Infoblokk
logo logo logo

Holocaust megemlékezés a Debreceni Zsidó Hitközségen

A "Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja" alkalomból a Debreceni Zsidó Hitközség 2017. április 26-án, meghívta Debrecen közoktatási intézményeit a Debreceni Zsidónegyed látogatására, valamint a holokauszt borzalmait bemutató filmre. Pészach miatt, a megemlékezést április 26-án tartottuk meg.
Az eseményen több száz diák vett részt. A Brassai Sámuel Gimnázium, Diószegi Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola, Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium diákjai, valamint a Debreceni Egyetem hallgatói tisztelték meg jelenlétükkel a megemlékezést.
Országosan egyedülálló kezdeményezés volt a program, melynek célja, hogy az emléknap kapcsán minél több fiatal látogathassa meg a zsidónegyed szakrális tereit, valamint információt kapjon a zsidó kultúráról, a zsidó hagyományokról, a debreceni zsidóság történetéről, hiteles képet kapjon a vészkorszak helyi szörnyűségeiről is. A nap folyamán testközelből láthattak bele a diákok a második világháborús korszakba, a zsidó vallásba, és a zsidó emberek életébe.


A Debrecen Televízió által készített „Akik lelke megmaradt a hitben” című dokumentumfilmet nézték meg a résztvevők a hitközség kultúrtermében. Ebben, a történelmi áttekintés mellett jelenleg Debrecenben, Izraelben és az Amerikai Egyesült Államokban élő holokauszt túlélőktől hiteles visszaemlékezéseiken keresztül hallhattunk embertelen meghurcolásukról. A háború előtti évek, a helyi gettó, a deportálás és a munkatáborok megpróbáltatásai képekben és beszélgetésekben elevenedtek meg. A film megtekintése után a fiatalok meg is beszélhették a holokauszt kapcsán felmerült kérdéseiket Heller Zsolt folkesztéta segítségével.


Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte a résztvevőket a kultúrtermünkben és a Pásti utcai Ortodox Zsinagógában. Kiemelte, hogy országosan egyedülálló módon hagyományos megemlékezés helyett fiataloknak szánt rendhagyó programmal idézzük fel idén a holokauszt áldozatainak emlékét. Ennek egy séta is része volt a Debreceni Zsidónegyedben, megtekintették, az ortodox zsinagógát, az egykori kóser vágodát és rituális fürdőt, a mai imádkozások helyszínét, a kis zsinagógát, a Bet Hamidrast - magyarázatok meghallgatásával. Testközelből láthatták a Tórát, a szentírásunkat. A program a Holokauszt Emlékfalnál fejeződött be, ahol egy perces néma megállással és főhajtással gondoltunk a hatezer helyi áldozatra. A filmvetítés, valamint a zsinagógai ismertetők alatt a figyelő tekintetekből láttuk, hogy ez a nap nem múlik el emlékezetükből nyom nélkül. Figyelemreméltó, hogy a diákok komolyan vették a zsinagóga megtekintését.
Érdekesség, hogy a Brassai Sámuel Gimnázium tanulói a tanárnőjük által adott kipában érkeztek hozzánk.

Az emlékezés mellett oktatási szempontból is óriási jelentőségű volt a program, sikeres kezdeményezésnek tűnt. Ez kezdő lépése volt a hitközségi intézményeket és a vészkorszakot bemutató programnak. Nyitottak vagyunk!

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. július 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013