Infoblokk
logo logo logo

Debreceni Purim - vidámság minden mennyiségben

Hitközségünk hagyományőrző, de vidámságot kedvelő közösség. Ez kiderül a purimi beszámolónkból is!
Purimkor 4 micvét (jótett) kötelességünk megtartani, melyből az első kettőt közösen végeztük el március 12-én vasárnap, a megmaradt kettőt pedig egyénileg, a közösség segítségével szerveztük meg:


1. Eszter könyvének felolvasása, mely a zsinagógában történt, hallhattuk „kötelező” Eszter történetét, melyben emlékezünk minden évben a történelem számunkra e dicső korszakára. Ez nyilván hagyomány, de nem lehet elégszer hallani…
2. ”enni, inni, vigadni”:
Ezen a micve megtartása is hagyományos program, de az idén még az eddigi éveknél is vidámabbra sikeredett szokásosnál. Kevés zsidó ünnepen szórakozhatunk felhőtlenül. A Purim kivétel, sőt kötelező az önfeledt vidámság. Ez 100%-ban megvalósult hitközségünknél.


Hangulatteremtőnek egy ünnepi hitközségi lapot küldtünk e-mailben, majd a Purimi előadáson kiosztásra a megjelentek részére.
A 14 órakor kezdődő rendezvény már előre pótszékek behozatalával kezdődött. Ez egy kedves feladat volt a közönség érdekében.
A fergeteges műsor első programjára Spánn Gábor újságírót, egyetemi oktatót kértük fel. Fergeteges előadásának címe „A zsidó vicc története és hatásmechanizmusa”, mely egyben a Zsidó Szabadegyetem 4. évfolyamának soron következő „oktatásaként” „two in one” volt, szabadegyetem és Purim is. Az előadót és a közönséget Kreisler Gábor szabadegyetemi programszervező köszöntötte. A sajtóból is jól ismert tanár úr egy korábbi szemeszteren „debütált” kedves vendégként, közkívánatra ismét meghívtuk. Nem sajnálta a fáradságot, hogy a pesti felkéréseit félretéve bennünket szórakoztasson. Humorban nem ismert tréfát. A jól ismert, de számunkra nem mindig kedvező zsidó vicceket elhelyezte a humor világában. A humorbeli, a színház történetbeli jártassága megnevetette a közönséget. A taps és a nevetés sűrűn váltotta egymást a mindig korhű viccek és vidám történetek elmesélése közben.


Fehér Tamás örökös ünnepi konferanszié vezette a délután további programjait. Mesélt Dr Asher Ehrenfeld főrabbi pipázási szokásairól. Elhitette a hallgatósággal, hogy a pipafüst csodákat tud tenni, és reményét fejezte ki, hogy fogjuk ennek hatását érezni közösségünkben. A rabbi úr - mint előadásaiban, tanításaiban a múltbeli nagyszerű eseményeket napjainkra vetítette. Nem csak az Eszter történetének idején, de ma is vannak Hámánok, akik nem lehetnek hosszú távon sikeresek, megbűnhődnek. Az Örökkévaló, a királyok királya ítélkezik felettünk, vigyáz az igazakra!


Ezután Horovitz Tamás, a Hitközség elnöke üdvözölte a nagyszámú közönséget. A hölgyeket köszöntötte a nemrég elmúlt nőnap alkalmából. Férfiak csodálatos tulipánokat nyújtottak át a jelenlévő hölgyeknek.
A Hitközség „Zs- faktor” kórusa már két éve megalakult, beépült rendezvényeink programtárába. A fellépésük most sem maradhatott el, repertoárjuk tovább bővült. Az ismert purimi dalok mellett, örökzöld operett slágereket élvezhetett a közönség. Az elhangzott operett slágerek zongorakísérője itt is a DZSH alelnöke, Kreislerné dr. Grósz Zsuzsanna volt. A szövegek kivetítőn jelentek meg, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a közönség is bekapcsolódjon a”Zs-faktor” munkájába. Ezen elképzelés sikerült is! A közönség rendkívül aktív volt, a kórussal együtt énekelte a főleg zsidó szerzők tollából fakadt dalokat. A két „felvonásból” álló produkció második része előtt a kórus átöltözött, az idő alatt a Mezősi házaspár „Kukori és Kotdodá”-t megörökítő vidám prózai játékával szórakoztatta a közönséget. A „Zs-faktorosok” otthonkában, bottal, járókerettel, mankóval „nyuggerként” folytatták a nótázást. A külsejükkel és ismert slágerükkel tovább növelték a jó hangulatot.


