszta, és sok betegségben szenvedhet, amit a felelőtlen tulajdonosok a felelőtlen keresztezésekkel tetézhetnek... A malamutnál nincsenek ezek a veszélyek!

Köszönöm szépen a beszélgetést. Látom, hogy kutya jó világ van nálatok!


Kreisler Gábor Debrecen

 

2024. március 04.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013