Infoblokk
logo logo logo

Jom haSoa - megemlékezés Debrecenben

Minden évben a varsói gettófelkelés évfordulóján tartják meg a világon,- így Izraelben is-, a Holokauszt emléknapját, amelyen a Soá hatmillió zsidó áldozatára emlékezünk. Ez az emlékezés napja, Jom haSoa, mely Niszan 26, idén április 27-re esett.
Debrecenben az itt tanuló izraeli diákok is ezen a napon emlékeztek meg a hatmillió áldozatról, köztük a hatszázezer magyarról, és a hatezer debreceniről, akiket azért pusztítottak el, mert zsidónak születtek.
Az Izraeli Diákok Debreceni Szervezete (ISOD) a Holokauszt megemlékezést április 27-én este rendezte meg a Debreceni Ortodox Zsinagógában. A megható emlékezésnek részesei voltak a hitközségünk tagjai. Abonyi László Holokauszt túlélőt is köszöntöttük. A 6000 debreceni áldozat nevét megörökítő Holokauszt emlékmű előtti gyertyagyújtással kezdődött az esemény. Az esős időjárás is a szomorú napra utalt, az égben is sírtak. Shmuel Faigen debreceni rabbi gyászimáját a közös kadish követte. A zsinagógában folyatódott az emlékezés. Dr Puskás István, Debrecen város alpolgármestere köszöntötte a diákokat, a szörnyű korra emlékezett, amit nem szabad soha elfelejteni. Horovitz Tamás házigazda, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke is kiemelte az emlékező nap fontosságát. Idén volt az első alkalom, hogy a diákok a hitközségi tagokkal, és hitközség barátaival együtt emlékeztek ezen az autentikus helyen. A diákok személyes visszaemlékezéseket tartalmazó műsort adtak elő, melyeket a falra kivetített személyes indíttatású filmekkel egészítettek ki. A profi módon elkészített magyar nyelvű fordítással is volt lehetőség követni a programot egy erre a célra beállított másik kivetítőn. A megható esemény a Hatikvával (Remény) fejeződött be, melyet a nagylétszámban megjelentek együtt énekeltek.
1943-ban Sobiborban vesztette életét 53 évesen Heintje Koekoek. A holokauszt áldozat emlékére gyújtottuk meg a sárga gyertyát Hitközségünk székházában ezen a napon. Legyen emléke áldott!
Emlékeznünk, és emlékeztetnünk kell!

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. július 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013