Infoblokk
logo logo logo

Chanukai fények Debrecenben 5778-ban

Chanuka fényei ragyogták be hetünket. December 12-én, kedden gyújtottuk meg az első Chanuka-gyertyát, majd a többi lángot minden este a Bet Hamidrasban, a hagyományos imák és dallamok mellett történt ez.

A hitközségen idén is emlékezetes chanukai délután volt december 17-én. A gyertyagyújtás előtt a Hitközség udvarán emléktábla avatás történt. A Karády Katalint Kedvelők Klubja és a Debreceni Zsidó Hitközség tisztelegve az emberszeretetből és önfeláldozásból példát mutató, halhatatlan díva előtt, örök mementóként emléktáblát emelt a Kápolnási utcai zsinagóga udvarán. Soós Judit a Karády a Klub képviseletében részletesen felidézte Karády Katalin mozgalmas életét. Nemcsak tehetséges művész, de ember is volt az embertelenségben, angyal egy ördögi korban. Pesti lakásaiban üldözötteket bújtatott, élete kockáztatásával mentette őket a Holokauszt alatt. 1945-ben a Gestapó letartóztatta és megkínozta. A háborús években tanúsított hősies, humanitárius tetteiért 2004-ben Izrael állam posztumusz Yad-Vashem, a Világ Igaza kitüntetést adományozta Karády Katalinnak. Az emlékező beszéd után Soós Judit és Horovitz Tamás hitközségi elnök közösen leplezte le az emléktáblát.
A program a hitközség kultúrtermében folyatódott a soron következő hatodik napi gyertya meggyújtásával. Itt Fehér Tamás által lobbantak fel a chanukai lángok. Éliás Viktor kántor és a „Zs”-faktor kórusunkkal szólaltak meg az ismert dallamok, melyet Grósz Zsuzsa zongorán kísért. A közönség éneklése még családiasabbá tette ezt a momentumot, melyet a kivetítőn lévő szöveg is segített. A délután házigazdája Fehér Tamás volt. Megemlékezett a Makkabeusok szír görögök feletti győzelméről, a jeruzsálemi Szentély megtisztításáról és újraavatásáról, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájáról.
Ezután következett az ünnepi műsor Soós Judit tolmácsolásában. Felcsendültek Karády Katalin csodálatos, szomorúan édes, bús dalai. A díva kivételes, össze nem téveszthető mély, búgó alt mikrofonhangját idézte az előadó művésznő. Természetesen nem maradt el a “Hamvadó cigarettavég” sláger sem. A közönség felidézte a fiatalságát. Látszott, hogy a Karády örökség az énekesnő szívügye, melyet éreztünk az énekesnő lánya által elmondott kísérőszövegekből is a műsor folyamán.
Stílszerűen a „ Zs”-faktor kórus Haleluja dalával zárult a műsor. Az új elektromos zongora jól debütált. Ezen a délutánon felidéztük a makkabeusok győzelmét, de emlékeztünk egy zsidó mentő nagyszerű művésznőre is.
A kóser konyhánk által készített ízletes chanukai fánk természetesen nem maradhatott el.


A hitközségi programmal nem lett vége a fény ünnepének. Az EMIH az izraeli diákoknak, a hitközség tagjainak, a város lakóinak zenés gyertyagyújtást rendezett a belvárosában, a Bajcsy Zsilinszky utca sarkán. Ezen részt vett Köves Slómó vezető rabbi, és Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, valamint Shmuel Faigen, a debrecenben tanuló izraeli diákok rabbija is. Itt Papp László polgármester gyújtotta meg az első gyertyát a chanuka ünnepe alkalmából kihelyezett gyertyatartón. Többek között Horovitz Tamást, a DZSH elnökét is megtisztelték ezzel a nemes feladattal. A közönséggel együtt ünnepelt Dr Bartha Elek, a Debreceni egyetem rektor helyettese, Prof. dr. Hunyadi László, Izrael államának tiszteletbeli konzulja is.

Papp László polgármester köszöntötte a hideg ellenére s nagyszámban egybegyűlteket, beszédében azt mondta: büszke arra, hogy Debrecenben a vallási felekezetek is jól együtt tudnak működni, s a fény ünnepén a zsidóság is megmutatja magát a zsinagóga falain kívül is.
Az ünneplés igazi izraeli zenével, - melyet az izraeli DJ Majmon szolgáltatott - és tánccal folytatódott. A járókelőknek fánkkal kedveskedtek a szervezők. A hideg elviselését forró tea segítette. A chanukai gyertyák fényei előremutató lángokként világítottak, melyet Shmuel Faigen is kiemelt beszédében. A chanukai láng beilleszkedett a város ünnepi fényébe.

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013