Infoblokk
logo logo logo

DZSH elöljáróságának egyeztetése a MAZSIHISZ vezetőségével


A Debreceni Zsidó Hitközség elöljárósága megbeszélését kezdeményezett a MAZSIHISZ vezetőségével, melyen a Debreceni Zsidó Hitközség elöljárósága és a MAZSHISZ vezetőségi tagjai megfogalmazták problémáikat, felvetéseiket a kialakult helyzettel kapcsolatban.
Az egyeztetésen mindkét fél az utóbbi időszakban felmerült problémák által kialakult helyzetről beszélt, mely nem kívánatos eseménysort eredményezett. Ez a kialakult helyzet akadályozza a MAZSIHISZ és a Debreceni Zsidó Hitközség közötti zökkenőmentes és produktív együttműködést.
A MAZSIHISZ elnöke, a megbeszélés alkalmával biztosította közösségünket arról, hogy a MAZSIHISZ továbbra is segíteni fogja az ország legnagyobb vidéki közösségét. Mindezek mellett azonban kifejtette a fennálló problémával kapcsolatos aggályait is.
A Debreceni Zsidó Hitközség elöljárósága elkötelezett annak tekintetében, hogy a közösség jól működjön, hogy vallási és világi élete fejlődjön. Hitközségünk a tradíciókra alapozza működését, az ortodox és a status quo ante hagyományoknak megfelelően.
Az elmúlt években hitközségünk meghatározó fejlesztéseket hajtott végre, melyek által erősödött a közösségünk. A Debreceni Zsidó Hitközség elöljárósága mindent megtesz annak érdekében, hogy a hitközség a jövőben is fejlődjön.
Mindezek mellett hitközségünk vezetősége meghallgatja és mérlegeli azon véleményeket és megkereséseket is, melyek építő jellegűek a közösségre nézve, de határozottan elhatárolódik azon törekvésektől, melyek a közösség lejáratására irányulnak.

DZSH elöljárósága

 


Tisztelt Főrabbi Urak!
Tisztelt Elnök Úr! Igazgató Úr!
Tisztelt Vezetőségi Tagok!Először is engedjétek meg, hogy megköszönjük azt az időt, amit hétfőn ránk fordítottatok, még akkor is, ha úgy érzitek - érezzük - hogy maradéktalanul nem sikerült átadni azt az "üzenetet" amit, mi, Debrecenből vittünk. Ennek legfőbb oka az, hogy a megbeszélés nem olyan körben történt, mint azt mi kértük. Még ha meg is értjük, hogy az elnök úr bárkit meghívhat a MAZSIHISZ vezetőségi ülésre, számunkra megdöbbentő és elfogadhatatlan volt a kialakult szituáció. Ebben a helyzetben nem volt esélye és lehetősége annak, hogy a megbeszélés azokban a témákban, amelyekért elutaztunk létrejöjjön, s reménye sem volt annak, hogy eredményes legyen.

Három fontos témát szerettünk volna megtárgyalni:

- DZSH -EMIH kapcsolata Debrecenben;
- Furcsa demokrácia: "a MSZIHISZ" miért támogatja nyíltan a debreceni kisebbséget a többséghez képest, ezzel is tovább szítva a helyi feszültségeket;
- Meghiúsult, de tervezett retorziók okai és következményei a DZSH-val szemben.

Nem döntést, csak közös gondolkodást szerettünk volna. Tisztában vagyunk azzal, hogy a Debrecenben felmerülő feladatokat nekünk kell megoldani, melyeket részben meg is oldottunk, és a jövőben is erre törekszünk. Az elnök úr három meghívottja meghiúsította az elöljáróság tervezett és építő szándékát.

Reméljük, hogy erre ha máskor nem is de, idén augusztusban lehetőség lesz Debrecenben, a nemzetközi konferencián.Baráti üdvözlettel

A DZSH Elöljárósága

 


Tisztelt Címzettek!

A MAZSIHISZ Vezetősége rendkívüli ülésének összehívását 2017. május 22-re a debreceni közösség vezetése kezdeményezte. A szokatlan időpont ellenére a MAZSIHISZ vezetősége nagy létszámban megjelent.
A hosszú, helyenként személyeskedésektől sem mentes megbeszélés lényegét az alábbiakban rögzítem:
1. A kialakult konfliktus nem személyek közötti ellentétből, hanem a MAZSHISZ vezetőségének és a DZSH vezetőségének a helyzet megítélése miatti véleménykülönbségéből adódik.

2. A MAZSIHISZ vezetősége a kialakult konfliktusok ellenére is fontosnak tartja a debreceni zsidó közösség fejlődését és bízik abban, hogy a jövőben vissza lehet térni a békés kooperációk felé.

3. A MAZSIHISZ vezetősége az elmúlt időszak döntéseivel kifejezte segítő akaratát a debreceni közösség irányába:

- huszonnégy millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a pályázati önrész igazolásához

- likviditási gond jelzésekor kilencvenöt millió forint kamatmentes kölcsönt nyújtott a DZSH felé

- két ízben átütemezte a tartozás megfizetését

- a fizetések elmaradásakor a DZSH ingatlanjain lévő jelzálogjogot nem érvényesítette

- a járadék utalását a rendőrségi vizsgálat ellenére jóváhagyta

- a nemzetközi konferencia és a versmondó verseny költségvetésben nem szereplő anyagi támogatását megszavazta

4. A MAZSIHISZ vezetése ezért úgy gondolja, hogy a DZSH-val történő kapcsolatok normalizálásához a DZSH-nak nem szavakkal, hanem tettekkel kell hozzájárulnia:

- átlátható könyveléssel segítenie kell a bizalom helyreállítását a MAZSIHISZ felé

- a Bet Din határozatát végre kell hajtani

- tájékoztatást és programot kell adni a MAZSIHISZ felé arról, hogyan kívánja a DZSH teljesíteni a turisztikai célú beruházásra vonatkozó pályázatban előírt vállalásait

- konkrétan 2017-ben e vállalások teljesítése hogyan áll

- tisztázni kell, hogy Ehrenfeld rabbi „tiszteletdíj” ellenében, vagy az általa szóban jelzetten térítés mentesen végzi feladatát,

ezen belül a 2016. évi elszámolását is alá kell támasztani.

Üdvözlettel :

Heisler András
Elnök
MAZSIHISZ

 

 

2021. március 07.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013