Infoblokk
logo logo logo

Jom haSoa - megemlékezés Debrecenben 5784

Minden évben a varsói gettófelkelés évfordulóján tartják meg a világon, - így Izraelben is-, a holokauszt emléknapját, amelyen a Soá hatmillió zsidó áldozatára emlékezünk. Ez az emlékezés napja, Jom haSoa, mely Niszan 28, idén május 6-ra esett.


Az Izraeli Diákok Debreceni Szervezete (ISOD) a Holokauszt megemlékezést május 7-én délután rendezte meg a Pásti Utcai Orthodox Zsinagógában. Az udvaron történt gyülekező alatt már a hangszóróból Grósz Zsuzsa zongorajátékában az alkalomhoz illő izraeli zene szólt. A megható emlékezésnek részesei voltak a hitközségünk tagjai is. Nagyné Rábai Juliannát, Földes Lászlót és Abonyi László holokauszt túlélőt is köszöntötte megnyitó beszédében a diákok nevében Gay Steiner. A 6000 debreceni áldozat nevét megörökítő holokauszt emlékmű előtti gyertyagyújtással indult az esemény. Moshe Parente kántorunk gyászimáját Éliás Viktor debreceni főkántor zsoltár imái követték. Idén is a diákok a hitközségi tagokkal, és a hitközség barátaival együtt emlékezett ezen az autentikus helyen. A diákok személyes visszaemlékezéseket tartalmazó felolvasást adtak elő meghatódva. A magyar nyelvű fordítással is adódott lehetőség követni a programot a kivetítőn. A szervező - Gay is felolvasta könnyes szemekkel történetét. Családja a közeli Nagyvárad melletti faluból származott. A család többsége nem jött vissza a haláltáborból. A napjainkban a zsidóságra leselkedő veszélyre is utalt: „Október 7. óta, amikor az antiszemitizmus és a zsidógyűlölet nőtt a világban, a családom történetei kezdtek valóságosnak tűnni számomra.” Úgy gondoltuk, hogy ezt a történetet nem a kivetítőn keresztül osztottuk meg magyar nyelven a közönséggel, hanem Grósz Zsuzsa olvasta fel magyarul a szomorú, de elgondolkodtató visszaemlékezést.
A diákok előadását közös kadish követte Abonyi László vezetésével.


A megható esemény a Hatikvával (Remény) fejeződött be, melyet a nagylétszámban megjelentek együtt énekeltek zenei kisérettel. A diákok szép számban vettek részt, pedig a tanév végi időszak különösen nehéz számukra, de erre mindig teremtenek lehetőséget és szakítanak időt.
A megható eseményt a diákok szépen előkészítették és lebonyolították a hitközség segítségével.
Emlékeznünk, és emlékeztetnünk kell!

 

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013