Infoblokk
logo logo logo

Együtt a debreceni Bet Hamidrasban Savoutkor

Örömteli fordulat! Hálát adunk az Örökkévalónak, hogy az élő imádkozás visszatért Savuotkor a Bet Hamidrashba. A fővárosi hittestvéreink irigykedhetnek, ünnepen megelőztük őket a nyilvános zsinagógai imádkozások terén.


Május 28-án este (Sziván 5.) beköszöntött a Sávuot (שבועות). Ez a zarándok ünnep a Tóra adásának állított emléket. Sávuot ünnepére a zsinagógánkat és az otthonainkat zöld lombokkal, növényekkel és virágokkal díszítjük fel, mert a hagyomány szerint a Tóra adásának tiszteletére a Szináj hegye is virágba borult.
Debrecenben a többi ünnepi szokás mellett a zsinagógának a virággal való feldíszítése már hagyomány.
Pásti utcai Bet Hamidras március 13. óta nem hallotta imádságainkat. Ezért van jelentősége annak, hogy május 28-án estétől ismét élettel telt meg a szakrális tér, találkozhatunk egymással. Hittestvéreink szorgos kezei már nem kezdők a virágdíszítésben, saját magunk által hozott anyagból az ősi zsinagóga színes lett. A Tóránk is varázslatos virágruhában pompázott. A különös egészségügyi biztonsági óvintézkedésekkel előkészített zsinagógába a virágok ünnepi hangulatot hoztak. Még jobban éreztük, hogy az élet kezd visszatérni a zsinagógába, a második otthonunkba. A virágokat is fertőtlenítettük díszítés előtt.
A Mázkir alkalmával méltó körülmények között emlékeztünk hallottainkra. A Tóra olvasást Éliás Viktor kántorunk végezte dallamosan. A Tóra olvasásnál és a Mázkirnál Gábor Zoltán hittestvérünk segédkezett.


Ünnepen, és a hétköznapokon is a naponta többszöri fertőtlenített zsinagógába az egészségi állapotra vonatkozó kérdésesek megválaszolása után lehet belépni. Az ünnep után hétköznapokon is együtt imádkozunk, a Zoom befejezte ilyen szempontból áldásos, hasznos tevékenységét.
Várjuk vissza Izraelből Shmuel Faigen rabbit népes családjával!

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. április 15.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013