Infoblokk
logo logo logo

Január 14-i Pásti utcai Ortodox Zsinagóga Család-ok országos koncert

A rendezvényt Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke nyitotta meg, amelyen a Kör Dáma Egyesület országos templomi hangverseny sorozatához csatlakozott a Hitközség. A közös éneklés és a zene szépségét emelte ki az elnök, valamint utalt rá, hogy a zsidóság napi életéhez mindig is organikusan hozzátartozott az ének és zene.

A Debreceni Zsidó Hitközségen évtizedek óta működik nőegylet. A nagyhagyományú tömörülés felvette évekkel ezelőtt a bibliai Rachel nevet. A karitatív tevékenység mellett újabb tevékenységet is mondhat magáénak, tagjaiból, családtagjaiból megalakult a
ZS-faktor kórus. Two in one, együtt jól érzik magukat, és a közönséget szórakoztatják változatos zeneszámaikkal. Január 14-én délután a Debrecen város közössége is ezt tapasztalhatta meg a Pásti utcai Ortodox Zsinagógában, mely közel 3éve a régi pompájában tündököl.

A nagyszámú hallgatóság egyveleget hallhatott a kórus repertoárjából: tradicionális zsidó, héber és világi zenéből.

A kórus működésével azokat kívánta megcélozni, akik többet szeretnének tudni a zsidó hagyományokról, zenéjükről és a héber nyelvről. A tradicionális dallamok, a Biblia földjének, a Szentföldnek hangjaiként elevenedtek meg a világi és egyházi kompozíciókon keresztül, melyek mindegyike közvetlenül vagy közvetve az Örökkévalóhoz, és Izraelhez kapcsolódott.

A vegyes kórust színesítette Éliás Viktor debreceni kántor fellépése. Többek között hallhattuk a „Szól a kakas már” ismert nagykállói csodarabbitól eredő népdalt.
A mai izraeli eredetű slágereknek, valamint egy kuriózumnak tekinthető olasz nyelvű dalnak volt a legnagyobb sikere, a tapsorkánt tánc követte. A műsorhoz kapcsolódó zenei fejtörő is színesítette a műsort.
Az ősi zsinagóga falai élettel töltődtek meg, kibővült a hitközségi családi létszám baráti családokkal a zene által.

Professzor Dr Gergely Judit, a Nőegylet örökös tiszteletbeli elnöke elismerő szavakkal szólt a koncert után. Külön kiemelte, milyen fontos a felekezeti hovatartozás nélküli tisztelet és szeretet.

A kórus tagjai: Kovács László és neje Gituka, Mezősi Levente és neje Katika, Bodnárné Emmike, Bánné Aranka, Zámbori Edith, Hajdúné Magdika, Hidasi Kati, (a Rachel Nőegylet elnöke), Sternné Etuka, Schwarczné Ági, Láng Eszter, Éliás Viktor (kántor) és Kreislerné Zsuzsi (hangszeres kísérő).

 

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013