Infoblokk
logo logo logo

December 16. Pásti utcai Ortodox Zsinagóga Család-Ok országos koncert

Idén ismét csatlakozott a Debreceni Zsidó Hitközség a Kör Dáma Egyesület országos templomi hangverseny sorozatához.
A Debreceni Zsidó Hitközség Rachel nőegylete a közös programok megszervezése, a karitatív tevékenység mellett, a tagjaiból, családtagjaiból alakult Zs-Faktor kórus is beépült mindennapjaikba. A közös éneklés öröm számukra, együtt jól érzik magukat, és a közönséget szórakoztatják változatos zeneszámaikkal. December 16-án délután Debrecen város közössége is ezt tapasztalhatta meg a Pásti utcai Ortodox Zsinagógában. Ez az autentikus vallási hely a régi pompájában tündököl, a jó akusztikájú zsinagóga kiváló, kellemes helyszín volt az érdeklődőknek.


A nagyszámú hallgatóság három blokkot élvezhetett, egyveleget hallhatott a kórus kibővített repertoárjából: tradicionális zsidó, héber és közismert világi zenéből.
A „Hevenu shalom alechem” ismert dallamáival indult a program, melyet a törzsközönség együtt énekelt a kórussal.
A köszöntőt és a zeneszámok bemutatását Kreislerné Dr. Grósz Zsuzsanna alelnöktől hallhatták a megjelentek, aki kórust is kísérte zongorán. A zene rendkívüli szerepét, és nyelvi korlátok nélküli, határokon való átjutást emelte ki. A program szlogenje: „A zene az kell, mert körülölel” valóságban is áthatotta a délután hangulatát.
A zenei számok hátterébe is bepillantást kapott a közönség az énekszámok előtt. Az első blokk a közösségek vallási vezetőjéhez, a rabbihoz kapcsolódott. A vegyes kórust színesítette Éliás Viktor debreceni kántor fellépése. A „Rabbi Elimelech” dalt a „Szól a kakas már” ismert nagykállói csodarabbitól eredő népdal követte. A mai izraeli eredetű slágerek nem voltak ismeretlenek a közönségnek. Az 1979-es euróvíziós dalfesztivál Ofra Haza győztes héber nyelvű „Halejuja” száma után, Leonard Cohen „Haleluja” szerzeményi is műsorra került magyarul. Az ismert operettslágerek egyvelege tovább fokozta a hangulatot.
A zárásként előadott, kuriózumnak tekinthető olasz nyelvű műnek nagy sikere volt, melyben olasz ételek és italok kerültek felsorolásra. A műsorhoz kapcsolódó zenei fejtörő is színesítette a délutáni programot.


Egy programon kívüli szívmelengető eseményre került sor az utolsó zeneszám után. A hallgatóság soraiból előre jött a mikrofonhoz egy Debrecenben üdülő izraeli hölgy, aki meleg szavakkal köszönte meg a számára felejthetetlen délutánt.
Az ősi zsinagóga falai élettel teltek meg, kibővült a hitközségi családi létszám baráti családokkal - a zenének is köszönhetően.
A szűnni nem akaró taps mellett vonult le a kórus a zsinagóga színpadáról.

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. április 15.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013