Infoblokk
logo logo logo

Elgondolkodtató műalkotások a zsinagógában

Palotai Erzsébet festőművész képeiből nyílt kiállítás „Ima a gyermekekért” címmel június 21-én délután a debreceni Pásti utcai Ortodox Zsinagógában. A vernisszázs (műtárlat) az eldobott, elhagyott, bántalmazott gyerekeknek állít emléket.


Az eseményen köszöntőt mondott Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, aki elöljáróban megjegyezte, nagy öröm számára, hogy megnyithatott a zsinagóga. – Sokáig elzárt bennünket a kultúrától a pandémia, de reménykedünk, hogy a nyitást követően számtalan eseménynek ad majd otthont a Debreceni Zsidó Negyed. A nem mindennapi helyen megtekinthető galéria méltó helye lesz a jövőbeli rendezvényeknek is – fejezte ki az Elnök.


Az alapvető emberi értékek változnak társadalmunkban. A gyermekről való gondoskodás fontos, több figyelmet igényel. A tárlat szembesíteni kívánja a felnőtt társadalmat azzal, hogy az emberi világ nem jó úton halad – ami Kazimir Ágnes pszichoterapeuta véleménye szerint sikerült az alkotónak. – A képek érzékeltetik, hogy a rettenetből, a fájdalomból lehet életet, szépséget létrehozni. Ez azonban csak akkor sikerülhet, ha nem vagyunk egyedül, van mellettünk támasz, aki segíti utunkat – hangsúlyozta megnyitóbeszédében. Ez nagyon jól előkészítette a kiállítás képeinek feldolgozását, megértését. A trauma feloldását szakember segítségével lehet megoldani. A szakember utalt a zsidóságban is aktuális, holokauszt áldozatainak másodgenerációs leszármazottjainak traumát jelentő problémájára.


A festőművész elmondta, másfél éven át dolgozott a képeken, amelyeket most először lehet megtekinteni, de úgy vélekedett, a jövőben biztosan lesz még folytatása. Akármennyire is tragikus a téma, fantasztikus élmény volt számomra felvinni minden egyes ecsetvonást a vászonra – mondta Palotai Erzsébet.
A szépséget és a borzalmakat látjuk együtt. A képek melletti gyermekjátékok és ruhák még jobban elgondolkodásra kényszerítenek bennünket. Szalai Andrea kulturális menedzser, mint kurátor által létrejött kiállítás megnyitóján Jantyik Hanna fuvolaművész is növelte az este művészi színvonalát.
Szeretettel várjuk hétfőtől péntekig az érdeklődőket 9 és 16 óra között!

 

2024. április 15.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013