Infoblokk
logo logo logo

Együtt Debrecenben, a Bet Hamidrasban - 5783-ban Savoutkor

Május 25- én este (Sziván 5.) beköszöntött a Sávuot (שבועות). Ezen a zarándok ünnepen a Tóra adására emlékeztünk Debrecenben is. Sávuot ünnepére a zsinagógánkat és az otthonainkat zöld lombokkal, növényekkel és virágokkal díszítettük fel, mert a hagyomány szerint a Tóra adásának tiszteletére a Szináj hegye is virágba borult.


Debrecenben a többi ünnepi szokás mellett a zsinagógának virággal való feldíszítése már hagyomány. Második otthonunk a zsinagóga. Összeszokott csapat végzi évek óta olajozottan ezt a munkát, már félszavakból is értjük egymást a virágvásárlástól a díszítésig. Az otthoni kertekből és piacról érkeztek zöldek és virágok. Most is elsősorban elálló zöldek jöhettek számításba, vasárnap reggelig ki kellett bírni a növényeknek. Minden évben felülmúlja a korábbi évek ünnepi hangulatát a Sviesz.
Savuot másnapján, sabeszkor, két kohen izraeli diák közül kellett választani, melyikőjüket hívják fel elsőként a Tórához. Ugyanígy a Levik is többségben voltak… Most sem volt könnyű igazságosan kiválasztani az „alijázókat” a nagy számú imádkozókból. A kidus a zsidóházban volt, nem fértünk volna el a Bet Hamidrashban a női részen. A papi áldást szombaton a két Kohentől kaptuk!


Az imádkozás után a savuoti szombaton kidussal folytatódott. A második napon pedig a Zsidó-házban, kitűnő izraeli ízekkel, melyek Áron Faigen séf irányítását dicsérték elegáns környezetben. Savuot első napján este naplemente előtt az ünnepi étkezés a Pásti utcai Ortodox Zsinagógában történt a közel 100 fő részére, a debreceni hittestvérekkel és az izraeli diákokkal. Itt is volt ünnepi Tóraolvasás. Az ügyesebbek a Bet Hamidrash mellett itt is hallhatták a Tízparancsolatot. A séfek remekei: tejes, túrós ételek, halak, édességek, fagylalt…. Még fel sem tudom sorolni milyen különleges csemegék sorakoztak a két oldalt felállított svédasztalon. Riki Faigen rebecené volt a főszerep a finom ételek elkészítésében! Sajnos az ünnep miatt nem készíthettünk képeket a terített asztalokról, a Hamsza étterem vezetője, Súlyok Róbert képeit tudjuk megmutatni. Az ételekkel a Tóra friss, éltető, tápláló erejét kívánták kifejezni: a Tóra az a tej, amellyel Izraelt, mint gyermekét táplálja az Ö…Való. Szívtuk magunkba jelképesen a tejet… A kánikulában a gyermekek az udvaron vidáman tesztelték a játékokat. Nehezen váltak meg ezektől hazamenetelükig.
Fájdalmas volt az örömben Savuot második napján, a Mázkir alkalmával méltó körülmények között megemlékezni drága hallottjainkról.

Az ünnepünk, a Savout, emlékezetes marad számunkra. Sajnáltuk vasárnap lebontani a zöld színben pompázó zsinagóga díszítését, de nosztalgiából a színes virágokat meghagytunk. Gyönyörködünk bennük még pár napig. Jó volt együtt lenni, és emlékezni a Tóraadásra, hallani a Tízparancsolatot közösségünkben. Találkoztunk ritkábban látott barátainkkal is. Bízunk abban, hogy többször lehetünk együtt velük is.
Az omer-számlálást befejeztük, vége a gyászheteknek. Vidáman teltek el a Savuoti napok.

Köszönjük Shmuel Faigen rabbinknak és Rikinek, a rebecennek, a zsidóház konyhai személyzetének a felejthetetlen és bőséges „kóstolót” Savuot ünnepén! Szellemi tanítást is kaptunk az ünnepen a rabbinktól, Riki a rebecen által. készített ételek mellé! Köszönet érte!

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. április 15.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013