Infoblokk
logo logo logo

Ismét kitártuk kapuinkat a Múzeumok Éjszakáján

Az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvényét, a Múzeumok Éjszakáját, június 25-én rendezték – Magyarországon immár huszadik alkalommal.

Évek óta csatlakozik a Debreceni Zsidó Hitközség a Múzeumok Éjszakája országos rendezvényének helyi programjához. Idén is megmutatkozott aktív közösségünk nyíltsága.
A június 24-i pénteki megnyitó a Hitközségen a Múzeumok Éjszakája – nulladik napja volt. Közös múltunk nyomában kiállítás nyílt a Debreceni Zsidónegyedben.
22 órakor, pár perccel a szombat kimenetele után a kapu megnyílt a Pásti utcán. Voltak más rendezvényről érkezők, de olyanok is, akik célzottan hozzánk jöttek.
Érkezéskor már kántorunktól, Éliás Viktortól liturgiai dallamokat hallhattak. Zongorán kísérte őt Grósz Zsuzsanna. Olyan dallamok hangzottak fel, melyek ismertek, fülbemászóak, lehetett együtt énekelni.


Shmuel Faigen rabbink előadása volt az est nyitó programja. Hallhatták fiatal rabbink tanítását magyar nyelven, mit jelent a Tóra a zsidó világnak. A heti tórai szakaszról is beszélt, mely szerint a hibás vélemények bűnbe vezethetnek. A bátorság fontos, ha bátrak vagyunk, az Ö…Való ki áll mellettünk, segít nekünk. A heti szakaszok óriási tanulsággal bírnak napjainkban is.
Az estén próbáltuk a zsinagógai atmoszférát felidézni az autentikus térben.
Ismét a kántorunk következett. Éliás Viktortól péntek esti, szombat fogadó liturgiai dallamokat is hallhattunk.
A Tóra, mely jelképesen, és a valóságban is az életünk középpontja, most is ott állt az est folyamán. Izraeli hittestvérünk járt nálunk a közelmúltban, és adományozott egy használaton kívüli Tórát. Eredetileg Szegeden használták, kb. 150 éves. Most fogjuk hivatalosan átnézetni. De ott még bemutató jelleggel láthatta a közösség - vallási szabályainkat figyelembe véve. Erre is szánta az adományozó. A Tórát, mely kóser, nem lehet csak nézegetés okán kivenni. Különlegessége, hogy 4 oszlopban áll a szöveg a jó minőségű pergamenen.


Kreisler Gábor tartott a tórakészítés technikájáról az ismertetőt. A Tóra kivételét a tartószekrényből a Tóra-olvasó emelvényig végi követhette a közönség. A szokásos kántori ének kísérete mellett Dr. Puskás István, Debrecen kulturális területért felelős alpolgármestere segített Tóránknak az olvasóasztalra (bima) való eljuttatásában. Itt hallhattunk az olvasás ünnepélyes ceremóniájáról, a Tóra felépítéséről. Láthatták az érdeklődők, hogy a Tóra milyen nagy tiszteletben és becsben áll.
A nagyszámú közönség izgatottan nézte végig a Tórát. Majd összetekerés után visszahelyeztük figyelő szemek kíséretében a helyére. Két vitrinben lehetett megtekinteni imakönyveket, tóramutató pálcákat, snóder (adomány) táblát, melyek meg- idézték a múltat…
Egész este látható volt az előző délután megnyitott „Közös múltunk nyomában” kiállítás az ortodox zsinagógában, a rituális vágodában és a mikvében. Az ortodox zsinagóga emeletén lévő Szenes Hanna kiállítás, valamint a Zsidó Negyed első művésztáborának alkotásai is jelen voltak az autentikus térben.


Éjfélkor Heller Zsolt folkesztéta, a Debreceni Zsidó Kulturális és Tudományos Kutatóintézet vezetőjének zsidó meséi zárták az eseményt. Ekkorra már másnapra virradtunk. Érdekesek voltak ezek a meseszerű történetek, melyek a múltba kalauzoltak el bennünket.
Feltöltődve és nagyon megelégedve indult haza a megilletődött közönség.
A Sabbaton aktuális heti újságot is vihették magukkal útravalóként.


Ez az este a múlt örökségeit tették közkinccsé. Örültünk, hogy vallásunkból, kultúránkból bepillantást adhattunk az érdeklődőknek!
Jövőre Veletek ugyanitt!

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. április 15.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013