Infoblokk
logo logo logo

Debreceni Pészach 5779-ben

Hitközség hagyományos módon készült a Pészachra és a két széderre. Röviden az eseményekről:
Már a Sabath haGadolnál, Niszan 8-án a Dr. Ehrenfeld főrabbi a dróséjében Élijáhú (Éliás) próféta szerepe állt a középpontban. Várjuk mindig, a bencsolások után ismét felemeltük poharainkat, áldást mondtunk (bajré pri hágufen), majd megittuk a bort. Egész életünkben jelen van ő, csecsemőkorunktól kezdve. A délutáni Salot sidesznél a Peszachi szabályokról hallhattunk. Pészach első napja szombatra esett, melyre külön figyelmet kellett fordítani, erre hívta fel a figyelmet a rabbi úr.
A Pészachot megelőző héten megtörtént a nagytakarítás a Hitközségen, minden morzsa eltűnt, ezt a rabbi úr ellenőrizte pincétől a padlásig intézményeinkben. Erev Pészach alkalmával (Niszan 13 – és Niszan 14 péntek) a nagy ünnep előtt 2 nappal sürgés-forgás, az előkészület a csúcspontjára hágott a korábbi évekhez hasonlóan. Egy kis kenyeret eltettünk a másnapi hámec égetésre.


Niszan 14-én péntek reggel, az imádkozás után kezdődött az első szülöttek böjtjének megváltása, melyet tanulással és a hagyományos lakomával tettünk meg. Dr. Asher Ehrenfeld főrabbi megosztotta velünk a Pészach tanulásának utolsó traktusát, mely arról szólt, hogyan kell a tanítás szerint kiválasztanunk életünk párját, a szépség, a gazdagság nem minden. Gyakorlatias tanítás volt, jobb volt ezt hallgatni, mint böjtölni.
Ezt a chomec eladása követte a Bet Hamidrásban. Az eladási listán a hitközségi konyha és a tagok eladásra váró chomecét gyűjtötte össze a főrabbi. Már várta az üzletet a bevált „felvásárló”. Van egy komoly vevőnk - évek óta Zámbori István személyében. Stabil, jó fizető vevő, könnyű vele megegyezni, most sem volt pénzügyi vita. A szerződés aláírása után, előleg megfizetése mellett a tulajdonjogot átruháztuk, megnyugodtunk, jó helyre került a chomec. Az üzlet megkötését finom kóser pálinka „hitelesítette” a vevő, és a hitközségi tagok részéről a gyümölcsök kíséretében. Reméljük, hogy a visszavásárlás is ilyen simán fog megtörténni.
10 órakor elégetésre került a chomec a Kápolnási utcai Zsinagóga udvarán. Egy vödör elegendő volt az elégetésre. Nem sok kovászos termék vált a tűz martalékává, ennek csak egy oka volt: konyha előrelátósága, és a hittestvéreink takarékossága.

12 órakor kezdődött a micve macesz sütése. Idén is helyszínül a Hitközség technikailag megújult konyhája szolgált, ahol Dr. Asher Ehrenfeld főrabbi irányította a munkát, figyelt a szabályosságra. A nehézséget idén, a felújítás előtt álló étkező jelentette, ennek hiányában a szorgos kezű hölgyek a konyha főző részében tüsténkedtek. A pászkagyártó csapat hagyományos eszközökkel felszerelve kezdte a munkát: nyújtófák és tésztahordó rudak, gyúródeszkák kerültek elő a smirglivel. A megfelelő langyos víz vederben, és az elengedhetetlen jó minőségű liszt alapját adta a munkának. Idén is volt egy tészta vágó-lazító eszköz, ami segítette a gyártási folyamatot, hogy a tészta szépen süljön meg. A gyúrást és a nyújtást szakemberek végezték: Amálka a főszakács, Margó szakácsnő és, Edithke, az irodavezető. A nyújtott tésztát a főrabbi ügyes mozdulattal helyezte a tésztahordó rúdra, és vitte a sütőhöz. Látszott, hogy ebben is van gyakorlata. A macesz elkészítésének ideje is szabott, mint tudjuk: a kovásztalan kenyérnek 18 percen belül el kell készülnie. A gyúrásnak a rész idejét is mérte a főrabbi. A teljes sütés bőven a normán belül volt a gyakorlott kezeknek köszönhetően. A főrabbi nálunk nemcsak a vallási felügyeletét látta el a pászkasütésnek, sütésben is tevőlegesen részt vett. A saját magunk által készített étel mindig finomabb, mint a gyári, így a saját készítésű macesz jobban esik annak ellenére, hogy nem szabályos alakú. Idén is egyenletesen sült meg a tészta a sütőben, pedig ez a sütő nem elsősorban erre készült. Széderkor a főrabbi, és környezete ezt fogyasztotta.


