Infoblokk
logo logo logo

Debrecenben békekoncertet tartottak a Református Nagytemplomban

Az orosz-ukrán háború miatt otthonukat elhagyók megsegítésére május 6-án a Nagytemplomban rendezett jótékonysági koncertet a Debreceni Egyetem a várossal és az egyházakkal közösen. Debrecen a háború kirobbanása óta számos lépést tett annak érdekében, hogy a Magyarországra érkező, humanitárius segítséget igénylő emberek helyzetét megoldja. A Debreceni Zsidó Hitközség a többi történelmi egyházzal együtt vett és vesz részt a segítségnyújtásban, mivel napjainkban is érkeznek menekültek, egyrészt átutazóban, de itt maradásra is.


A rendezvény előtti sajtótájékoztatón Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke kiemelte: a holokausztot átélt zsidóság nem lehet közömbös, a békét helyezi előtérbe. „Aki egy embert megment, a világot menti meg” – idézett a Tórából, emlékeztetve a judaizmus tanítására, miszerint segíteni kell az elesetteken, a rászorulókon. A mostani kezdeményezés egy igazi „debrecenies” cselekedet. Fel kell, hogy emeljük szavunkat a béke érdekében. Bárcsak ne kellene ezt a koncertet megszerveznünk ilyen céllal! Hozzátette, ha már így alakult, fogjunk össze, tegyük meg, ami tőlünk telik, mert így lesz jobb minden. Reméljük, hamarosan véget ér a háború. Örömmel tölt el, hogy ezen a koncerten is együtt demonstrálhattunk a békéért – hangzottak el a sajtótájékoztatón a Debreceni Zsidó Hitközség elnökének szavai.


Kossa György, az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány elnöke a koncert előtti köszöntőjében úgy fogalmazott, a mai világban a legfontosabb kincs a béke.
- Emberi tisztesség és emberi akarat kell ahhoz, hogy közösen segítsünk a bajbajutottakon és az elesetteken. Üzenjük azoknak, akik bajban vannak – határon innen és határainkon túl –, hogy számíthatnak a magyar nemzetre és Debrecen közösségére – hallhattuk Kossa Györgyöt. A támogatásokat az erre a célra létrehozott bankszámláról a Híd Kárpátaljáért Program részére, valamint az egyedi kérelmeket elbíráló adományozó bizottság döntése alapján támogatott szervezeteknek utalják át.
A jelenlévők közösen imádkoztak a békéért, valamint a háború áldozataiért és kárvallottjaiért Fekete Károly vezetésével.


- Kérjük, vess véget a gyűlölködésnek, a háborúnak, a szörnyűségeknek– fohászkodott az Istenhez Fekete Károly, hálát adva azokért, akik befogadják, segítik a menekülteket.
A Debreceni Református Nagytemplomban a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának tanáraiból és hallgatóiból alakult kamarazenekar, Gál Natália színművész, az est háziasszonya, a Lautitia Ifjúsági Vegyeskar, valamint a Kodály Filharmonikusok művészei léptek fel.


A debreceni békekoncert programját Somogyi-Tóth Dániel, a város fő-zeneigazgatója állította össze, melyen a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus mellett egyházi kórusok léptek fel. A záródarab Händel: Messiás HWV 56 - Hallelujah, Worthy is the Lamb, Amen műve volt. A Református Nagytemplom helyszínéhez, a nagyszerű egyházi és világi összefogás szimbólumához méltó a zenei alkotás, melyet Somogyi-Tóth Dániel vezényelt a nagyszámú közönségnek, mely hosszan tartó tapssal hálált meg.
A koncert végén Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke mondott köszönetet a szervezőknek, a művészeknek és az adományozóknak.
A résztvevők az est zárásaként gyertyákat gyújtottak a békéért a Nagytemplom előtt.

 

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013