Infoblokk
logo logo logo

ESZTER ÉS MORDECHÁJ SÍRJÁNÁL

Zsidók Perzsiában és a mai Iránban, valamint Azerbajdzsánban

A március 10-i szabadegyetemi találkozón nem mindennapi előadáson és egy képzeletbeli utazáson vehettek részt a hallgatók. Az apropója a közeledő Purim volt. Próbáltunk már ráhangolódni a hamarosan bekövetkező ünnepre.
Az előadó, Szántóné dr. Balázs Edit, az OR-ZSE docense, már hazajár Debrecenbe, kedvenc előadónk.
Magyarországtól távoli ázsiai országokba jutottunk el, főleg ezen országok zsidó történelme és jelene volt a téma.


Azerbajdzsántól, Közép-Ázsián át, Perzsia, és a mai Iránról sok-sok érdekességről hallhattunk. Ezen országokban nagy zsidó élet folyt, még most láttunk a zsinagógákban imádkozó hittestvéreket, mely nagyon megható volt. Az ottani hagyományoknak megfelelő ruházatuk számunkra idegen. Érdekes számunkra hegyi zsidók fogalma, ilyenek éltek Azerbajdzsánban, az itteni Qubai zsidó negyedben is jártunk. Nem volt rossz a sorsuk a korabeli zsidóknak, a muzulmánok és a keresztények között.
A fő érdekesség az iráni Hámándánban Eszter és Mordecháj sírja latin, héber és iráni feliratokkal. Szépen rendben tartott, monumentális szarkofágban nyugszanak Purim ismert hősei, melyre egyes ősi források is utalnak. Egy kis csalódás volt, pont Purim napján jutottak el oda, nem volt más itt rajtuk kívül. Emlékező turistákra számítottak, de biztos a zsinagógában felolvasták az Eszter tekercsét. Láttunk képeket héberül írt perzsa kéziratokról is. Láttuk Dávid proféta sírját Susában, mely a muzulmánok profétája is. Volt olyan város, ahol 17 működőképes zsinagóga volt, de láthattuk Nail kihalt zsidó várost is.
A zsidó kultúra mellett beleláthattunk ezen országok mindennapi szokásaiba, kultúrájába, életébe. A külföldieket nagy örömmel és tisztelettel fogadják, egyszerű életformát élő emberek mindennapjait tapasztalta meg a magyarországi turistacsoport.


Az előadást, az úti beszámolót képek sora kísérte, szinte filmszerűen elevenedtek meg a diák, melyeket elsősorban a tanárnő készített a helyszínen.
A délután a kérdések megválaszolásával, beszélgetéssel fejeződött be, melyek az országok életére és a zsidó hagyományok megtartására irányultak.
Jó ismeretszerzés volt ez a szabadegyetemi előadás számunkra a kevésbé ismert távoli keleti zsidó birodalmakról.

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013