Infoblokk
logo logo logo

Ismét találkoztak a stílusok a Pásti utcai Ortodox Zsinagógában

A Debreceni Zsidónegyed Kulturális- és Oktatási Központ, valamint a Művészetek Udvara szervezésében augusztus 26-án a Debrecen Dixieland Jazz Band ismét elbűvölte a nagyszámú közönséget. A tradicionális dixieland, klezmer és a jiddis dallamok stílusa a hitközségen rendezett harmadik koncerten művészien találkoztak ismét. Már hagyomány a hitközségen, hogy az Debrecen Dixieland Jazz Banddel közösen köszöntjük a zsidó újévet, néhány nap múlva kezdődik az 5779-es esztendő.

Az 1984-ben alakult együttest, egyre jobban a magunkévá valljuk, a még több zsidósághoz kapcsolódó számok miatt is. Kovács János, az együttes „szóvivője” bejelentette, hogy közelmúltban egy igen erős mezőnyben megkapta a franciaországi Megéve-i Jazz Verseny közönség díját! A mai műsorból is hallhattuk, nem véletlenül.
A fergeteges műsor alapját a Kovács János trombita-játéka, valamint az általa kibocsátott énekhang, Tikász Sándor bendzsó szólói, Gyarmathy István klarinét játéka adta. Természetesen a többi dixielandhez szükséges hangszer mesteri megszólaltatása nélkül a siker elmaradt volna a 8 tagúvá - Kovács Marietta hegedűssel kiegészült együttesnél. A számokat Kovács János konferálta, a tőle megszokott humorral és tanári szakértelemmel. Jó volt hallani, hogy minden elhangzott számnak volt zsidó vonatkozása akár megalkotásában, előadásában, vagy témájában.


Az együttes a nézőtér felől közelítette meg a színpadot, természeten már közben is játszottak, szorosabbra szőve a baráti kapcsolatot a közönséggel.
A jazz őshazájának, New Orleansnak füstös jazz klubjaiba is elkalauzoltak bennünket, beleélve magunkat abba a környezetbe a nagyszerű előadásmódon keresztül.
A multifunkcionális helyről származó blues nem volt lassú, mint ahogy megszoktuk. Az egész programra jellemző volt, hogy semmit nem játszottak hagyományosan, valami egyénit vittek bele. A Bublicski (zsemleárus) szomorú orosz jiddis dalát is élvezte a közönség, melyhez elsősorban Kovács János járult hozzá.
Vendégünk volt Louis Armstrong - az együttes trombitás-énekese tolmácsolásában. A blues énekestől a –„What a wonderful world” világslágert hallhattuk.
Gershwin filmzenéje is felcsendült repertoár bővítéseként. Nagyon szívhez szóló volt a nagykállói csodarabbihoz köthető „Szól a kakas már” című népdal. A világ zsidósága meghatódik amint ezt hallja, hozzánk, debreceniekhez különösen nagyon közel áll. A „Hegedűs a háztetőn” musical segítségével Tevjén és a Wolf Lázáron keresztül eljutottunk egy zsidó esküvőre is. A közönség már kórusban mondta a szokásos „Le chajim”-ot, „Az életre” kívánságot. Az ismert izraeli dalok is fokozták a jó hangulatot, melyeket együtt énekeltünk az együttessel.  A klezmer és dixieland zene alapját képező - a „Bei mir bist du schoen” mint „alapmű” hangzott el. A pörgősen előadott világsláger, a “Tiger Rag”- sem maradt el búcsúzóul.


A tapsvihar ráadásra kényszerítette a művészeket. Nagyszerű élmény volt. Kiválóan megfért a jazz mellett a klezmer és más zene, a stílusok kitűnően találkoztak és egészítették ki egymást! Hallhattuk, hogy a zsidó gyökerekkel rendelkező zeneszerzők, művészek maradandót adtak az egész világnak. A Debrecen Dixieland Jazz Band hozzájárult ismét, hogy az 5779-es esztendő jól kezdődjön. Visszavárjuk őket!

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013