Infoblokk
logo logo logo

Hétvégi élmény Debrecenben a Makkabi Deutschland jóvoltából

Minden idők legnagyobb multi sportrendezvénye kerül megrendezésre Magyarországon, Budapesten: a nyári Maccabi Európa Játékok július 29-től augusztus 7-ig. A népes német csapat közel 300 fővel, - a Maccabi játékok legnépesebb csapata-, a városunkban készült fel az edzőtermekben, stadionokban. Szerettek volna közösségünkkel is találkozni, ismerkedni, erre volt is alkalom. Az igényeik megoldásában a Debreceni Zsidó Hitközség partner volt, Horovitz Tamás elnök és Keresztes Attila alelnök kitartó munkájának köszönhetően. Pénteken, a szombat fogadása nem a szokott helyen történt. A Campus Hotelbe hívták közösségünket. A szombatot kint a szabadban köszöntöttük, ugyanis bent nem volt akkora hely az imádkozásra. A helyszíntől egy kicsit idegenkedtünk, ezt még tetézte az esőt jelző viharos szél. A közös gyertyagyújtás a szálloda halljában történt. A gyertyagyújtás után a szél elállt, az időjárás kegyes volt hozzánk, tudtunk kint imádkozni a terv szerint. Meghallotta a Mindenható imáinkat. A német sportolók rabbija, Jonah Sievers (aki kerékpáros sportágban indul a versenyen) kezdte az imádkozást, majd a szombati dallamokat Éliás Viktor előimádkozása mellett énekelte a nagyszámú fiatalokból és idősebbekből álló közösség. Csak az ünnepélyes kidus után indult meg az eső, hogy tudjunk a szabadban imádkozni.


Vasárnap délután nagy lázban égtek hitközségünk munkatársai, mert a teljes német csapat ellátogatott a Zsidó Negyedbe. Csúcsteljesítmény volt ennyi embert leültetni az Ortodox Zsinagógában, még nagyobb siker volt, hogy a körasztalok mellett vendégül láttuk őket. Az Amálka által irányított konyhánk készített klasszikus ételének, a sóletnek nagy sikere volt. A fiatalok nem hagyták ki a repeta lehetőségét sem. Profi segítők és önkéntesek nélkül nem valósult volna meg ilyen sikeresen a vendéglátás. Horovitz Tamás elnök köszöntötte német barátainkat, majd Alon Meyer, a Maccabi Deutschland elnöke mondott köszönetet a fogadtatásért. A Zsidó Negyedről, a hitközség aktív életéről Keresztes Attila tartott tájékoztatást. Az est díszvendége Shaul Ladany, az Izraelben élő holokauszt túlélő volt, aki még ma is aktív sportoló. Ő kétszeres túlélő, ugyanis a holokauszt után az 1972-es müncheni olimpia helyszínén is csodával határos módon megmenekült, ezt mesélte el a hallgatóknak. A teljes részletességgel, angol nyelven felidézett borzalmakat síri csendben követték a sportolók és a hitközségünk tagjai - Keresztes Attila magyar nyelvű tolmácsolása mellett. Az este a Hatikva izraeli himnusszal fejeződött be. Megható volt, amikor a maccabis egyen mezben lévő német sportolók énekelték ezt.


Mielőtt elindultak a vendégek szálláshelyükre, nagy érdeklődéssel megtekintették Zsidó egyedünk épületeit. Képet kaptak hitközségünk múltjáról és jelenéről.
Német hittestvéreinkkel szívet-lelket melengető baráti kapcsolat alakult ki a hétvégén, mely örök élmény számunkra is. Reméljük, hogy a városunk sportlétesítményei, és a hitközség vendégszeretete megalapozza a német csapat sikerét. Többen ígérték, hogy megismétlik később hitközségünk meglátogatását.


Úgy legyen, ámen!

 

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. április 15.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013