Infoblokk
logo logo logo

Egy ismert amerikai család Debrecenben

Közelmúltban egy érdekes telefonhívás érkezett Amerikából feleségem, Zsuzsi másod unokatestvérétről. Örömmel adta hírül, hogy Jason Dov Greenblatt érkezik Debrecenbe. A telefont majd elejtette felségem. Lesápadt, de amint rájött, hogy az utazás konkrét ideje is szóba került, itt már konkrét dologról van szó. Eddig utazásait, tevékenységét a televízióból, internetről és a családtól érkezett tudósításokból követtük. Jason Greenblatt évtizedek óta Donald Trump közeli bizalmasának számító Fehér Házbeli Közel-Kelet szakértő, Kushnerral együtt vezetik a béketárgyalásokat, ezeknek állandó résztvevői.


A magán e-mail címéről érkezett levélből láttuk, hogy tényleg a Hitközség nagy vendégség elé néz. Magáncélú debreceni utazásának fő célja édesanyjának nyomait megkeresni. Édesanyja a magyar származású Lefkovits Vera volt, sajnos 2003-ban elhunyt. A program kialakításánál kérte, hogy a gyerekekre, szabadprogramra is gondoljunk. Készítettünk egy tervet, melyet módosítani kellett.
A Hitközség székházánál fogadta a családot Horovitz Tamás elnök, Grósz Zsuzsa alelnök (Cousin – kuzin). Később még lesz szó erről a kellemes megszólításról. Népes család jött hozzánk. A felesége mellett itt volt mind a 6 gyermek, a legnagyobbak hármas ikrek. A jesivat végzett politikus kipát viselt. Még otthonról megkérdezte, hogy ez Magyarországon nem okoz-e problémát. A köszöntő pálinkát nem volt sok idő kiheverni. Első utunk dr. Papp László polgármester úr irodája volt. Amint megtudta vendégünk hírét, időt szakított a találkozóra az ünnepi (aug. 20.) fontos elfoglaltságai mellett.


A baráti hangulatú, kötetlen megbeszélésen Papp László ismertette Debrecen történelmének főbb meghatározó eseményeit, illetve vázolta a gazdaságfejlesztés terén elért eredményeket. Jason Greenblatt elismerően nyilatkozott első benyomásairól, és gratulált az utóbbi évek beruházási sikereihez. Megmutatta dolgozószobáját a polgármester, sőt, a gyermekek beleülhettek a polgármester székébe, melyet Kossuth Lajos is használt. Barátságos, érdeklődő eszmecsere volt. A nap folyamán a „kuzin” szó szállóigévé vált. A városházán Heller Zsolt csatlakozott társaságunkhoz. Mivel Zsuzsinak másik ágról Zsolt rokona, Zsolt is belépett a „kuzin” körbe. Visszamentünk a székházhoz. Ebédelésre került sor, először, a most felújított étkező helyiségben. A hagymás tojás, a finom a sólet a szülői házat idézte meg. Édesanyja szülei, családtagjai itt imádkoztak a közösségben, ilyen szemmel nézte hitközségünket. Találkoztak az Amerikából éppen itt lévő nagynénivel, és népes családjával. Őket is „kuzinnak” hívta. Minden helyet olyan szemmel nézett, hogy anyukája ott is megfordult. Nagyon elismerően nézte a felújított ortodox zsinagógát. Kuriózum volt számukra a vágoda, ott történekkel elevenítettük fel a kóser vágás lépéseit. Ilyet még nem látott a család. Az otthonos bet hamidras is a múltat idézte, ami a hitközség jelene, mely az esti imádkozásnál „élesben” is bemutatásra került. Elindultunk egy kis nagyerdei kitérővel a Böszörmény utca 10. szám alá. A holokauszt előtt itt laktak az Alföldi Nyomda mellett. A ház nem volt meg, csak a helye, melyet kerítés vett körül. Folytatódott az út. Elmentünk a hajdani Simonffy utcai pékségbe, sólet készítésének helyszínére, mely a kenyér, kalács beszerzésére is alkalmas volt. A tulajdonos angol nyelvű tájékoztatást adott a hagyományos működési üzemről, ahol a friss, meleg kóstoló sem maradt el, Az illatok a múltat idézték. Majd az édesanyja Amerikába távozása előtti utolsó lakóhelyét néztük meg. Ez a Pásti utca 2. szám, a zsinagóga tőszomszédságban. A tulajdonossal - az előzetes egyeztetés után - a lakást megtekintették. A tulajdonossal angolul beszélgettek, aki 3 évig élt Amerikában. Minden ponton Jason anyukája lábnyomát kereste. Ebben a lakásban 10 gyermekkel éltek a szülők, kellett is ez a nagyméretű lakás. A teraszról a gyermekek a nagymama szemével nézek szét.
Az utolsó program a bet hamidrasban: imádkozás közösség tagjaival. Látta imádkozó hittestvéreinket. Hallva magyar szavakat, többször magyarul felelt, előjött a családi otthon nyelve.


Szabadságát töltötte nálunk Trump elnök munkatársa. A kérdések mindig őszinték és bensőségesek voltak. Nagyjából beleláttunk Jason mozgalmas életébe. Ahhoz, hogy Washingtonból hazajusson New-Yorkba, 4 órát kell utaznia az elnöki meetingek rendszeres résztvevőjének.
Egy nem tervezett programnak is kerített időt, kimentünk a temetőbe. Itt nyugszik nagybátyja, akire emlékezve kapta a Dov nevet.
Barátunk volt, aki nagyon felszabadultan érezte magát. Többször mondta, hogy most magán emberként látogatott el hozzánk, kerülte a sajtóval való találkozót.
Neki és családjának egy kis múltat is sikerült felidézni. Mindezért a köszönő levelében háláját fejezte ki.
A közösségünk benne egyszerű, ragaszkodó kuzinját látta. Mindenkit örömmel fogadott.
Elindulás előtt a hitközség kóser pálinkája sem maradt el. Ízlett ez az erős házi pálinka. Az ajándék csomagból ez sem maradhatott ki. Trump elnöknek is küldtünk ebből, hogy megízlelhesse a Fehér házban, milyen a magyar kóser szilvapálinka!

 

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013