Infoblokk
logo logo logo

Jom haSoa - Debrecenben

Minden évben, a varsói gettófelkelés évfordulóján tartják meg a világon, - így Izraelben is-, a holokauszt emléknapját, amelyen a Soá hatmillió zsidó áldozatára emlékezünk. Ez az emlékezés napja, Jom haSoa, mely Niszan 26, idén április 17-re esett.
Április 17-én és 18-án a debreceni középiskolások emlékeztek az Debreceni Zsidó Negyedben lévő emlékhelyen, a Holokauszt emlékfalnál. A DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző iskola diákjai és tanárai emlékműsorral készültek.
Debrecenben az itt tanuló izraeli diákok kegyelettel gondoltak hatmillió áldozatra, köztük a hatszázezer magyarra, a hatezer debrecenire, akiket azért pusztítottak el, mert zsidónak születtek.


Az Izraeli Diákok Debreceni Szervezete (ISOD) a Holokauszt megemlékezést április 18-án este rendezte meg a Debreceni Ortodox Zsinagóga udvarán. A megható eseménynek részesei voltak hitközségünk tagjai is. A 6000 debreceni áldozat nevét megörökítő holokauszt emlékmű előtti gyertyagyújtással kezdődött az esemény. Az időjárás is a szomorú napra utalt, az égben is könnyeket hullattak… Shmuel Faigen debreceni rabbi gyászimáját az Abonyi László holokauszt túlélővel mondott közös kadish követte. Idén a diákok a hitközségi tagokkal, és a hitközség barátaival együtt emlékeztek ezen az autentikus helyen. A meggyújtott nagyszámú gyertya erős fényéből a „Yizkor” volt olvasható az alkonyatban - mementóként. A megható esemény az izraeli himnusszal, a Hatikvával (Remény) fejeződött be, melyet a nagylétszámban megjelentek együtt énekeltek. A korábbi években idegenek visszaemlékezéseit hallottuk felolvasás vagy film által. De most hatásosabb lehetőséget választottak az izraeli diákok.
Átvonultunk a Zsidó Házba. Itt rendhagyó beszélgetés folyt a szomorú naphoz kapcsolódva. Két hitközségi túlélő, Az ausztriai strasshofi túlélő, Földes László és Abonyi László volt a középpontban, akik segítségével hiteles képet kaptak a diákok és a megjelent debreceni hittestvéreink is arról a korról. A beszélgetés vezetője és moderátora Shmuel Faigen volt. A kérdések özöne érkezett a túlélőkhöz. A gettó előtti kor, a gettó, a munkatábor egyaránt az érdeklődés középpontjába került. A napi élet, annak lehetséges fenntartása, valamint a hitélet ottani lehetősége után is nagy volt az érdeklődés. A Debrecenben tanuló izraeli egyetemisták itt és most is kiváló szervezői és lebonyolítói készségükről adtak tanúbizonyságot! Emléklappal köszönték meg a diákok a holokauszt túlélőknek az esti beszélgetést. Todaraba chaverim!


Emlékeznünk, és emlékeztetnünk kell! Kötelességünk „dor ve dor”!

 

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013