Infoblokk
logo logo logo

Debreceni Zsidó Templomért és Temetőért Alapítvány felhívása

Kérjük, segítse munkánkat 2015-ben is személyi jövedelemadója 1%-ával!

A Debreceni Zsidó Templomért és Temetőért Alapítvány 1996-ban jött létre azzal a céllal, hogy a debreceni zsidó temető és a zsinagógák állapotát megóvni segítsen, elsősorban anyagi támogatással. 2012-ig az átengedményeztethető adó 1% volt a forrása az alapítványnak, mely csekély összegű támogatásként csak az életveszélyes állapotok elhárítására adott minimális lehetőséget. 2012 év első felében új kuratóriummal felállva és a ma világához igazodva, újabb gondolatokkal folytatta az alapítvány a működését, mely munkában Zámbori Edith, Kreisler Gábor és Heller Zsolt vesz részt.


2012. októberében önkéntes munka segítségével kitakaríttattuk a Pásti utcai zsinagógát, így látogathatóvá téve azt. 2012. október 14-én vasárnap megnyitottuk a debreceni közönség számára a templomot, egész napos idegenvezetéssel kommentálva a látottakat. Közel ötszáz érdeklődőt regisztráltunk a nyílt napon. Még aznap este teltházas jótékonysági koncerttel köszöntük meg az érdeklődők és az adományozni kívánók figyelmét.


2013. januárjában a hitközség dísztermében lévő színpad rekonstrukciójában nyújtottunk anyagi segítséget, ezzel ünnepeink helyszínét még alkalmasabbá téve vendégeink fogadására, aminek első bizonyítéka volt a Nagyváradi Testvérhitközség kórusának, tánckarának és klezmerzenekarának fogadása.
2013. áprilisában a Barra Ákos és ifj. Barra Ákos hegedűművészek által adott jótékonysági koncerttel bővítjük programjainkat. 2013. június 3-9 között pedig a zsidó negyedet nyitjuk meg számos értékteremtő művészeti programmal, „Művészetek Udvara” címmel.


2014-ben ismét megrendezésre került a „Művészetek Udvara” programsorozat, mely idén ősszel várja majd az érdeklődőket. E mellett számos kiállítást tudhat alapítványunk maga mögött.
2014-ben első ízben írt ki az alapítvány pályázatot a debreceni képzőművészek körében, melyre zsidó témájú grafikákkal, képekkel, festményekkel lehetett nevezni. A beérkezett munkákat szakmai zsűri értékelte, melyek a Pásti utcai Vágodában voltak megtekinthető.


Az idei éve egyik kiemelkedő eseménye volt a megújult Pásti utcai Orthodox Zsinagóga felújítása. Az alapítvány segítségével megnyílt egy állandó helytörténeti kiállítás a Zsinagóga emeletén.

Kérjük, segítse munkánkat 2015-ben is személyi jövedelemadója 1%-ával!

 

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013