Infoblokk
logo logo logo

Debrecenben nem áll meg a fejlődés

Újra nagysikerű jótékonysági vacsorát rendezett a hitközség


Vasárnap este a debreceni és magyarországi zsidóság valamint az ország és a város politikai és civil életének meghatározó személyiségei részvételével jótékonysági vacsoraestet tartott a Debreceni Zsidó Hitközség, kettős céllal.
Egyrészt adománygyűjtő este volt, ugyanis az eseményből befolyt összeg a hamarosan megvalósuló, a Kárpát-medence zsidóságának történetét bemutató Emlékközpont gyűjteményét támogatja. A létrehozandó központ megvalósításában Debrecen városa is partnere a hitközségnek, mind szakmailag, mind pedig anyagi források biztosításával. Másrészt ezen az estén búcsúzott a debreceni zsidóság Ilan Mor nagykövet úrtól, aki nyár végével adja át hivatalát utódjának.
Az esemény szokás szerint a köszöntőkkel kezdődött. Dr. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere a város hagyományosan sokszínű vallási életére, spirituális nyitottságára utalt és újfent biztosította a jelenlévőket az önkormányzat támogatásáról. Gratulált a hitközségnek az eddigi eredményekhez és sok sikert kívánt a további tervek megvalósításához.


Ezek után Őexcellenciája Ilan Mor beszélt, aki kiemelte, hogy a zsidó örökség megőrzése egyformán fontos a nagyvárosokban és a kis falvakban egyaránt és hangsúlyozta, hogy a kormányzati és szervezeti támogatások mellett az egyes emberek, családok adománya ugyanolyan fontos és számottevő egy ilyen nemes cél érdekében. Az egyik szemem sír, a másik nevet – mondta, utalva a diplomataélet sajátosságára, mert bár örül, hogy hazatér Izraelbe, fájó szívvel hagyja itt Magyarországot, ahonnan rengeteg kedves emléket visz magával.


Takács Szabolcs, európai uniós ügyekért felelős államtitkár és az IHRA – Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség – elnöke azt emelte ki, hogy a Holokauszt emlékének és örökségének bemutatása mellett a zsidó emlékek, hagyományok kezelése is rendkívül fontos feladat. Üdvözölte az Emlékközpont felállítását, hiszen mint elmondta, minél több olyan intézményre van szükség, ami nemcsak részleteiben, hanem egészében mutatja be a magyarországi zsidóság történetét.


Szabó György, a MAZSÖK elnöke időutazásként élte meg a napot, hiszen épp Strasshofból érkezett Debrecenbe, ahova köztudott, hogy a debreceni zsidók nagy részét deportálták 1944. júniusában. Szabó György számára így egy nap leforgása alatt megelevenedett a múlt és aztán a jelenbe visszatérve az Emlékközpont terveiről beszélve ízelítőt kaphatott a jövőből is.


Horovitz Tamás, a DZSH elnöke és a Mazsihisz alelnöke visszaemlékezéssel kezdte köszöntőjét, amikor a három évvel ezelőtti első vacsoraestről beszélt, ahol az immáron felújított, a mai programnak is helyet adó Pásti utcai zsinagóga javára gyűjtöttek adományokat. Kitért a megelőző három napban lezajlott, a debreceni hitközség által szervezett nemzetközi konferenciára, ahol a résztvevők konklúzióként azt állapították meg, hogy az őszinte és előremutató párbeszéd fenntartása mellett a tradíciók megőrzése a zsidó közösségek jövőjének záloga. Ennek letéteményese lehet a Kárpát-medencei zsidóság történetét bemutató Emlékközpont, ami a régi zsidónegyed fejlesztésének újabb lépcsője, hiszen a régi épületek felújítás után elérkezett az idő a továbblépésre. Debrecenben értékeket mentünk meg és új értékeket alkotunk – mondta az elnök.
Ezután Klein Judit és a Haverim zenekar lépett a színpadra, majd néhány híres és szívhez szóló jiddis dallam után következett a meglepetés, legalábbis Őexcellenciája számára. A debreceni közösség egy emberként szereti és tiszteli a Nagykövet urat, nem meglepő tehát, hogy a búcsúzáshoz ajándék is készült. Fényképalbum az itt töltött pillatanokkal, apró, de jelentőséggel bíró emléktárgyak – egy egyedi rendszámtábla többek közt – és egy oklevél, melyben a debreceni hitközség örökös tagjává fogadja Ilan Mort.
Őexcellenciája saját bevallása szerint nehezen és ritkán érzékenyül el, de ezekben a pillanatokban csak kereste a szavakat.


A hivatalos programot követően a rendkívül sokszínű kóser vacsora és a Haverim zenekar következett, közben Heller Zsolt mutatta be az Emlékközpont projekt vázlatát.

 

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. április 15.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013