Infoblokk
logo logo logo

„Kállai 95”- Művészetek találkozója a Pásti utcai Ortodox Zsinagógában

Január 21-én Keleti Éva Kossuth díjas fotóművész által Kállai Ferencről fotózott munkái kerültek kiállításra a Pásti utcai Ortodox Zsinagógában. Nem egyszerű fotó kiállítást tekinthetett meg a nagyszámú nézőközönség.
Az est moderátora Heller Zsolt a Debreceni Zsidó Templomért és Temetőért Alapítvány elnöke, a Debreceni Zsidónegyed Kulturális és Oktatási Központ kurátora volt.
Köszöntötte a vendégeket, Dr. Puskás Istvánt, Debrecen város kulturális ügyekért felelős alpolgármesterét, Toldi Balázst, Gyomaendrőd polgármesterét, dr. Szonda Istvánt, a Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítvány elnökét, a kiállítás kurátorát, Dr. Barta Eleket, a Debreceni Egyetem rektor helyettesét, valamint Horovitz Tamást, a Debreceni Zsidó Hitközség elnökét.
Kállai Ferenc utolsó hangfelvételével idézte meg a számtalan magas rangú kitüntetésben részesült színész nagyságot.


Dr. Puskás István elmondta, hogy ez szezonnyitó rendezvény a Kultúra napja alkalmából Debrecenben. Megmutatja a kultúra sokszínűségét, két művészet találkozását. Köszönetet mondott Gyomaendrőd városának, valamint a rendezőknek.
Gyomaendrőd polgármestere büszkén beszélt a városában 1925-ben született híres Kállai Ferencről, aki 12 éves koráig élt ott. Nagy öröm, hogy a kiállításra elhozták az özvegy által felkínált relikviákat. Így ismét közöttünk lehetett a nemzet színésze.


Dr. Szonda István sikernek könyvelte el, hogy még meg tudnak emlékezni Kállai Ferencről, korának művésznagyságáról, akik közül már nem sokan élnek. Méltó megemlékezés ez a fotó és relikvia kiállítás a 95 éve született művészre.


Horovitz Tamás kifejtette, hogy ehhez a szakrális helyhez illik a kiállítás, példaképünk lehet a művész. Szívesen adott helyt a Hitközség az emlékezésnek.
Dr. Barta Elek, a Debreceni Egyetem rektor helyettese megnyitóját Latinovits Zoltán színművésznek a színművészet maradandóságáról alkotott mondását idézte. Örömét fejezte, ki hogy a raktárban tárolt tárgyak is bemutatásra kerülnek most. A színművész sokoldalúságát nem egyszerű fotókon keresztül mutatja be Keleti Éva fotóművész az ősi zsinagóga falai között. Ez a kiállítás Debrecen és Gyomaendrőd városa, a Hitközség és a Debreceni Egyetem kiváló kapcsolatának köszönhető.
A képek mellett vissza tudunk lépni Kállai Ferenc világába a művészi fotók, korabeli plakátok, személyes használati tárgyai segítségével. A sétapálcája, az öltönye, díjai - köztük a Kossuth-díja - magunk előtt láthattuk a népszerű színésznagyságot.
Filmjeinek a örökéletű mondásait napjainkban is idézzük, ezekből hallhattunk a megemlékezés végén – felvételről, mint például: „ Ez a magyar narancs”, a nemzetközi helyzet fokozódik”….. Filmjei, színdarabjai felejthetetlenek, így a személye is.
A kiállítás a Pásti utca 4. szám alatt található, az Ortodox Zsinagóga karzatán. Hétfőtől péntekig 8 és 12 óra között tekinthető meg. Természeten közben a Zsidó Negyedet is meg lehet nézni, ez is kiemelkedő látványosság a maga nemében.


Mindenkit szeretettel várunk!

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013