Infoblokk
logo logo logo

„Izrael 75 éves” programsorozat Debrecenben

Kiállítás a babiloni zsidóságról

Izrael fennállásának 75. évfordulóját ünnepeltük napjainkban az Ortodox Zsinagógában Debrecenben. A május 11-i Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete részvételével megtartott nagyszabású ünnepi rendezvény után ismét folytattuk a megemlékezést. Közben nagyszerű izraeli filmek is bemutatásra kerültek. A csodálatos Izrael ismertetésének része a múlt bemutatása is.
Ennek keretében „Ma a babiloni zsidóság – Egy összetört álom” - című kiállítása nyílt meg az autentikus hely emeleti galériájában. A délutánt kulturális műsor is kísérte.
Történelemből tudjuk, hogy Babilónia az ókori Mezopotámia állam volt. Babilon városát, amelynek romjai a mai Irakban találhatók, több mint 4000 évvel ezelőtt alapították.
A babiloni zsidóság legrégebbi a zsidó diaszpórák közül - melyet felidéznek a Izrael államának Külügyminisztériuma segítségével, a Babiloni Zsidó Örökségi Központ által készült szemléltető anyag.


Kreisler Gábor, a Szabadegyetem programszervezője üdvözölte résztvevőket, közöttük Prof. Dr. Hunyadi Lászlót, Izrael Állam tiszteletbeli konzulját, és Horovitz Tamást, a Debreceni Zsidó Hitközség elnökét.

Először a hitközségi elnök üdvözölte a résztvevőket.
A bámulatos, világszínvonalú technikák kialakításában élenjáró, és turisztikai látványoságokkal rendelkező Izrael életébe kalauzolt el bennünket a hitközségi elnök. Korábban, ha Izrael államáról beszélünk, akkor megkerülhetetlen fogalom volt a háború, a terrorizmus a média hírekből. Most már személyesen meggyőződhetünk a csodálatos Izraelről. Debrecenből is könnyen elérhető Erec Yisrael. Láthatjuk a turisztikai látványosságokat, az ország fejlődését, Mára nemcsak a korszerű mezőgazdaságra, hanem a hightechre és a start-up kezdeményezésekre is kiterjed a figyelmünk. A siratófal a szívünk csücske, legelső utunk odavezet mindig.


Prof. Dr. Hunyadi László, Izrael Állam tiszteletbeli konzulja nyitotta meg a történelmi kiállítást. Babilon különböző korszakai elevenedtek meg az aranykortól az üldöztetésig - a tablókon. A rutinos professzori nyitó előadásban tudományos részletességgel láttunk bele Babilon történetébe, a legújabb régészeti kutatásokba.


A Huszár Gál Általános Iskola diákjai régi barátai Hitközségünknek. Ünnepi műsorukon Kamenyiczki Tirza, Bácsi Bátor, Dávid Jutka, Horváth Amadea ismert izraeli dalokat adtak elő művészi módon. Zongorán közreműködött Horváthné Oláh Mónika tanárnő. Hallhattuk Kamenyiczki Tirza előadásában Szenes Hanna: Esti beszélgetés című versét. A zsinagóga emeleti karzatán a Szenes Hanna kiállításhoz kapcsolódott a vers.

A kellemes délutánon ismét a csodálatos Izraelt köszöntettük vidám hangulatban.

Am Yisrael Chai!

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. április 15.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013