Infoblokk
logo logo logo

Centropa a hitközségünkön

Október 18-19. között „Zsidó emlékhelyek az oktatásban” címmel tartott a Centropa alapítvány tanárok számára képzést Debrecenben a Hitközségünkön. A kétnapos rendezvényen interaktív módszerek segítségével mutatták be, hogyan építhetők be a zsidó temetők és más emlékhelyek az oktatásba. Az alapítvány nagy számú összegyűjtött interjúikon és fényképeken alapuló oktatási anyagokkal rendelkezik, mely felhasználható középiskolai keretek között.
Kiemelten fontosnak tartja az alapítvány oktatási anyagaikban a modern technológiák megjelenítését, elősegítve, hogy a 20. század történelmi eseményeit a 21. század eszközeivel juttathassák el a pedagógusok a fiatalokhoz. A résztvevők hallhattak többek között a debreceni és a magyar zsidó közösségek életéről, a zsidó temetők sírkövein szereplő szimbólumokról, és egyéb, más zsidó örökségekről Heller Zsolt előadásában. Nem csak elméleti szeminárium volt, a környezetük emlékhelyeinek feldolgozására óratervet is késztettek a résztvevők, melyekkel benevezhetnek a nemzetközi óraterv-versenyre is. A Monostorpályi úti temetőben nagy múltú rendezett sírhelyeket „szakmai” szempontból elemezték a tanárok.
Ezt a zártkörű szakmai továbbképzést a szeminárium részvevői és a külső érdeklődők számára egy érdekes program követte. A Centropa Alapítvány szervezésében "Történetek egy családi albumból" címmel kiállítás nyílt meg 2020. október 18-án, 17 órakor a Pásti Utcai Ortodox Zsinagógánk földszintjén. Pál Borbála, a Centropa alapítvány ügyvezetője, és Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke nyitotta meg ezt a minden korosztály számára elgondolkodtató kiállítást. A Zsidónegyed, valamint a napi hitélet bemutatása sem maradt el idegenvezetésünkkel.

 

A vándorkiállítás 9 tematikus panelen mutatja be a 20. századi magyar zsidók életét angol és magyar nyelven.

A kiállítás nyolc téma köré rendezve, archív képek és személyes interjúk felhasználásával mutatja be a múlt század zsidóságára jellemző életüket. A hatalmas családi fotóalbumot lapozgatva mosolyogtató vagy elszomorító, szívmelengető vagy torokszorító történetek tárulnak elénk.

A kiállítás 2020. október 30-ig megtekinthető a Pásti Utcai Ortodox Zsinagógában hétfőtől péntekig, 9:00 - 16:00 óra között.


Szeretettel vár minden kedves érdeklődőt a Centropa Alapítvány és a Debreceni Zsidó Hitközség, az egészségügyi szabályok betartása mellett!
Sikeres volt ez a 2 nap, mely gyorsan elmúlt a tartalmas, gondolkodásra késztető programoknak köszönhetőn. Hasznos volt, melyet a résztvevők is kifejtettek. Az eredményesség Pál Borbálának, Hemera Valentinának és a Centropa többi munkatársának, Heller Zsolt előadónak, és Debreceni Zsidó Hitközség munkatársainak, mint házigazdáknak volt köszönhető.
A Centropa Alapítvány az elszánt tanárokon keresztül nagy micvát teljesít a zsidóság számára!

 

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013