Infoblokk
logo logo logo

Feladatunk és kötelességünk az idősgondozásban

Konferencia a Debreceni Zsidó Hitközségen

Március 21-én „Feladatunk és kötelességünk az idősgondozásban” címmel konferenciát rendezett a Debreceni Zsidó Hitközség, a DAB Geriátriai és Szociálgerontológiai Munkabizottságával közösen. A zsidó hitközségek gondoskodása egyre inkább az idős emberek felé fordul, különösen azért, mert például Debrecenben jelenleg is közel 30 holokauszt túlélő él a közösségben.


Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke megnyitójában elmondta, hogy a kormány számos intézményt adott át egyházi fenntartásba, például az idősgondozás területén is. Ha a korral előre haladunk, egyre jobban visszamegyünk a gyökerekhez, és mindenkiben egyre mélyebben előjön a saját vallása. A hit és a vallás ezért idős korban nagyon fontos szerepet tölt be az életünkben - hangsúlyozta az elnök.
Szerettünk volna az egyházak, más városi és civil szervezetek idősek gondozásához kapcsolódó tevékenységét közelebbről megismerni, ötleteket hallani. Elméleti és gyakorlati ismereteket szerezni. Eredményeket hallottunk az idős emberek életének minél aktívabbá tételéről. Hasznos volt ez a baráti hangulatú összejövetel, előadások után lehetőség volt kötetlen szakmai beszélgetésekre.
A holokauszt túlélőknek egy csokor virággal kedveskedett a Hitközség, ezzel fejezte ki háláját, hogy a rendezvényünkön jelen voltak.


Debrecen gondoskodó város, erről tartotta előadását Dr. Bene Edit a Polgármesteri Hivatal humán főosztályának vezetője a város képviseletében. Úgy fogalmazott: a szép korúak nem homogén csoport, más-más igényeik vannak nyugdíjas éveik alatt. Ezért fontos, hogy választhassanak a szociális szolgáltatások, vagy éppen az idősotthonok közül. Hozzátette, az idősügyi tanács is újraindul, így a város még többet tud majd tenni a nyugdíjasokért. Ma már önkénteseket is bevonnak az ellátásba, és folyamatosan figyelnek arra, hogy az idősek is jól érezzék magukat Debrecenben. Az ellátórendszert az igényeknek megfelelően módosítják, az idősügyi tanács is újraindul, így a város még többet tud majd tenni a nyugdíjasokért. Ma már önkénteseket is bevonnak az ellátásba, és folyamatosan figyelnek arra, hogy az idősek is jól érezzék magukat Debrecenben - mondta a főosztályvezető, aki az idősek ellátásáért is felelős városi vezető.
Az öregedés az élet egyik természetes szakasza, ám ezzel mindenki másképp birkózik meg – fejtette ki prof. dr. Gergely Judith egyetemi tanár nyitó előadásában, a Debreceni Akadémiai Bizottság Geriátriai és Gerontoszociológiai Bizottság tiszteletbeli elnöke. Elmondta: az öregedéssel együtt beszűkülnek az anyagi lehetőségek, több betegség alakulhat ki, illetve súlyos probléma a társ elvesztése. Ezeket jobban viselik azok, akik nem szigetelik el magukat, megtanulnak ezzel együtt élni. Az azonban megnehezíti a folyamatot, ha éreztetik az emberrel, hogy nincs rájuk szükség, valamint az, ha szégyellik a változásokat és túlzott igényeket támasztanak önmagukkal szemben.

Elfogadta a meghívásunkat, mint előadást tartó: a DAB Geriátriai és Szociálgerontológiai Munkabizottság kiemelkedő tudósai, a MAZSIHISZ, MAZSA alapítvány, református egyház, Baptista Tevékeny Szeretet Misszió, Debrecen Város Családsegítő és Gyermekjóléti központja.

A nap előadásai 3 témakörbe csoportosultak:
1. blokk: DAB Geriátriai és Szociálgerontológiai Munkabizottság előadásai. Itt tudományos szintű, de gyakorlati előadások hangzottak el Dr. Imre Sándor kandidátus, Rozsnyai István szociál-pszichológus, Szita Tamás szakmai vezető, és Pék Győző PhD egyetemi docens által.


2. Blokk: Idősek ellátása egyházi intézményekben. A vallását gyakorló ember jobban érzi magát saját életfelfogású embertársai között. Ebben a blokkban a nyitó előadást Goldmann Tamás, a MAZSIHISZ alelnöke, a Pécsi Zsidó Hitközség elnöke, a pécsi Dr. Szántó László Szeretet Otthon igazgatója tartotta, ahol egy Családbarát modellt mutatott be. Nem csoda, hogy ez a professzionálisan vezetett és működtetett intézmény Jószolgálati díjat kapott 2017-ben. Az előadás nagyon megragadta a hallgatóságot, a szünetekben többen megkeresték szakmai konzultációval az intézményvezetőt.
A „Holokauszt túlélők otthoni gondozása Magyarországon” címmel Taly Shaul MAZS alapítvány igazgatója és Karajz Mira Holokauszt túlélők programjának vezetője segítségével megismerhettük a MAZS alapítvány egész országot behálózó munkáját, melyet a debreceni holokauszt túlélők is élvezhetnek. Ez egy speciális ellátást végző idősember központú kiválóan működő szervezet. Előadás után hosszas beszélgetést folytattak holokauszt túlélőkkel.
Ezt követte a „Magyar Református Szeretetszolgálat idősek között végzett szolgálata” című prezentációja képekkel bizonyította közösség körében kifejtett áldásos munkájukat. Az előadó, Balogh Barnabás a Szolgálat lelkész igazgatója volt, akinek a Hitközségünkkel már régi baráti kapcsolata van. Megismerhettük a Vértesi Református Egyház idősek Szeretetházának otthonát” is „Életképek” videó segítségével, ahol az idős emberek aktív családi életet élhetnek.


3. blokk: Az idősek aktív élete

Ez a Hitközség kóser konyhája által készített ebéd és a szakmai beszélgetések után következett.

Természetesen nem maradt el a Debreceni Zsidó Hitközség Rahel nőegyletének bemutatása. Kreislerné dr. Grósz Zsuzsanna a Hitközség alelnöke: „Kortalan „időskor”, aktív élet a Nőegylet szervezésében” című előadásában az eseménydús programokról hallhatott a közönség. A „ZS” faktor közösségformáló erejét élőben tapasztalhatták meg a résztvevők, a vallási énekek mellett Abba dalok is előkerültek, melyet nagy tapssal fogadtak.

Az idősügyi infokommunikációs programot Gall Ildikó a Debrecen Város Családsegítő és Gyermekjóléti központjának munkatársa mutatta be. A jól előkészített programnak természetesen része a számítógép, oktatással és rendszeres otthoni kapcsolattartással.
A konferencia összefoglalóját Prof. Dr. Gergely Judith tartotta, mely tudományosságot és humort nem nélkülözött.
Láttuk, hogy nagy szükség van társadalmunkban ezen tevékenységre, mindannyian ebben egyetértettünk, ebben tevékenykedünk.
Tisztában vagyunk azzal is, hogy ez nem egy íróasztal mögül végezhető 8 órás munka. Igény van az ilyen szakmai tapasztalatcserékre a jövőben is.

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013