Infoblokk
logo logo logo

Debreceni Újévi koncert a Pásti utcai Zsinagógában

Immár 2. alkalommal köszöntöttük együtt a zsidó újévet a Bocskai István Lövészdandár Helyőrségi Zenekara koncertjével a Pásti utcai Ortodox Zsinagógában.
Szeptember 22-ének még egy érdekessége volt, hogy ezen a napon tartottuk a Kulturális Örökség Napját Európában. A zsinagógánk is része az örökségünknek, melynek multifunkcionális szakrális terét nemes célra használtuk. Délelőtt bemutató sétákat szerveztünk, este pedig a zsúfolásig telt zsinagóga fogadta a zenei élményre várókat.


Fennállásának 65. évét ünneplő fúvószenekar „Magyar vér induló”-val vezette be a közönséget a pörgő zenék világába.
Ezt követően Sajtos Szilárd őrnagy, református tábori lelkész rabbinikus tanítással adott bepillantást a következő Őszi Ünnepekbe. A 90. zsoltárból való idézettel, és az újévkor szokásos SANA TOVA köszöntéssel fejezte ki a Bocskai Dandár jókívánságait.


Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke örömét fejezte ki, hogy együtt ünnepel velünk a zenekar és a város lakossága. Ez az újév nem csak a zsidóság ünnepe, amikor megtesszük az 5780-as évre célkitűzéseinket. A hagyomány tisztelete, és a törvények betartása tart fenn bennünket.


Pál István őrnagy, a zenekar karnagya és Kovács Róbert százados által vezetett katonazenekar sokszínűségét a nyári, júniusi koncert után ismét megcsodálhattuk.
Farkas Zoltán Üveges tánca és Kodály Zoltán „A Csitári hegyek alatt” című műve által magyaros zenét kaptunk. Ezeket Brahms „VII. Magyar táncok” követte, mely ismert volt a közönségnek. Operát is hallhattunk, Puccini „Nessun Dormájá”-t, érdekes volt ezt katonazenekari feldolgozásban eljátszani. Majd Dimitri Shosztakovich keringőjét élvezhette a közönség. A világhírű Leonard Bernstein népszerű darabja, a „West Side Story” megmutatta a zenekar sokoldalúságát. A zsidó újév alkalmából különösen jól esett, hogy zsidó szerző sem maradt el az estről. John Williams zsenialítását is bemutatta a Dandár a szimfonikus indulóktól a filmzenéken át az olimpiai fanfárig.
Jacob de Haan „Oregon” filmzenéjével utazásra hívott bennünket, mintha vonaton ültünk volna. Szinte magunk előtt láttuk a tájakat.
Ezt a rendkívül széles zenei repertoárt a közönség minden szám után vastapssal jutalmazta, a végén szűnni nem akaró ovációval, és állva. A zenekar készült egy ráadás darabbal: Monti csárdásával.
Újabb ismétlést már nem tudtunk kisírni a fáradt együttestől, Pál István őrnagy-karmester „katonásan” bezárta koncertet, köszönetet mondott a közönségnek a figyelemért.
A katonás fegyelem és a könnyed profi játék ötvözete óriási sikert aratott a több, mint 300 kíváncsi debreceninek.


A rövid beszámolómból láthatják, hogy a zeneirodalom széles skálájával bűvölte el a közönséget a felkészült, különleges tehetségű katonazenekar.
A sok energiát vesztett előadókat sólett-vacsorával próbálta ellensúlyozni hitközségünk újonnan felújított kóser konyhája. A hitközség és a dandár között rendkívül jó baráti kapcsolat él, mely ezen az estén tovább mélyült.

 

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013