Infoblokk
logo logo logo

Izrael fennállásának 75. évfordulóját ünnepeltük az Ortodox Zsinagógában

Debrecen Megyei Jogú Városa, Izrael állam tiszteletbeli konzulja és a Debreceni Zsidó Hitközség szervezésében Izrael Állam megalapításának 75. évfordulóját ünnepeltük a Pásti Utcai Orthodox Zsinagógában.
„Izrael a levegőből” - címmel folyamatos légifelvétel fogadta az érkező vendégeket Izrael tájairól, kellemes zenei aláfestéssel.
Kulturális műsorral egybekötött, jól megszervezett megemlékezés volt az autentikus helyen.
Bevezetőként a Csokonai-díjas Erdős Fruzsi és Tóth Zsolt előadták a „Rád tekintek” és a „Hegyekre nézve” című dalokat. Héberül kezdtek énekelni és közben átváltottak magyarra.


Hunyadi László, az ünnepség megálmodója, Izrael állam tiszteletbeli konzulja köszöntötte a megjelenteket, Yacov Hadas-Handelsmant, Izrael Állam magyarországi nagykövetét, Papp Lászlót, Debrecen város polgármesterét, Pósán László országgyűlési képviselőt, Barta Eleket, a Debreceni Egyetem rektorhelyettesét, és a házigazdát, Horovitz Tamást, a Debreceni Zsidó Hitközség elnökét, Shmuel Faigent, Debreceni Főrabbit. Jelenlétükkel megtisztelték a társegyházak képviselői és a hitközségi tagok is ezt a jeles napot.
Bevezetőként Papp László mondta el ünnepi beszédét. Kiemelte, a holokauszt borzalmai miatt kötelességünk megvédeni, segíteni, megőrizni a megmaradt zsidó közösségeket.
– Izrael állam alapítása a bátorság és az elszántság jelképe egyben. Hosszú évtizedek küzdelme teremtette meg azt a világot, amelyet most láthatunk Izraelben. Talán nincs a világnak még egy olyan része, ahol az emberiség ősi története ott van minden apró szegletében. Ez az a hely, mely a spiritualitás, a tradíció és az isteni hitvallás útján vallásokat, népeket összekötve őrzi az emberiség létének ősi üzenetét – hallhattuk a polgármestertől.


Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete kiemelte az ünnepségen, hogy több ezer diák érkezik Debrecenbe, főleg orvostudományt tanulni, és Debrecen ad otthont a TEVA izraeli gyógyszeripari vállalatnak is. Az utóbbi években Izrael és Magyarország kapcsolatai szorosabbá váltak, mint valaha, egyre közelebb hozva egymáshoz a két nemzetet. Végül elmondta, hogy Izrael hálás a magyar kormánynak minden támogatásért, mely lehetővé teszi a helyi zsidóság számára a békés és nyugodt életet, valamint az antiszemitizmussal szembeni zéró tolerancia politikájáért tett erőfeszítéseit - mondta a nagykövet.


Pósán László országgyűlési képviselő a zsidóság történetének fontos állomásait mutatta be történész szemmel. – Egy nagyon régi, többezer éves múlttal rendelkező nép, amelynek volt állama, aztán azt elveszítette, majd kétezer évvel később feltámadt. A mi sorsunkat többször rokoníthatta egymáshoz a történelem során, nem más, mint az a főnixmadár, mely hamvaiból újra és újra feltámadva lehetőségeket talál – vélekedett a képviselő.


A beszédeket, az ünnepi megemlékezést kulturális program színesítette. Kellemes volt meghallgatni Prof. Dr. Duffek Mihály zongoraművész, Debrecen város díszpolgára előadásában Brahms Intermezzo I-II-III, Op. 117. tételét.
Verseket is hallhattunk héber nyelven Moshe Pareto kántor előadásában és Papp István színművész magyar nyelvű tolmácsolásában.
A Huszár Gál Általános Iskola növendékeinek ajándékműsorát - melyben ismert dalokat hallhattunk - megénekeltette a közönséget, nagy tapssal fogadták. Elhozták nekünk Izraelt. Műsorukat a nagykövetnek állították össze.


A babiloni zsidóság – „Egy összetört álom” - című kiállítását is megtekinthette a közönség a Zsinagóga emeleti részén.
Az Apolló moziban május 12-től kezdődően 3 napon át tartó izraeli filmnapokat rendeznek.
Az állófogadáson stílszerűen izraeli kóser ételek kerültek felszolgálásra a debreceni Hamsza étterem készítésében.
Méltón emlékezett meg a 75-éves csodálatos Izraelről a nagyszámú közönség.
Am Yisrael Chai!

