Infoblokk
logo logo logo

Egy élet - két csoda

A világ döbbenettel áll a Pittsburghi vérengzés előtt, Áldozatok családtagjai soha nem fogják feldolgozni ezt a szörnyű tragédiát. A világsajtóban rengeteg személyes jellegű cikk jelenik meg erről. A magyar sajtóban a debreceni származású Juda Szametről olvashatunk, aki a véletlennek köszönhetően menekült meg, mivel késve érkezett az imádkozásra. Juda, akit barátomnak tekinthetek, már másodjára menekült meg a haláltól csodával határos módon. Röviden leírom, hogy ismeretem meg Judat.

Idén májusban járt nálunk Juda Szamet. Előtte hetekkel levél érkezett a Hitközségre lányától Elizabettől, és vejétől, Dávidtól. A levélből megtudtam, hogy édesapja, Juda Szamet szeretne hozzánk ellátogatni. Juda 1938-ban született Debrecenben. A bergen-belseni haláltábort túlélte, de nem tért vissza Debrecenbe. Izraelbe ment, majd Amerikába, Pittsburghban kötött ki. A most 80 éves bácsi erőt vett magán, és családjával eljött Debrecenbe lánya unszolására és kérésére. Először a család 3 tagját vártam, Judát, a lányát Elizabethet és Dávidot. Kérdeztem e-mailben, hogyan ismerem fel őket, válasz: az apósomnak magyaros feje van, és velünk lesz 2 vörös gyermekünk. A vasútállomáson vártam őket, az előzetes levélváltásoknak köszönhetően barátokként üdvözöltük egymást. Az állomásról a megújult Pásti utcai Zsidó Negyedbe érkeztünk. (a képek itt készültek) Az autóban beszédéből éreztem izgatottságát. Belépett a zsinagógába, visszaemlékezett a recsegő padlóra. Elmondta könnyes szemmel édesapja, és az odamaradt családtagjai után a gyászimát az emlékfalnál. Átsétáltunk a Hatvan utca 20. szám alá. A korábbi lassú léptek az izgalomtól felgyorsultak. Kereste a kis házat a kötőüzemükkel. Most egy több szintes ház áll ott, alul OTP-vel. Csodálkozott, hogy a Hatvan utca milyen keskeny, gyerekként akkor szélesnek tűnt. Judában 75 év múlva most merült fel, hogy lányának, unokáinak megmutassa, hol született. Búcsúzáskor, mint családtag köszöntem el tőlük, megcsókoltam a „magyaros fejű” Judát. A rossz emlékek ellenére magyar maradt. Beszélgetésünkbe egyre több magyar szó került. Éreztem nap végére, hogy feltöltődött Juda lelkileg, mely erőt ad további életéhez.

Most, ezek után még nagyobb csodával emlékszem vissza a Judával való találkozásra. A világ Ura, életünk minden mozzanatának irányítója megóvta a családja körében nagy becsben élő embert. Hosszú életet kíván neki és családjának is a Debreceni Zsidó Hitközség!

Az áldozatokra gyógyíthatatlan fájdalommal gondolunk, és hozzátartozóikkal együtt gyászolunk!!!

 

 

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. április 15.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013