Infoblokk
logo logo logo

Chanukai fények Debrecenben 5777-ben

Chanuka fényei ragyogták be hetünket. December 24-én, szombaton gyújtottuk meg az első Chanuka-gyertyát, majd minden este a Bet Hamidrasban, a hagyományos imák és dallamok mellett. December 28-án este az ötödik gyertya meggyújtása közösen, a hitközség chanukai ünnepségén történt. A székház kultúrtermében Fehér Tamás által lobbantak fel a chanuka lángok. A közönség Éliás Viktor kántorjelölttel és a „Zs”-faktor kórusunkkal szólaltak meg az ismert dallamokat. A közönség éneklése meg családiasabbá tette ezt a momentumot. A délután házigazdája Fehér Tamás volt. Megemlékezett a Makkabeusok szír görögök feletti győzelméről, a jeruzsálemi Szentély megtisztításáról és újraavatásáról, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájáról. Nem maradt el a humor elmélkedésében sem, melyben a chanuka gyertya előnyét fejtette ki az adventi fényekkel szemben. A Grósz Zsuzsanna által felolvasott írás a leg megfelelőbb chanukai olaj keresését szintén a humor oldaláról mutatta be mai felfogásában.


A Csokonai Színház művészei, Mercs Angéla, Garay-Nagy Tamás és Hajdú Péter vidám műsorral szórakoztatta közönséget. A főműsorszám a Rachel nőegylet kórusának előadása volt. Tovább bővítették repertoárjukat, ismert olasz slágereket hallhattunk a „Don Corleone nyomában” című programjukban. A „ZS-faktor” kórust zongorán Grósz Zsuzsanna kísérte. A kivetítőn a szöveg mellett vicces illusztrációkat láthatott a közönség. Horovitz Tamás elnök megköszönte a jelenlévőknek, hogy velünk együtt ünnepeltek, és aktívan részt vettek az ünnepi műsorban. Remélte, hogy az egyre színvonalasabb kórus előadását, hitközségen kívül is bemutatják majd, akár Izraelben is, ahova a direkt repülőjárattal könnyen el lehet nemsokára jutni. A kóser konyhánk által készített ízletes chanukai fánk természetesen nem maradhatott el.


Ezután a Piac és Bajcsy-Zsilinszky utca sarkán rendezett közös gyertya-gyújtáson az izraeli diákokon kívül hitközségünk tagjai mellett a város járókelői is megcsodálták a chanukai fényeket, melyek beragyogták a várost a karácsonyi fények mellett. A Shmuel Faigen és felesége, Riki által szervezett, és Megyeri A. Jonatán által moderált rendezvényen többek között felkérték Komolay Szabolcsot, Debrecen város alpolgármesterét, Prof. dr. Hunyadi Lászlót, Izrael államának tiszteletbeli konzulját, valamint Horovitz Tamást, a Debreceni Zsidó Hitközség elnökét a hatalmas chanukia lángjainak fellobbantására. Az ének, a tánc, a tűzzsonglőr show, a meleg tea feledtették az igazi téli hideget. Itt sem maradt el a finom chanukai fánk. Nagyon jól elfértek cívisvárosunkban a chanukai fények az adventiek szomszédságában.


Reméljük, hogy az évezredek óta tartó csodát még sokáig láthatjuk együtt!

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. április 15.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013