Infoblokk
logo logo logo

Chanukai programok Debrecenben

2015. december 13-án a Debreceni Zsidó Hitközség Chanukai megemlékezésén került sor a 8. gyertya meggyújtására. Az előző 7 napon a zsinagógában (Bét chamidrash) keltek életre a lángok.
Székház kultúrtermében Fehér Tamás elöljáró gyújtotta meg a chanuka lángokat. Az ilyenkor szokásos imákat és dallamokat Éliás Viktor tolmácsolásában hallhattuk a „ZS”-faktor kíséretével. A közönség éneklése még családiasabbá tette ezt a momentumot.


A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Mordecháj Waller, Izrael államának magyarországi konzulja és Felesége, akik az egész estig tartó rendezvényen részt vettek.
A délután házigazdája Fehér Tamás volt, aki nélkül rendezvény a kultúrtermünkben nem történik Debrecenben. Megemlékezett a Makkabeusok szír görögök feletti győzelméről, a jeruzsálemi szentély megtisztításáról és újraavatásáról, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájáról.
A főműsort a Sabbathsong Klezmer Band adta. A közönségnek nem volt ismeretlen az együttes, szerepeltek már ezen a színpadon. A zenei élményhez, amiben részesültünk, az is hozzájárult, hogy a Band tagjai egytől egyig kiváló muzsikusok. A chászid, jiddis, izraeli dalok, hóra, arabos hatás, jazz (szólók, improvizációk), mindezt tökéletes egységbe kovácsolták. Nem maradt el a „Yidishe mame” sem az együttes énekese, Masa Anita tolmácsolásában. Természetesen a megérdemelt taps sem maradhatott el, mellyel a lelkes közönség köszönte meg ezt a hangulatos műsort.

Kovács László, „Izraeli villanások” című kiállításának megnyitása követte a zenei programot. A képek készítője a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetsége elnöke, a hitközség régi barátja. A kiállítást Weisz György újságíró nyitotta meg. A fotó művész munkássága mellett megemlékezett Sárika néniről, aki az egykori chanukai és purimi ünnepségekre tanította be a gyerekeket. Kovács László alapos ismerője Izraelnek, a képeken villanásokat láthatunk a Szentföld vallási és turisztikai életéből.

A szemet gyönyörködtető felvételek után ismét a hallásunkat edzette a DZSH Rahel Nőegyletéből alakult „ZS-faktor”kórusának programja.


A „művészeket”már a purimi műsor keretében megismerte a közönség. A repertoár bővült, a chanukai dallamok sem maradhattak el. Az egyre profibbá váló kórust Kreislerné dr. Grósz Zsuzsanna, a DZSH alelnöke kísérte. Az ismert héber, yidish és izraeli dalok többségét a hallgatóság is örömmel énekelte. A női kart Éliás Viktor, az állandó meghívott szólistánk egészítette ki.
Ezután egy programon kívüli esemény történt. Kreisler Sándornét, Ibi nénit köszöntötte 85. születésnapja alkalmából a Rahel nőegylet elnöke: Hidasi Kati, aki hosszú, egészséges életet kívánt az ünnepeltnek. A tűzijátékkal díszített tortát és a csodálatos virágcsokrot örömkönnyekkel fogadta a születésnapos.
Grósz Zsuzsanna és Kreisler Gábor vidám jelenete következett, melynek apropójául a chanukai történet szolgált. Próbálták beleszőni napjaink híreit a csodás emlékezésbe.
Ezt követően a közönség átvonult a Bajcsy Zsilinszky és Piac utcák sarkára, ahol nyilvános gyertyagyújtás történt. Dr. Barcsa Lajos, Debrecen város alpolgármestere, Mordechaj Waller konzul, a hitközégi vezetők és tagok gyújtották meg a lángokat. A zenét e helyen is a Sabbathsong Klezmer Band szolgáltatta. A város lakói, az itt tanuló izraeli diákok is velünk együtt ünnepeltek, táncoltak. Nem maradhatott el a fánk, a tea, a forralt bor sem. A hideget a jó hangulat legyőzte az estébe nyúló vidám rendezvényen, mely testet, lelket egyaránt melengetett.
Nagyon jól elfértek cívis városunkban chanukai fények az adventi gyertyák szomszédságában.
Így emlékeztünk meg a chanukai csodáról 5776-ben is!

 

2024. február 27.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013