Infoblokk
logo logo logo

Emlékezni és emlékeztetni kötelességünk!

Hajdúnánás Önkormányzata, Szólláth Tibor polgármester úr és Dr. Csiszár Imre alpolgármester úr, hosszú évek óta és rendszeresen szervezik meg Holokauszt Nemzetközi Emléknapján a megemlékezést, amelynek Horovitz Tamás elnök úr is állandó meghívottja.


Horovitz Tamás a beszédében elmondta:
… Sajnálatosnak tartom, hogy a világ történelmében ilyen szörnyűség elő tudott fordulni és az emberiség sajnos nem tudott ellene tenni semmit, hogy megakadályozza.
Ugyanakkor köszönet és elismerés illeti Hajdúnánás város vezetését, alpolgármester urat, hogy minden évben meg tudunk emlékezni együtt a második világháború eseményéiről és felhívjuk a figyelmet arra, hogy soha ne fordulhassanak elő azok a borzalmak, amik a holokauszt során megtörténtek.


Amikor beléptem a megemlékezés termébe, végignéztem azokat a dokumentumokat, amelyeket a szervezők kiállítottak az emléknap kapcsán és amelyek visszaidézik azokat a háború előtti időket, amelyekben megmutatkozott, hogy Hajdúnánáson hogyan élt együtt a zsidó és a keresztény lakosság és ennek a békés együttélésnek milyen üzenetei voltak a kornak és hogyan tudtak zsidó emberek hozzájárulni a város fejlődéséhez.


Ilyenkor az a gondolat is eszünkbe jut, hogy milyen szép lenne, hogyha ők és a leszármazottjaik is itt lehetnének, együtt Hajdúnánás társadalmában, de sajnos ez már nem valósulhat meg, nekünk mindig emlékeznünk kell rájuk.


Nagyon örülök annak, hogy sok fiatal van jelen, akiknek még el tudjuk mondani, hogy milyen borzalmak történtek a város zsidó lakosságával, hisz ti vagytok azok, akikben a jövő nemzedékeként bízhatunk, hogy az ehhez hasonló borzalmak kialakulását megakadályozzátok. Ugyanakkor azért is aktuálisak és időszerűek a megemlékezések, mert arra se gondoltunk egy évvel ezelőtt, hogy itt a szomszédunkban háború fog kitörni. egy bölcs rabbi barátom mondta, az emberiség nem tanul a múltból, mert mégis előfordul az, hogy emberek egymás életét kioltva háborúba fordulnak egymás ellen.


Én hiszem hogy ezek a megemlékezések fontosak, egyrészt hogy a múltra emlékezzünk, másrészt, hogy tiszteletünket adjuk és lerójuk azoknak emberek emlékének, akiket a halálba vittek, másrészt pedig fontos, hogy a jövőnk szempontjából levonjuk a következményeket. Mindent meg kell tegyünk annak érdekében hogy a világban és környezetünkben vége legyen a háborúnak, a gyűlölködésnek és megtegyünk mindent annak érdekében, hogy vallási felekezettől függetlenül az emberek, mind országukban, mind városunkban és szerte a nagy világban mindenütt békésen, egymás mellett, egymás segítségére éljenek, ahogy Hajdúnánáson is tették az emberek.
Remélem hogy ezek a megemlékezések ezt a célt fogják szolgálni és még egyszer nagyon köszönöm a városnak, a szervezőknek, hogy minden évben meg tudunk emlékezni a hajdúnánási zsidó áldozatokról.


Köszönöm szépen hogy eljöttek.

 

2024. július 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013