Infoblokk
logo logo logo

Jótékonysági vacsoraest

Jótékonysági vacsoraestet szervezett szeptember 10-én, vasárnap a Pásti utcai Zsinagógában a Közép- és Kelet-európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesülete.


A szervezet városunkban egy, a Kárpát-medencei zsidóság történelmét, múltját bemutató emlékközpontot szeretne létrehozni - az est teljes bevételét erre fordítja az egyesület.
A Debreceni Zsidó Negyed felújítását megelőzően felmerült egy, a debreceni zsidóság történetét bemutató központ gondolata. A Pásti utcai Ortodox Zsinagóga elkészülte után a karzaton a zsidó hitközség hagyatéki és gyűjtött tárgyaiból meg is valósult a kiállítás, de már annak létrejöttekor nyilvánvalóvá vált, hogy egy nagyobb földrajzi területet és tartalmi tárat felölelő bemutatóhelyre lenne szükség.


Dr. Papp László polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, a debreceni zsidóság a város védendő értékei közé tartozik. Emlékeztetett rá, hogy a holokauszt áldozatainak tíz százaléka magyarországi zsidó volt, ezért is feladatunk, hogy a mai fiatalokkal megismertessük a sorsukat. A polgármester szerint a központ nemcsak az emlékezésről szól, hanem egy prosperáló közösségről. Két évvel ezelőtt vetődött fel először a gondolata annak, hogy a Kárpát-medencei zsidóság múltját bemutató Emlékközpontot kellene létrehozni Debrecenben. „Akkor is kinyilatkoztattuk, hogy a város támogatja az elképzelést, hiszen a debreceni zsidóság a város leginkább védendő értékei közé tartozik. Debrecenben tartozunk annyival zsidó honfitársainknak, hogy a mai fiatalokkal, a XXI. század embereivel is megismertetjük azt a történetet, amely nekik jutott.


Takács Szabolcs, európai uniós ügyekért felelős államtitkár megemlítette a korábbi IHRA plenáris debreceni ülésén szerzett nagyszerű tapasztalatait, melyen a Debrecen Zsidó Hitközség szervezése kiemelkedő volt. Hiánypótlónak nevezte a kezdeményezést. Ígéretet tett arra, hogy a kormány maximálisan együttműködik a Debreceni Zsidó Hitközséggel a terv megvalósításának sikeréért - ahogy fogalmazott, mindent megtesznek, hogy valósággá váljon ez az álom.


Horovitz Tamás, a szervező egyesület elnöke azt mondta, hogy Debrecen és a Debreceni Zsidó Hitközség alkalmas arra, hogy zsidó turisztikai központ legyen. Emlékeztetett arra, hogy három éve kezdődött az a program, ami a Pásti utcai zsinagógát multifunkcionálissá tette, és egyben megosztotta hallgatóságával abbéli meggyőződését, hogy együttműködve és együtt gondolkodva az emlékközpont is megvalósulhat a városban. Reményét fejezte ki, hogy néhány éven belül elkészülhet az épület.


Heller Zsolt, az emlékközpont kurátora a Bord-stúdió anyagának bemutatása közben világított rá a koncepció fontosságára. Az emlékközpont tartalmi anyagának összeállításához történészek, néprajzkutatók tettek javaslatokat, szorosan együttműködnek az egyetemmel, és több száz fiatalt is megkérdeznek, megkérdeztek, hogy mit látnának szívesen, mire lennének kíváncsiak.


Dr Asher Ehrenfeld debreceni főrabbi az elkövetkező zsidó újévhez kapcsolta az emlékközpont megvalósulását.
Csiszár Mihály, a debreceni Rotary klub és az Izraelből itt tartózkodó testvérszervezetük elismerését fejezte ki erről a nagyszerű kezdeményezéséről, és nyilvánosan bejelentette nagyvonalú anyagi támogatásukat.


A rendezvényen a Jazz-five kellemes zenéje adta a hangulatot. A gálaműsor díszvendége Falusi Mariann, Artisjus díjas dzsesszénekesnője volt. A régi ismert slágerei mellett hallhattuk a zsidó zene fülbemászó dalait, melyek között ősbemutató is volt. A közönség is aktívan részt vett, együtt énekelt a művésznővel. A taps nehezen maradt abba…
A zsidó konyha hagyományos ételei nélkül nincs összejövetel a hitközségen, most is maximális köszönet illeti a konyhai személyzetet. Az elegánsan megterített asztalok is hozzájárultak a közönség elégedettségéhez.


A beérkezett adományokból látható, hogy a közönség megértette a nagyszerű múltat bemutató, és a jövőt építő gondolat eszmeiségét. Úgy érezzük, hogy sikeres lesz a kezdeményezés a hitközség támogatóinak segítségével.

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013