Negyedik alkalom immár, hogy a Széder estéinknek a Pásti utcai Ortodox Zsinagóga adott helyet, elegáns, autentikus környezetben. Elegánsan az ünnephez tartozó kellékekkel előkészített ünnepi asztalok várták a vendégeket. Idén is számos keresztény barátunk együtt ünnepelt velünk, és hallgatta a felszabadulásunk történetét. Mindkét estet Dr. Asher Ehrenfeld debreceni főrabbi vezette. A Haggadat a főrabbi olvasta fel magyarázatokkal kiegészítve. Majdnem éjfél körül zárultak a Széderek, mely méltó megemlékezése volt az egyiptomi kivonulásnak. A felolvasott Haggada magyarázataival és napjainkra is érvényes igazságokkal, aktuális tanításokkal nagyon szívhez szóló 4 kérdést tett fel a főrabbi, melyek napjainkra is vonatkoznak, a jövő Pészachjaira gondolva. Az 5. képzeletbeli kérdést is feltette, ami a távol maradottakra vonatkozott. A Hitközségünk Amálka által vezetett kóser konyhájának finom ételei járultak hozzá a sikeres Széderekhez. Az ismert Pészachi és izraeli dallamok mellett újak is hallhatóak voltak „ZS-faktor” segítségével. Ez már hagyományos pontja a Szédernek, szorgalmasan készültek rá a kórustagok. Az afikajment most sem őrizték gondosan, könnyen prédává vált. Első este a főrabbi másirányú elfoglaltságát Horovitz Noel használta ki. Horovitz Tamás elnök „olcsón” megúszta, egy pulóverért cserébe visszakaptuk a „desszertet”. A második este, úgy, mint már harmadik éve, Kovács Laciék unokája, Lídia volt a szemfüles gyermek. Horovitz Tamástól orozta el a becsomagolt afikajment. Az előző évben csokoládét kért, most borra vágyott, de hozzátette, hogy drága legyen! A lényeg, az afikajmen visszakerült a főrabbihoz mindkét este. Nem kellett tenni feljelentést a Bet Din felé…
Nem maradhatott el a plusz pohár bor Elijáhu próféta számára, aki minden brisz alkalmával, Széderkor minden zsidó családhoz ellátogat…


A városunkban volt máshol is nyilvános közösségi széder, természetesen voltak otthon tartott ünnepi megemlékezések. Ami biztos, aki Pásti utcai Zsinagógában ülte körül az asztalokat, az családias, hagyománytisztelő módon, és boldog megelégedettséggel emlékezett az egyiptomi kivonulásra.
Családias hangulatú Szédereink az éjszakába nyúltak, és a hagyományos köszöntéssel búcsúztunk egymástól: L'sáná há-bá'á bi-J'rusálájim – Jövő esztendőben Jeruzsálemben! Annak ellenére, hogy minden évben az ismert történetet hallhatjuk, most is felemelő érzés volt ennek a közös meghallgatása. Főrabbink által több érdekes történetet hallhattunk a magyarázatok mellett. Szeretnénk még sokáig együtt ünnepelni a Debreceni Zsidó Hitközségben a szabadság ünnepét közösségünkben!


A napokban fél ünnepeink is magasztos hangulatban zajlanak, reggel és este Git Hol Hámoed köszönés hallható Zsinagógánkban!

 

 

2024. április 15.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013