Infoblokk
logo logo logo

Debrecenben kinyílt a csend kapuja

Hatalmas sikert aratott az UDIANA izraeli kórus a Pásti utcai zsinagógában

Július 10-én, vasárnap délután újra megtelt a debreceni Pásti utcai ortodox zsinagóga .Ezúttal egy különleges komolyzenei csemegével várták a közönséget a szervezők: a XXVII. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál idei programjában részt vevő izraeli együttes adott koncertet délután négytől. Ebben az évben debütáltak a kórusversenyen, ahol bár nem jutottak döntőbe, a zsűri elismerően nyilatkozott formabontó és egyéni hangzásukról.


Az Udiana kórus, illetve elődje, a Kolot Hasadeh 2004 óta játja a világot, vezetőjük és alapítójuk Anat Aharoni. Minden szezonban egy témára fűzi fel az előadott darabokat, nagyon koncepciózus és zseniálisan megtervezett előadásokkal lépnek fel. Vezérmotívumként szerepelt már a béke, a víz, a föld, és idén a csend köré építették fel aktuális műsorukat, melynek címe a Csend kapuja.


Az együttes vasárnap délután ízelítőt adott ebből a széles repertoárból, mely alapvetően modern darabokból állt. Spanyol, olasz, litván, arab és természetesen izraeli művek, dalok szólaltak meg és a változatos nyelvi-zenei világ mellett a legmeglepőbb az előadás dinamikája volt, hiszen nemcsak a hang mozgott, hanem az egész kórus is, különleges hangulatot varázsolva a zsinagógába. A délután utolsó darabjainak egyike egy esőért könyörgő izraeli darab volt, csengőkkel, különféle effektekkel illetve a közönség aktív közreműködésével, ezek után nem meglepő, hogy a nézőtéren felállva tapsolták vissza a fiatalokat kétszer is. Nagyszerű élmény volt a műsor a nézőknek, vallási hovatartozástól függetlenül.
A koncert utáni beszélgetések során a vendégek elmondták, hogy mennyire lenyűgözőnek találták Debrecent és barátságosnak az itt élőket, valamint mennyire hálásak a meleg fogadtatásért. Arra is ígéretet kaptunk, hogy ha nem is jövőre, de a két év múlva megrendezendő következő Bartókra is igyekeznek eljutni és természetesen örömmel lépnek majd fel újra a Pásti utcai zsinagógában.


Kíváncsian és szeretettel várjuk őket vissza.

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013