Infoblokk
logo logo logo

Hitélet és kultúra Debrecenben

Tevet 16-a, Vajchi szombatja, és az egész hétvége ünnepélyesebben zajlott le a Debreceni Zsidó Hitközségnél, mint máskor. A téli hideg ellenére szép, a szokásosnál is nagyobb létszámunk volt a Bet Hamidrashban. Péntek este a szombat köszöntése imáit Éliás Viktor kántorjelölt recitálta. Viktor az ORZSE kántor képzésének hallgatója, a mindennapi imádkozásnál nagyon jó kiegészíti eddigi ismereteit az újonnan tanultakkal. Szombaton sűrű hóesésben jöttünk. Az izraeli egyetemisták is színesítették a szokásos minjent. A sachriszt Éliás Viktor dallamos imádkozásában hallottuk.


Shmuel Faigen gyönyörű, hibátlan lejnolása illett a szombatunk szentségéhez. A Gabenek nehéz dolga volt, mert három Lévi közül kellett felhívnia a Tórához. Gábor Zolira esett a választás, ő Debrecenből elszármazott vendég volt. Ezen a szombaton fejeztük be a Mózes első könyvét, jó volt hallani, amikor a minjen-tagok kórusban mondták: Cházák, cházák vönitchazék. A Miszefet az iraki származású, Angliában élő, Debrecenben tanuló egyetemista, Ezra imádkozta, számunkra érdekesen angolos és keleties kiejtéssel. A kidusnál a hitközség kóser pálinkája és süteménye mellett a szokásos kólecolás következett. A délutáni ima zmireszolás és tanulás, a heti szakasz felidézése mellett zajlott. A Havdola gyertyát a legfiatalabb, Ezra imádkozása mellett gyújtottuk meg. Minden esélyünk adva volt, hogy a hetünk jól induljon, ez így is történt.
Hitközségünknél már 4. éve sikeresen működik a zsidó szabadegyetem. Nemcsak a Hitközség, hanem a város programjaiba is beépült. A polgári újév első szabadegyetemi összejövetelére január 15-én, vasárnap került sor.

 


Fekete László, a Dohány utcai Zsinagóga főkántorának előadását, gyönyörű kántori bariton hangját élvezhette a közel 100 tagú közönség a Hitközség kultúrtermében. Bepillantást kaptunk a zsidó liturgia történetébe, ókortól napjainkig. Az előadó arra is rámutatott, hogy voltak olyan szerzők, akik beépítették a zsidó liturgiát az operairodalomba. A napi és az ünnepi imákkal a hitélet szépségeibe vezetett be bennünket a főkántor úr. Hallhattuk, hogy a keleti (mizrachi) hatást sem nélkülözik a mai imádkozásunk. Csodálatos hangját video és CD-k színesítették. A főkántor úr oktatói gyakorlata is megnyilvánult tematikájában, a művészi teljesítmény mellett a tanítással a zsidó zenei vallási kultúra érdekességei is előkerültek. Az előadásnak a délutáni ima szabott határt, ahol a főkántor volt az előimádkozó. Ez is nagy élmény volt!
A főkántor úr a Hitközség székházában épült zarándokszálláson töltötte az éjszakát.

 


Január 16-án reggel ismét élvezhettük a főkántor úr hangját. Valószínű, hogy az ő személyének is köszönhetően, kibővült minjenünk volt. Az előimádkozást és lejnolást is a Mózes második könyvéből ő végezte legnagyobb örömünkre. Az imádkozás végén a reggelinél a bundás kenyér, kávé és tea mellett beszélgettünk. A napot a főkántor úr az Éliás Viktor kántor-jelölttel való konzultációra fordította, mely a mincha-maariv időpontjáig tartott. Ismét Fekete főkántor úr állt az Omed elé.
Jutott idő a régi vágoda és mikve megtekintésére is. Amikor a vonathoz kikísértük, csak annyit mondott: „jól éreztem magam”. Mi is ezt mondjuk, nagyon jól éreztük magunkat társaságában. Reméljük, hogy a debreceni, és a hozzánk látogató hittestvéreink is ezt mondhatják 120 évig.

 

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013