Nem maradhatott el az értékes nyereményekért szóló tombolasorsolás. Sok kisebb-nagyobb nyeremény mellett volt komoly fődíj is, egy retúr repülőjegy Izraelbe. Nem kell mondani, hogy ez növelte tombolavásárlási kedvet. Végül, a Purimok történetének a legnagyobb nyereménye került kisorsolásra. A nyertes különlegesen szép gesztust, micvét gyakorolt, Purimi slachmonesz-ként átadta a nyereményt Török Amália főszakácsnőnknek! Mind kettőjüknek szívből gratulálunk! Újból bebizonyosodott, hogy öröm adni!!!
Majd az elmaradhatatlan jelmezes felvonulás következett. A közönség legtöbb szavazatát nyerte Süsü a sárkány, aki nem csak öltözékével, hanem hangjával is levette a lábáról a nagyérdeműt. Láthattunk a felvonulók között dizőzt, a háromszoros 25 botütésre váró Döbrögit kereső Ludas Matyit, arab párt, ahol férj a feleséget előre küldte aknakeresési céllal, japán gésát, valamint az indiai maharadzsa lányát. Ötletességben nem volt hiány. Ezután „berohant” egy nem egyszerű jelmezes produkció, ahol a vészhelyzet kezelésének, egy újraélesztésnek lehettünk tanúi. A hanghatás és vér látványa sem maradt el. De hála a sikeres beavatkozásnak, a kiváló orvosi eszközöknek, a szakértelemnek köszönhetően az eszméletlen beteg magához tért, az „életmentés” sikerült, életben maradt, így tovább vezetheti a hitközségi nőegyletet.
Igaz, hogy vér nem, de izzadság folyt a színpadon. Jól megdolgoztak a süteményekért a kettlebell bemutató részvevői, akik úgy magukhoz tértek az újraélesztés után, hogy különleges súlyzókkal mutattak be edzőjükkel együtt egy tornaórát! A többségében hitközségünk tagjaiból álló csoport nem kis dicsőséget tudhat magáénak. Külön dicséretet érdemeltek közülük a hölgyek.
Végül, de nem utolsósorban egy nagyon öreg, nagy szakállú ortodox rabbi érkezett Izraelből, Tel-Avivból, feleségével, Zálikával. Még nem tudott utazni a direkt járattal Debrecenbe, de visszafelé már igen. A kitűnően maszkírozott „házaspár” mögött hosszú gondolkodás után az elnökre és édesanyjára ismerhettünk rá.
A szűnni nem akaró tapsvihar és a gratulációk özöne igazolta, hogy a profik mellett a saját szervezésű produkcióknak mindig nagy sikere van, és a lelkes hallgatóság nagyra értékeli ezt.


Reméljük, hogy az ütemes és véget nem érő tapstól a gonosz Hámán is megijedt, és örökre elkerüli hitközségünket.
A maratoni program a sütemények kavalkádjának kóstolásával fejeződött be. Kóser konyhánk kitett magáért finomságban és fajtaféleségben egyaránt. Természetesen a Hámán füle is terítékre került, süteményként nagyon finom volt ez a „gonosz ember”.
Purimi mulatságunkra meghívást kaptak – mint mindig - határon túli testvérhitközségeink is, és a Zsidó Szabadegyetem hallgatói. Különösen nagy létszámmal üdvözölhettük a Szatmárnémeti Zsidó Hitközség népes táborát, Décsei Miklós elnök vezetésével.
Az utóbbi évek leghangulatosabb, legsokoldalúbb Purimját élvezhettük 5777. Adar hó14. napján! A lényeg, hogy aki ott volt, önfeledten szórakozhatott!

Kell ennél több ilyenkor?


k.g.

 

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013