Infoblokk
logo logo logo

Holokauszt napi megemlékezések Debrecenben

A holokauszt napja (Jom ha-Soa) volt napjainkban.
Minden évben a varsói gettófelkelés évfordulóján tartják meg a világon,- így Izraelben is - a holokauszt emléknapját, amelyen a Soá hatmillió zsidó áldozatára emlékezünk. Ez az emlékezés napja, Jom haSoa, mely Niszan 27, idén május 2-ra esett.
A Debreceni Egyetemen tanuló izraeli diákok is ezen a napon emlékeztek meg a hatmillió áldozatról, köztük a hatszázezer magyarról, hatezer debreceniről, akiket azért pusztítottak el, mert zsidónak születtek.
Az Izraeli Diákok Debreceni Szervezete (ISOD) a holokauszt megemlékezést május 1-jén este a Klinikai Egyetemi Klubban, majd másnap a Debreceni Zsidó Hitközség Zsidó Negyedében folytatták. A rendezvényeken a Hitközségünk tagjai is részt vettek. A program héber nyelven zajlott, mely szövege magyarul is megjelent a kivetítőn.

A megható rendezvényen a diákok saját családi visszaemlékezéseiket mesélték el. Hallhattunk egy lengyelországi nagybácsi visszaemlékezését, valamint az egyik túlélő Svédországból történő beszámolóját a nővérének Mengelével való találkozásáról. Elhangzottak a túlélők versben megfogalmazott írásai is. Egyik diák a nagyapja hányattatásait a vele készített riportjában mutatta be, Az El mole rachamim gyászimát Dr Asher Ehrenfeld debreceni főrabbitól hallhattuk. Dalok tették elviselhetőbbé ezt a szomorú programot. A megemlékezés a Hatikvával, az izraeli himnusszal fejeződött be. A szó jelentése: Remény, mely soha nem vész el.
Május 2-án folytatódott a megemlékezés: a gettó területét járták végig be a diákok. A Zsidó Negyedben Dr. Asher Ehrenfed főrabbival közösen mondták el a kadish gyászimát a holokauszt emlékfal előtt. Az ortodox zsinagógában megnézték a mementóként elhelyezett gettó emlékeit is, a bőröndöt valamint a kerítésből fennmaradt léceket. A nap személyes találkozóval ért véget a Bet Hamidrashban,a kis zsinagógában, Prof. dr. Gergely Judith hitelesen idézte fel személyes benyomásait a szörnyű időszakról. Kérdések özöne érkezett a professzornőhöz. Az esti imádkozás miatt kellett csak befejezni a megható találkozót. Ez már hagyományos záró része a diákok holokauszt napi megemlékezésének.
Az emlékezés kötelesség, a közösségünk és a diákok is így gondolják.

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. július 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013