Horovitz Tamás elnök úr beszéde:

Tisztelt Nagykövet Úr! Polgármester Úr!
Tisztelt Képviselő Úr! Rabbi Úr! Konzul Úr!
Kedves Vendégeink!

Szeretettel köszöntök mindenkit Izrael állam fennállásának 75. évfordulója alkalmából.
Hetvenöt év egy állam történelmében nem oly sok idő, de a zsidó állam eltelt hetvenöt éve kiugróan magas aktivitással telt el, sok minden történt ez idő alatt és nem volt konfliktusoktól mentes sem ez az időszak.
Ha Izrael államáról beszélünk megkerülhetetlen fogalom a háború és a béke, a terrorizmus és a védekezés, de fontos érték a demokratikus állam. Izrael fejlődése során unikális értékeket vehetünk észre az elmúlt hetvenöt évben.
Kis területen korszerű és virágzó mezőgazdaság, a high-tech ipar dinamikus fejlődése, a gombamód szaporodó start-up cégek jelenléte.
A zsidó államban mintegy kényszerfolyamatként az állandó háború és terrorhelyzet miatt korszerű hadiipart kellett kiépíteni. Ezen fejlesztések egyik csodája az Izraelben kiépített vaskupola, melyet a rakétatámadások megsemmisítésére fejlesztettek ki.
Ha a zsidó államról beszélünk felmerül a kérdés: mit is jelent nekünk, diaszpórában élő zsidóknak Izrael.
Valahányszor leszállunk és megérkezünk a Ben Gurion repülőtérre, megdobban a szívünk és úgy érezzük, hogy második otthonunkba érkeztünk meg.
Reménykedünk és biztosak vagyunk abban, hogy a második világháború szörnyű pusztításai soha nem fordulhatnak élő, de ennek ellenére Izrael országa mindig biztonságot nyújt számunkra.


Mindig csodálattal figyeljük az izraeli emberek életét, viselkedését, magatartását. Állandó háborús készültségben élik mindennapjaikat, a fiatalok vállukon fegyvereket hordanak, ennek ellenére vidám, boldog katonái és állampolgárai a zsidó államnak. Tanulhatunk és példát vehetünk az izraeli emberek hazájuk iránt érzett elkötelezettségükből és azon pozitív gondolkodásmódból, mellyel az őket körülvevő helyzettől függetlenül vidáman és nagy türelemmel élik hétköznapjaikat.
Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország és Izrael kormánya szoros együttműködésben segítik egymás munkáját.
Nagy lehetőség számunkra, hogy Debrecenből rendszeres repülőjárat biztosítja a Szent Földre történő utazásunkat.


Engedjenek meg egy pár személyes gondolatot részemről: Családunkból többen Izraelben élnek, túlnyomórészt azoknak a leszármazottai, akik a Holocaust után nem bíztak abban, hogy Magyarországon az elkövetkezendő időkben zsidó ember számára tisztességes élet lehetséges. Azt érzékelem és azt látom rokonaim körében, hogy nagyon szívesen járnak haza Magyarországra, látják az elmúlt időszak eredményeit, fejlesztéseit és látják azt is, hogy Magyarországon ma már biztosított a zsidó emberek élete, a zsidó vallás gyakorlása. Nagyon jó érzés Debrecenben azt tapasztalni, hogy az idelátogató rokonok és turisták jó benyomásokkal és szép emlékekkel térnek vissza hazájukba.
A Debrecenben élő polgároknak fontos az is, hogy Debrecennek van egy testvérvárosa Izraelben, Rishon leZion. Többször voltunk Debrecen város vezetésével, polgármester úrral Izraelben és többször vettünk részt az októberben megrendezésre kerülő magyar napokon is. Sajnos a pandémia ezt a lehetőséget átmenetileg megállította, de bízom benne és remélem, hogy Debrecen város vezetésével tovább tudjuk folytatni ezt a nagyszerű kezdeményezést, kiváló együttműködést.


Reménykedem abban is, hogy Magyarország és Izrael között a jövőben is kiváló együttműködés, jó gazdasági kapcsolat lesz, tovább fejlődik a turisztika.


Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

 

Fotó: Miskolczi János

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013